US Army: Η νέα Αεροπορία Στρατού

TRADOC 1

“Μικρότερος Στρατός σημαίνει μεγαλύτερο και σημαντικότερο ρόλο για την Αεροπορία Στρατού”. Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής της Διοίκησης Εκπαίδευσης και Δόγματος (TRADOC) του Αμερικανικού Στρατού, Στρατηγός Ρόμπερτ Κόουν.

Κατά την ομιλία του στο ετήσιο συμπόσιο για την Αεροπορία Στρατού της Ένωσης Αμερικανικού Στρατού τόνισε ότι, “η TRADOC έχει κεντρικό ρόλο στην σχεδίαση του μελλοντικού επιχειρησιακού πεδίου, που θα πολεμήσουμε και ποιες θα είναι οι απαιτήσεις. Έπειτα αυτά μεταφράζονται σε στρατηγικές, κυρίαρχες αντιλήψεις, οργάνωση και στο τέλος σε επιχειρησιακές ικανότητες τις οποίες επιλέγουμε να προμηθευτούμε.

 

 

AUSA Aviation MWM 20130110

 

 

Ο Διευθυντής της TRADOC έθεσε υπόψη κι ένα ακόμα στοιχείο. Αυτό της μεσοπρόθεσμης έναντι της μακροπρόθεσμης ετοιμότητας, καθώς ο Στρατός θα φτάσει σε ένα σημείο που θα πρέπει να ισορροπήσει τα δύο παραπάνω στοιχεία. Το “κόλπο” είναι, όπως ξεκαθάρισε, να μην αγοράζουμε πολλή “μεσοπρόθεσμη ετοιμότητα” εις βάρος των μακροπρόθεσμων προγραμμάτων εκσυγχρονισμού.

Αποκάλυψε ότι επισκέφθηκε το 3ο Σύνταγμα Ιππικού και την 1η Τεθωρακισμένη Μεραρχία, στο Φορτ Χουντ του Τέξας. Συνομιλώντας με τα στελέχη και τους στρατιώτες κατάλαβε για μία ακόμα φορά ότι τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια, όλοι τους βρίσκονται σε υψηλότατο επίπεδο επιχειρησιακής και πολεμικής ετοιμότητας. Μάλιστα χαρακτήρισε το συγκεκριμένο γεγονός ως το μεγαλύτερο επίτευγμα του Αμερικανικού Στρατού, τα τελευταία χρόνια.

Όμως, επισήμανε την προσοχή όλων λέγοντας πως, “αν πει κάποιος σε αυτούς τους ανθρώπους ότι δεν μπορούν να εκπαιδευτούν, θα έχουν σοβαρό πρόβλημα, και η δική μου αξιολόγηση είναι ότι πολλοί, σίγουρα οι καλύτεροι, θα αρχίσουν να φεύγουν από τον Στρατό, καθώς δεν θα βλέπουν κάποιο ουσιαστικό μέλλον. Δεν τους ενδιαφέρει να είναι σε ένα κενό Στρατό. Άρα, από τη μία πλευρά θα πρέπει να επενδύσουμε σε μεσοπρόθεσμη ετοιμότητα, όχι μόνο για αυτούς αλλά για την αβεβαιότητα που επικρατεί στον κόσμο και για τις απαιτήσεις μας να έχουμε ετοιμοπόλεμη δύναμη, χωρίς να πτωχεύουμε.”

Blackhawk 5

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ρόλος της Αεροπορίας Στρατού θα συνεχίσει να γίνεται ολοένα και σημαντικότερος, καθώς οι τρόποι με τους οποίους θα προκληθούν οι ΗΠΑ παραμένει όχι και τόσο ξεκάθαρος. Όπως τόνισε, “οι συγκρούσεις θα διεξαχθούν κατά πάσα πιθανότητα σε μεγάλες αποστάσεις και σε δύσκολα εδάφη, που με τη σειρά τους θα οδηγούν σε πιο μεγαλύτερες απαιτήσεις από τα ελικόπτερα και τους κινητήρες τους. Αυτά θα καθορίσουν το μέλλον των πλατφορμών που θα προμηθευτούμε.”

Η ομιλία του Διευθυντή της TRADOC αποτελούν και μια απάντηση στην ελληνική πολιτική ηγεσία και στους υπουργού και υφυπουργούς Άμυνας που έχουν περάσει κατά καιρούς από τις θέσεις αυτές.

Τα όσα έλεγαν για ταχυκίνητες – ευέλικτες δυνάμεις, με τη λογική ότι θα είναι πιο οικονομικές, είναι αστειότητες από κομματάρχες που δεν γνωρίζουν και οι οποίοι απλά έπαιζαν με τις Ένοπλες Δυνάμεις και τη δομή δυνάμεων. Αρκετοί συνεχίζουν να παίζουν με το ζήτημα, κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα από το «κλείσιμο» στρατοπέδων. Για την εκπαίδευση και το πόσα φυσίγγια βάλλει ένας οπλίτης, ούτε λόγος να γίνεται.

Οι ταχυκίνητες δυνάμεις απαιτούν σημαντικότατες επενδύσεις σε μέσα (πλατφόρμες), αλλά και συστήματα (τηλεπικοινωνιών, C4ISTAR), τα οποία θα τις καταστήσουν πραγματικά ευέλικτες. Αν μιλάνε για αεροκίνητες ή αερομεταφερόμενες δυνάμεις, μόνο το κόστος των ελικοπτέρων είναι ήδη μεγάλο από μόνο του. Αν μιλάνε για μηχανοκίνητες / τεθωρακισμένες δυνάμεις, ισχύει και πάλι το ίδιο.

Ουδέποτε μίλησαν για μείγμα ταχυκίνητων και βαρέων δυνάμεων στον Ελληνικό Στρατό. Είναι ένα ακόμα στοιχείο που δείχνει την άγνοια που επικρατεί στην πολιτική ηγεσία, αλλά θέτει και ζήτημα για αρκετούς από τους κομματικούς – πρώην ένστολους “συμβούλους” τους.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ιδιαίτερα ο Ελληνικός Στρατός, σε πολύ γενικές γραμμές θα μπορούσαμε να πούμε ότι βασίζονται στη λογική της εντάσεως εργασίας. Αυτό προκύπτει ως στοιχείο από την αμυντική διάταξη και τις ανάγκες για συνεχή υψηλή ετοιμότητα, λόγω της τουρκικής απειλής. Από την άλλη πλευρά προκύπτει από την έλλειψη επαρκών και σύγχρονων μέσων για την εκτέλεση καθηκόντων, όπως είναι η για παράδειγμα η επιτήρηση ή ακόμα και η μηχανογράφηση. Άρα, σε αρκετούς τομείς, τα μέσα αναγκαστικά αντικαθίστανται με ανθρώπους.

Με τους Έλληνες πολιτικούς να χαρακτηρίζονται από ατολμία και ανικανότητα λήψης αποφάσεων, δεν υπάρχει χώρος για να τεθεί το πρόβλημα της αύξησης της θητείας, ειδικά σε μια περίοδο που δεν υπάρχουν κονδύλια για τη συντήρηση ή προμήθεια συστημάτων. Δηλαδή, δημιουργείται μείγμα απαίτησης αντικατάστασης των μέσων με ανθρώπους, οι οποίοι είναι σε έλλειψη λόγω της μειωμένης θητείας και λόγω των αποχωρήσεων μονίμων στελεχών. Η ουσία της θεώρησης των ταχυκίνητων δυνάμεων παραμένει μία. Η απαίτηση για επιπλέον κονδύλια. Οι “φθηνές” ταχυκίνητες δυνάμεις που σχεδίασαν στο μυαλό τους οι πολιτικές ηγεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι αρρωστημένη φαντασία.

«Μικρότερος Στρατός σημαίνει μεγαλύτερο και σημαντικότερο ρόλο για την Αεροπορία Στρατού»!

UH-1 1

Ετικέτες: , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Ένοπλες Δυνάμεις, Ασφάλεια, Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: