Ολλανδία: Εθνικοποίηση τράπεζας!

SNS Bank

 

Ο Υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γιέροεν Ντίσελμπλομ, δήλωσε εχθές ότι, εθνικοποιήθηκε ο τραπεζικός και ασφαλιστικός όμιλος SNS Reaal, έναντι 3,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η Τράπεζα της Ολλανδίας είχε θέσει καταληκτική ημερομηνία για την εξεύρεση λύσης, για τη δοκιμαζόμενη τράπεζα, τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. Λόγω μη εύρεσης οποιασδήποτε λύσης και προς αποφυγή επέκτασης της κρίσης στον ευρύτερο τραπεζικό τομέα, η κυβέρνηση προχώρησε σε αναγκαστική εθνικοποίηση.

Ο όμιλος αντιμετώπισε πρόβλημα στο χαρτοφυλάκιο ιδιοκτησιών. Η τράπεζα θεωρείται η τέταρτη μεγαλύτερη της χώρας και άκρως βασική για το τραπεζικό σύστημα, οπότε ήταν δύσκολο να αφεθεί να πτωχεύσει. Από το παραπάνω ποσό, 2,71 δισεκατομμύρια ευρώ θα είναι η επανακεφαλαιοποίηση και διασφάλιση των καταθέσεων, 1,3 δισ. ευρώ θα είναι για την παραγραφή των πρώην χρεών προς το δημόσιο και 695 εκατομμύρια για την απομόνωση των προβληματικών χαρτοφυλακίων.

Άμεσα μέτρα από την ολλανδική κυβέρνηση, αλλά και ένδειξη ότι η κρίση επεκτείνεται και προς τον πολιτικό πυρήνα της Ευρωζώνης. Κάθε άλλο θα πρέπει να εφησυχάζουμε στην Ελλάδα.

Ετικέτες: , , , ,

Κατηγορίες: Διεθνείς Σχέσεις & Διεθνής Οικονομία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: