Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ, ο Υφυπουργός Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας, Μεχμέτ Ουλβί Σαράν, θα επισκεφθεί την βρετανική πρωτεύουσα μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να συναντηθεί με εν ενεργεία και μη, αξιωματούχους της κυβέρνησης, οι οποίοι διαθέτουν γνώσεις από τις συνομιλίες με τον IRA. Η τεχνογνωσία που θα αποκομίσει η Τουρκική Κυβέρνηση κρίνεται απαραίτητη για τις συνομιλίες με το ΡΚΚ.
Ανάμεσα σε αυτούς που θα συναντήσει θα είναι ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας της Βρετανίας, το “δεξί χέρι” του Πρωθυπουργού Τόνυ Μπλαιρ, τον Τζόναθαν Πάουελ, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στις συνομιλίες για τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, για την ειρήνευση στη Βόρεια Ιρλανδία. Μια επίπονη διαδικασία που κράτησε 13 ολόκληρα χρόνια.
Ο Μεχμέτ Ουλβί Σαράν προΐσταται υπηρεσίας η οποία είναι αρμόδια για τη συλλογή και ανάλυση πληροφοριών, παράγοντας ταυτόχρονα νέες προτάσεις πολιτικής αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Οι τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι οι συναντήσεις τους δεν έχουν καμία σχέση με τη σύναψη συνεργασίας, αλλά την απόκτηση τεχνογνωσίας. Ωστόσο, στην ατζέντα του θα υπάρχει ως θέμα συζήτησης η συνεργασία Βρετανίας και Τουρκίας για την κοινή καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στην οποία συμπεριλαμβάνεται το ΡΚΚ και η χρηματοδότησή του από οργανώσεις και φορείς στην Βρετανία.
Σε προηγούμενα δημοσιεύματα του Cube Defense3 Analysis για τις συζητήσεις που ξεκίνησε η Τουρκική Κυβέρνηση με τον Αμπντουλάχ Οτζαλάν, για την επίλυση του Κουρδικού, προτιμήσαμε να μην θεωρήσουμε το γεγονός απλά ως παραδοχή της ήττας της Τουρκίας από τους Κούρδους αντάρτες. Αντιθέτως είχαμε επιστήσει την προσοχή για το πως η τουρκική πολιτική προσαρμόζεται, παρουσιαζόμενη ευέλικτη στην αλλαγή προσέγγισης. Επιπλέον, είχαμε αναφέρει ότι σε αντίθεση με τα περί ήττας της που αναφέρθηκαν στην Ελλάδα, η Τουρκία μαθαίνει από τα διδάγματα άλλων κρατών, όπως αυτά της Δύσης στο Αφγανιστάν.
Η βρετανική πολιτική κάθε άλλο παρά θα ήθελε να δει την Τουρκία να υφίσταται σοβαρότερο πλήγμα από το ΡΚΚ. Επιπλέον, έχει να κερδίσει περισσότερα από το να παρουσιαστεί ως μία πλευρά που επιθυμεί την ειρήνευση, αφού και η ίδια αντιμετώπισε παρόμοιο πρόβλημα. Επίσης, είναι γνωστό ότι ένας ιδιοκτήτης εστιατορίου με “fish n’ chips” (παραδοσιακό βρετανικό γεύμα) συνέβαλλε στο να υπάρξει προσέγγιση μεταξύ του Sinn Fein – IRA και της ΜΙ5, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας… Μη μας παραξενεύει που η Τουρκία προσπαθεί να μετατρέψει σε ατού τη σύλληψη του Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιεί ως κανάλι επικοινωνίας και άλλους πολιτικούς Κουρδικής καταγωγής και όχι μόνο.
Το να συνδέσουμε τα γεγονότα με την κατάληξη – τη διάλυση της Τουρκίας – όπως αναφέρουν άμεσα ή έμμεσα διάφοροι, για να επιβεβαιωθεί η κατάληξη, τότε μιλάμε για οτιδήποτε άλλο εκτός από τον κύκλο της ανάλυσης της πληροφορίας. Επειδή απλά αναλύουμε πληροφορίες από ανοιχτές πηγές, θα κρατήσουμε πιο “ουδέτερη” στάση και θα προσπαθήσουμε να αντλήσουμε διδάγματα από τον τρόπο λειτουργίας της τουρκικής πολιτικής.