Νορβηγική ναυτιλία: Ισχύς εν τη ενώσει

Norway 5

 

Νέα τεχνολογία πρόκειται να παρουσιάσει η νορβηγική ναυπηγική βιομηχανία, μετά από αυτήν των πλοίων με κινητήρες LNG. Σε μια χώρα με μεγάλη ναυτική παράδοση, σωστή οργάνωση και σοβαρή πολιτική ηγεσία, 120 διευθυντές που αντιπροσώπευσαν το σύνολο των εταιρειών που εμπλέκονται στη ναυπηγική βιομηχανία και τη ναυτιλία, συναντήθηκαν στο πλαίσιο σεμιναρίου της DNV.

H DNV (Det Norske Veritas) είναι μαζί με την Llody’s και το American Bureau of Shipping, το ένα από τα τρία Γραφεία που παρέχουν υπηρεσίες αξιολόγησης ρίσκου στον τομέα της ναυτιλίας, αν και έχει επεκταθεί σε πολλούς άλλους τομείς της βιομηχανίας και της οικονομίας. Με έδρα το Όσλο της Νορβηγίας, διαθέτει γραφεία σε 300 πόλεις του κόσμου, απασχολώντας 10.000 άτομα.

 

DNV 1

 

Το σεμινάριο διοργανώθηκε στο πλαίσιο ανάπτυξης νέας τεχνολογίας στον τομέα της ναυτιλίας, που αυτήν τη φορά αφορά την κίνηση των πλοίων μέσω μπαταριών. Ο Διευθυντής του Προγράμματος Μπαταριών της DNV και επικεφαλής του σεμιναρίου, Νάρβε Μγιόος, δήλωσε ότι ο σχεδιασμός υλοποιείται εδώ και λίγο καιρό. Έναυσμα για την ανάπτυξης της τεχνολογίας αποτέλεσε το κόστος των καυσίμων, οι οικολογικές προδιαγραφές και οι χαμηλές τιμές μεταφοράς λόγω υπερπροσφοράς πλοίων, οι οποίες πιέζουν τα οικονομικά των ναυτιλιακών εταιρειών.

Όπως τόνισε, η νορβηγική ναυπηγική βιομηχανία είναι για μια ακόμα φορά στην αιχμή της τεχνολογίας. Μάλιστα, μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα παρουσιαστεί και το πρώτο πλοίο που θα κινείται με μπαταρία. Πρόκειται για το υβριδικό πλοίο ανεφοδιασμού, το Viking Lady της εταιρείας Eidesvik Offshore. Λίγο αργότερα, η εταιρεία Norled θα τοποθετήσει τις ειδικές μπαταρίες σε επιβατηγό/οχηματαγωγό πλοίο που προς το παρόν διαθέτει μόνο κινητήρα ντήζελ. Η Norled θα χρησιμοποιήσει τις εμπειρίες και τα δεδομένα από τη λειτουργία του πλοίου προκειμένου να κατασκευάσει ένα νέο, εξ ολοκλήρου με ηλεκτροκίνηση. Μάλιστα θα δρομολογηθεί σε πορθμειακή σύνδεση, εκτελώντας 34 δρομολόγια την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, μεταφέροντας 120 οχήματα και 360 επιβάτες τη φορά. Η έναρξη των δρομολογίων του θα γίνει το 2015.

Μέσα στο φθινόπωρο θα ξεκινήσει τα δρομολόγιά του και το Edda Ferd της εταιρείας Østensjø που θα είναι κι αυτό υβριδικό, διαθέτοντας κινητήρα ντήζελ και ηλεκτρικό.

 
Viking Lady 1

 

Ο Ρέμι Έρικσεν, Διευθύνων Σύμβουλος της DNV Maritime and Oil & Gas, δήλωσε ότι τα υβριδικά πλοία θα είναι σαν τα υβριδικά αυτοκίνητα. Θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις μπαταρίες σε δυναμικές καταστάσεις ή κατά τη διάρκεια της εισόδου/εξόδου στα/από τα λιμάνια. Τόνισε ότι η απόσβεση της επένδυσης στα πλοία γίνεται σε 2 με 4 χρόνια, σε αντίθεση με αυτή των οχημάτων που απαιτεί δεκαετία. Τέλος, ανέφερε ότι η DNV είναι έτοιμη, έχοντας κάνει την τοποθέτησή της στην αγορά, προκειμένου να παράσχει επιχειρηματικές συμβουλές και ανάλυση. Το ίδιο έπραξαν και οι νορβηγικές εταιρείες που παρευρέθηκαν στο σεμινάριο.

Αντί σχολίου για την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία και ναυτιλία, θα πούμε ότι εναλλακτικά ο τίτλος του άρθρου θα μπορούσε να ήταν πιο σαρκαστικός, όπως “Η ναυτοσύνη της Ελλάδας”. Μομφή όχι για τους εργαζόμενους, αλλά για τις ηγεσίες και τους συνδικαλιστές του χώρου.

 

Norway 1

 

Ετικέτες: , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία, Διεθνείς Σχέσεις & Διεθνής Οικονομία, Πολιτική & Οικονομία, Τεχνολογία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: