Η Κίνα έκατσε στα Στενά του Ορμούζ

Gwadar map

 

Για αρκετούς μήνες η Κίνα είχε στόχο να επεκτείνει την παρουσία της προς τα Στενά του Ορμούζ και τελικά τα κατάφερε. Ο Υπουργός Τύπου του Πακιστάν, Καμάρ Ζαμάν Κάιρα, ανακοίνωσε ότι η κινεζική εταιρεία China Overseas Port Holdings, απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών και τη διοίκηση του λιμένα Γκουαντάρ. Η εξαγορά έγινε από την Σιγκαπουριανή Αρχή Λιμένων και ήταν αναμενόμενη εδώ και αρκετούς μήνες.

Το λιμάνι που αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, είναι κοντά στην είσοδο των Στενών του Ορμούζ και με μεγάλο βάθος, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να φιλοξενήσει πλοία μεγάλου εκτοπίσματος. Η κατασκευή του έγινε το 2006 από τον Περβέζ Μουσάραφ, προκειμένου να ανταγωνιστεί το λιμάνι του Ντουμπάι. Τελικά αυτό δεν επιτεύχθηκε, καθώς το Ισλαμαμπάντ απέτυχε να κατασκευάσει τα προβλεπόμενο συμπληρωματικά έργα υποδομής, λόγω έλλειψης κονδυλίων.

Ο υπουργός εξέφρασε στο Reuters την ελπίδα του η κινεζική πλευρά να επενδύσει τα απαραίτητα ποσά για να καταστήσει το λιμάνι λειτουργικό και οικονομικά βιώσιμο. Στελέχη της σιγκαπουριανής εταιρείας και του κινεζικού κράτους αρνήθηκαν να κάνουν δηλώσεις για τη συμφωνία.

Πολλοί είναι αυτοί που βλέπουν την κινεζική εξαγορά ως έναν ακόμα κρίκο της αλυσίδας της επέκτασης της Κίνας προς τα δυτικά, αποκτώντας λιμάνια ή άλλες υποδομές. Το γεγονός ότι το λιμάνι του Γκουαντάρ μπορεί να φιλοξενήσει ακόμα και αεροπλανοφόρο, ενισχύει περαιτέρω τις εικασίες για την στρατιωτική επέκταση του Πεκίνου προς τον Περσικό Κόλπο. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν αναλυτές που θεωρούν ότι θα πάρει πολλά χρόνια μέχρι το λιμάνι να γίνει πλήρως επιχειρησιακό, εμπορικά και οικονομικά, αλλά ας μη ξεχνάμε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν ανεφοδιάζονται από λιμάνια του Πακιστάν.

Εντούτοις, το λιμάνι θα μπορούσε να ιδωθεί μέσα από την οπτική της απεξάρτησης του Πακιστάν από την αμερικανική επιρροή. Αλλά ακόμα κι αυτό θα είναι πολύ δύσκολο να γίνει. Αλλά ας μη ξεχνάμε και τις ινδικές ανησυχίες στον τομέα της ασφάλειας, όπως και το ότι οι ΗΠΑ στράφηκαν στην περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού ακριβώς για τις “νέες διεθνείς σχέσεις” όπως πρόκειται να εξελιχθούν από την ισχυροποίηση της Κίνας.

 

 

Sierra Exif JPEG

Ετικέτες: , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Ασφάλεια, Διεθνείς Σχέσεις & Διεθνής Οικονομία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: