Ανανέωση – Μάλι: Κατάληψη στρατηγικής σημασίας πόλης

Ανανέωση – Πριν από λίγες ώρες οι δυνάμεις του Μάλι και της Γαλλίας έφτασαν στα περίχωρα του Τιμπουκτού. Είναι μια πόλη της Σαχάρας που μετατράπηκε σε «οχυρή» θέση των ανταρτών εδώ και αρκετούς μήνες. Λόγω της ρυμοτομίας της θα απαιτήσει σημαντικό, σχετικά, χρόνο η εκκαθάρισή της. Παντού υπάρχουν παλαιά τζαμιά, σπίτια από λάσπη, στενοί δρόμοι και άλλες κατασκευές.

___________________

Οι γαλλικές δυνάμεις εκτέλεσαν επιχείρηση εναέριας κρούσης με ειδικές δυνάμεις και σε συνεργασία με την Αεροπορία, επιτυγχάνοντας την κατάληψη της στρατηγικής σημασίας πόλη Γκαό με το αεροδρόμιό της. Την πόλη βομβάρδιζαν τις τελευταίες ημέρες τα γαλλικά μαχητικά. Με την κατάληψη του αεροδρομίου έγινε άμεση ενίσχυση του αεροπρογεφυρώματος και των λοιπών σημείων, με τεθωρακισμένα οχήματα, με 350 στρατιώτες του Μάλι και μία μονάδα του Γαλλικού Στρατού. Σε δεύτερη φάση έγινε η μεταφορά στρατιωτών του Τσαντ και της Νιγηρίας.

Η πόλη βρισκόταν υπό την κατοχή των ανταρτών εδώ και αρκετούς μήνες. Μαζί με αυτήν καταλήφθηκε και μία γέφυρα στον ποταμό Νίγηρα. Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Γαλλικού Υπουργείου Άμυνας, Συνταγματάρχης Τιερρύ Μπυρκχάρ, απέσυρε με εύσχημο τρόπο τις δηλώσεις που είχαν γίνει νωρίτερα από το υπουργείο, ότι η πόλη απελευθερώθηκε από τις γαλλικές δυνάμεις. Δήλωσε αστειευόμενος ότι “μια πόλη 70.000 κατοίκων δεν καταλαμβάνεται από ένα συγκρότημα ειδικών δυνάμεων.”

Στα δυτικά της χώρας, άλλο ένα τακτικό συγκρότημα που αποτελείται από μεικτές δυνάμεις του Γαλλικού Στρατού, του Μαλί και αεροκίνησης, εκτέλεσε επιθετική αναγνώριση από το Ντιαμπαλύ προς την πόλη Λερέ, όπου εντοπίστηκαν αντάρτες.

Ετικέτες: , , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Ασφάλεια

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: