Ισπανικό Ναυτικό: Μετά τις O.H. Perry τί; Η Navantia έχει τις λύσεις!

Το Ισπανικό Ναυτικό πρόκειται να αντικαταστήσει τις φρεγάτες O.H. Perry (γνωστές κι ως FFG 7 ή F-80 στην Ισπανία), τις οποίες είχε θέσει σε υπηρεσία το διάστημα 1986 – 1994. Αν και η αντικατάστασή τους τοποθετείται την περίοδο 2025 – 2030, προχωρούν κανονικά όλες οι απαιτούμενες διεργασίες, προκειμένου να υπάρχει κενό ετοιμότητας. Ήδη έχουν τεθεί οι προδιαγραφές από την πλευρά της “Αρμάδας”.

F-80

F-110 2

Σε αυτό το πλαίσιο, τα ναυπηγεία της Navantia εργάζονται στην σχεδίαση μιας πρωτοποριακής κλάσης φρεγατών, της οποίας το αρχικό σχέδιο παρουσιάστηκε το 2010 και έφερε την ονομασία F2M2 (Future Frigate Multi Mission) ή F-110. Το σχέδιο αποτέλεσε τη βάση πάνω στην οποία θα γίνουν όλες οι σχετικές τροποποιήσεις για τη νέα φρεγάτα.

Αυτό ήταν τριμαράν με μήκος 140 μέτρα, πλάτος 30 μέτρα, με εκτόπισμα 5.000 τόνων. Σε πολλά σημεία παρέπεμπε στα LCS του Αμερικανικού Ναυτικού, όπου όλοι οι αισθητήρες είναι ενσωματωμένοι στην υπερκατασκευή. Στην πρύμνη υπήρχε ένα μεγάλο ελικοδρόμιο, ικανό να φιλοξενήσει δύο ελικόπτερα. Το μόνο που θα ήταν ορατό θα ήταν το κύριο πυροβόλο των 76 χλστ και ο κάθετος εκτοξευτής με 32 κυψέλες.

F2M2 1

Ωστόσο, τον περασμένο χρόνο παρουσιάστηκε ένα νέο σχέδιο, το οποίο βγήκε στη δημοσιότητα πριν από λίγες ημέρες. Λόγω των σημαντικών διαφορών, η ονομασία που του δόθηκε ήταν F-111. Το μέγεθός του είναι αρκετά μικρότερο. Με εκτόπισμα περίπου 4.000 τόνων, φαίνεται ότι θα καλύπτει το κενό μεταξύ των κορβετών ΒΑΜ και των καταδρομικών αεράμυνας περιοχής με σύστημα Aegis, F-100.

Εντούτοις και το νέο σχέδιο έχει αρκετά κοινά με τις Alvaro de Bazan, καθώς φέρει ραντάρ SPY-1F (Aegis), παρέχοντας αντιαεροπορική κάλυψη σε έκταση μικρότερη από τα υπάρχοντα καταδρομικά. Τα όπλα του θα είναι ο κάθετος εκτοξευτής αντιαεροπορικών πυραύλων, με 16 κυψέλες, οι 8 αντιπλοϊκοί πύραυλοι, πυροβόλο σε ειδικό πυργίσκο για απόκρυψη από τα εχθρικά ραντάρ, δύο τηλεχειριζόμενα πυροβόλα των 20 ή 30 χλστ. και δύο βαρέα πολυβόλα μικρότερου διαμετρήματος. Σημαντικό στοιχείο του οπλισμού θα είναι οι πύραυλοι πλεύσης, που θα υπάρχουν σε ειδικές κυψέλες στην πλώρη. Επιπλέον, θα μπορεί να φιλοξενήσει και ελικόπτερο.

Παρ’ όλ’ αυτά, και οι δύο παραπάνω προτάσεις δεν είναι τίποτε παραπάνω από σχέδια, τα οποία εξετάζει το Ισπανικό Ναυτικό. Όλα εξαρτώνται φυσικά από τα οικονομικά της Ισπανίας, αλλά η Αρμάδα έχει αρκετό χρόνο μπροστά της και η Navantia είναι επαρκώς μεγάλη ώστε να προτείνει νέα σχέδια, εναρμονισμένα με τις οικονομικές δυνατότητες.

Κι ενώ αυτά γίνονται στην Ισπανία της μεγάλης οικονομικής κρίσης, στην Ελλάδα ακόμα ψάχνουμε να δούμε τι θα κάνουμε με τα ναυπηγεία, με τους ίδιους ανθρώπους που τόσα χρόνια έβλεπαν την πορεία τους να εξελίσσεται κατ’ αυτόν τον τρόπο.

(Φωτ.: RGSS & SANTI, Poderio Militar)

F-111 4

F-111 3

F-111 2

F-111 1

Ετικέτες: , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: