Βουλγαρία: Πώς προσελκύει νέες επενδύσεις;

Είναι ευρέως γνωστό ότι τα φορολογικά μέτρα της Ελλάδας εξαναγκάζουν πολλούς να κρατούν τα λεφτά τους στο εξωτερικό ή να ψωνίζουν είδη πρώτης ανάγκης από γειτονικές χώρες ή ακόμα και να δηλώνουν φορολογική έδρα σε αυτές, προκειμένου να μειώσουν τα έξοδα.

Λόγω αυτής της κατάστασης, η Βουλγαρική Κυβέρνηση αναμένεται πολύ σύντομα να περάσει νόμο με τον οποίο θα χαλαρώνει ακόμα περισσότερο τη διαδικασία χορήγησης υπηκοότητας σε ξένους επενδυτές, συμβάλλοντας περαιτέρω στην ενίσχυση της οικονομίας της χώρας.

Όπως αναφέρουν τα βουλγαρικά Μέσα, θα προσφέρεται η υπηκοότητα και στους ξένους που δεν είναι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά επιθυμούν να επενδύσουν ποσά άνω των 255.000 ευρώ. Η νέα νομοθεσία θα αποτελεί τμήμα του Νόμου Προώθησης των Επενδύσεων. Η επένδυση θα πρέπει να γίνει σε βουλγαρικές βιομηχανίες, οι οποίες εμπλέκονται σε επενδυτικά προγράμματα υψηλής προτεραιότητας, στους τομείς της βιομηχανίας, των υποδομών, των μεταφορών και του τουρισμού. Οι δε ενδιαφερόμενοι, θα πρέπει να είναι ήδη κάτοικοι Βουλγαρίας για διάστημα τουλάχιστον ενός έτους.

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι ακροδεξιοί βουλευτές ζήτησαν να μειωθεί κατά 50% το ελάχιστο όριο του προαναφερθέντος ποσού, προκειμένου να δίνεται άμεσα η ιδιότητα του μόνιμου κάτοικου, ειδικά όταν οι επενδύσεις πρόκειται να γίνουν σε περιοχές με υψηλή ανεργία. Μέχρι σήμερα, η ιδιότητα του μόνιμου κάτοικου δίνεται για όσους επενδύουν ποσά άνω των 500.000 ευρώ σε δημόσιες εταιρείες ή κοινοπραξίες ή έχουν καταθέσει τα λεφτά σε βουλγαρικές τράπεζες για πάνω από πέντε χρόνια.

Η εισροή Σκοπιανών, Σέρβων, Ουκρανών και Τούρκων είναι σημαντική, αφού μπορούν και λαμβάνουν πολύ εύκολα τα βουλγαρικά διαβατήρια. Ιδιαίτερα δε, για τους Σκοπιανούς, το ζήτημα έχει και πολιτικές προεκτάσεις.

 

 

Bulgarian passport

Ετικέτες: , , , , ,

Κατηγορίες: Διεθνείς Σχέσεις & Διεθνής Οικονομία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: