Λιβύη: Σκάφη RIB και η απουσία της Ελλάδας

Σε μία ακόμα περίπτωση αποδεικνύεται η ανικανότητα των πολιτικών να πουλήσουν ακόμα και το πιο “ευτελές” αντικείμενο, που μπορεί να παράξει η ελληνική οικονομία. Ωστόσο, δεν παραγνωρίζουμε και τον παράγοντα του πόσο καλά λειτουργούν τα τμήματα εμπορικής προώθησης των διαφόρων ελληνικών εταιρειών, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, καθώς σε αρκετές από αυτές τα τμήματα έρευνας αγοράς είναι υποτυπώδη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει εξειδίκευση, με επιχειρηματίες να προτιμούν να προσλάβουν ένα υπάλληλο, ο οποίος θα κάνει δύο ή και περισσότερες δουλειές, άσχετες με το γνωστικό του αντικείμενο. Αρκεί να εξοικονομήσουν χρήματα.

Η γαλλική εταιρεία Sillinger κατάφερε να κερδίσει το συμβόλαιο για 50 φουσκωτά σκάφη με πολυεστερική γάστρα για τις Λιβυκές Ένοπλες Δυνάμεις. Τα σκάφη θα είναι σε διαφορετικές διαμορφώσεις, με μήκος από 3,8 έως 12 μέτρα, μαζί με σύγχρονα βοηθήματα ναυτιλίας και τηλεπικοινωνιών. Η εταιρεία, που το 60% των εσόδων της είναι από εξαγωγές, αποτελεί τμήμα του Marck Group το οποίο σχεδιάζει και κατασκευάζει στολές και εξοπλισμό για κρατικές Αρχές και ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Προφανέστατα δεν πρόκειται για κάποια συστήματα υπερ-υψηλής τεχνολογίας, τα οποία δεν θα μπορούσε να κατασκευάσει και μια ελληνική εταιρεία. Από την άλλη δεν μπορούμε να μη σχολιάσουμε το γεγονός ότι όλες οι χώρες που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις στην Λιβύη, κατά του Μ. Καντάφι, δεν άφησαν οικονομικές / επιχειρηματικές ευκαιρίες ανεκμετάλλευτες. Όλες, πλην της Ελλάδας.

Αν για μία ιδιωτική εταιρεία υπάρχει υψηλό ρίσκο να επιχειρήσει σε μια πρώην εμπόλεμη ζώνη, το μόνο στο οποίο μπορεί να βασιστεί είναι οι αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες, που θα προωθήσουν από κοινού τις πωλήσεις. Αλλά στην Ελλάδα οι υπουργοί, υφυπουργοί και λοιποί κυβερνητικοί παράγοντες κρίνονται από οτιδήποτε άλλο, εκτός από μετρήσιμα στοιχεία (εν προκειμένω από την επίτευξη πωλήσεων). Έτσι όταν ακούμε την εκάστοτε κυβέρνηση να μιλάει για το μεγαλείο του Έλληνα ή για ναυτικές παραδόσεις αιώνων ή για επικλήσεις στον Θεό, δεν μπορούμε παρά να μην απελπιζόμαστε με το επίπεδό της, αφού τα μεγάλα λόγια είναι δωρεάν.

Ετικέτες: , , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία, Εξωτερική Πολιτική & Ασφάλεια, Πολιτική & Οικονομία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: