Τι συζήτησε ο Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας στον Λίβανο;

Christofias Lebanon 3

 

Το φυσικό αέριο και οι ΑΟΖ των δύο χωρών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου Χριστόφια με τον Πρόεδρο του Λιβάνου Μισιέλ Σλεϊμάν. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στον Λίβανο.

Ο Πρόεδρο Σλεϊμάν δήλωσε ότι Λίβανος και Κύπρος συμφωνήσαν να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες για εξόρυξη του φυσικού πλούτου , κάτι που θα αποφέρει τεραστία οφέλη και στις δυο χώρες, τονίζοντας επίσης ότι υπάρχει σεβασμός μεταξύ των ορίων των ΑΟΖ των δυο χωρών.

Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπέδειξε οτι η Λευκωσία δεν έχει καμία διάφορα με τη Βηρυτό στο εν λόγω θέμα, αλλά η διαφορά είναι ανάμεσα στο Λίβανο και το Ισραήλ, εκφράζοντας την προσδοκία αυτό να επιλυθεί σύντομα, ώστε να αρχίσουν όπως είπε, συνομιλίες πάνω σε πρακτική βάση για την κοινή εκμετάλλευση των κοινών χώρων όπου ενώνονται οι Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες Λιβάνου και Κύπρου.

Πάντως, το θέμα του φυσικού αερίου απασχόλησε και το επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου-Λιβάνου. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε άτι η δημιουργία του Νοτιοανατολικού Μεσογειακού Διαδρόμου Φυσικού Αερίου θα πρέπει να αποτελεί τον κοινό στόχο των χωρών της περιοχής, υποδεικνύοντας άτι η κατασκευή τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου θα τον κάνει πραγματικότητα.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε οτι η Κύπρος θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα παρά τις απειλές της Τουρκιάς, ευχόμενος παράλληλα η Βουλή του Λιβάνου να επικυρώσει το συντομότερο τη συμφωνία για την ΑΟΖ.

Το θέμα των Σύρων προσφύγων ήταν άλλο ένα θέμα που απασχόλησε ιδιαίτερα τους Χριστόφια και Σλεϊμάν

Μάλιστα, ο Δημήτρης Χριστόφιας ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν η Κύπρος προτίθεται να φιλοξενήσει Σύρους Πρόσφυγες, για να απαντήσει οτι η χώρα μας ήδη αντιμετωπίζει προσφυγικό πρόβλημα ως ημικατεχόμενη.

Την ίδια στιγμή, υπέδειξε οτι ουδέποτε αρνηθήκαμε να προφέρουμε βοήθεια, φέροντας ως παράδειγμα τον πόλεμο του Λιβάνου το 2006, ωστόσο, όπως είπε, οι δυνατότητες μας έχουν εξαντληθεί. Παρ’ όλα αυτά, υποσχέθηκε να ζητήσει από τον Πρόεδρο Μπαρόσο, η ΕΕ να βοηθήσει το Λίβανο στο θέμα αυτό, αφού μεγάλο κύμα προσφύγων καταφεύγουν στη χωρά αυτή.

Τέλος, κατά τη συνάντηση υπογράφτηκαν μνημόνιο αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας και μνημόνιο συναντίληψης των Υπουργείων Εμπορίου.

Πηγή: Sigma Live

 

Christofias Lebanon 1

 

 

Λευκωσία: Επιθυμούμε το συντομότερο δυνατόν να επικυρωθεί η συμφωνία μας με το Λίβανο και να αρχίσουμε συνομιλίες πάνω σε πρακτική βάση για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, δήλωσε την Πέμπτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας.

Από πλευράς του ο πρόεδρος του Λιβάνου, Μισιέλ Σουλεϊμάν, τόνισε πως οι δύο χώρες συμφώνησαν να προχωρήσουν στις απαιτούμενες ενέργειες για εξόρυξη του υποθαλάσσιου πλούτου, τα οφέλη από την εκμετάλλευση του οποίου θα είναι τεράστια.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Λίβανο, έτυχε σήμερα επίσημης υποδοχής στο Προεδρικό Μέγαρο στη Βηρυτό από τον πρόεδρο της χώρας, με τον οποίον είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση την οποία ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Από κυπριακής πλευράς, όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, στις συνομιλίες πήραν μέρος η υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νεοκλής Συλικιώτης, ο πρέσβης της Δημοκρατίας στο Λίβανο, Όμηρος Μαυρομμάτης, ο Διευθυντής Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Χρίστος Χριστοφίδης και ο αναπληρωτής Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Μενέλαος Μενελάου.

Στη συνέχεια υπογράφτηκαν μεταξύ των δύο χωρών Συμφωνία για την Αμοιβαία Προστασία Διαβαθμισμένων Πληροφοριών, Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και του Υπουργείου Βιομηχανίας του Λιβάνου για θέματα βιομηχανίας, καθώς και Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας Κύπρου και Λιβάνου για αμυντική και στρατιωτική συνεργασία.

Ακολούθως ο πρόεδρος Χριστόφιας υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών του Προεδρικού Μεγάρου, όπου σημείωσε τα εξής: «Εκφράζω την εγκάρδια ευγνωμοσύνη μας προς τον πρόεδρο Σουλεϊμάν για τη θερμή φιλοξενία, αντάξια των διαχρονικών αδελφικών σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και του Λιβάνου και μεταξύ των λαών των δύο χωρών. Είμαι βέβαιος ότι αυτή η φιλία και οι μακροχρόνιοι ιστορικοί μας δεσμοί μαζί με την προσήλωση μας στο διεθνές δίκαιο, στην ειρήνη, τη συνεργασία και τη σταθερότητα αποτελούν το στέρεο υπόβαθρο για την παραπέρα εμβάθυνση και επέκταση της συνεργασίας μας και για την αξιοποίηση των ελπιδοφόρων προοπτικών που διανοίγονται για τις χώρες και τους λαούς μας. Παρακαλώ δεχθείτε, κ. Πρόεδρε, την επαναβεβαίωση της αλληλεγγύης και της προσωπικής μου φιλίας, τις ειλικρινείς μου ευχές για κάθε επιτυχία στο έργο σας και για την προκοπή και την ευημερία του λαού σας».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος Σουλεϊμάν καλωσορίζοντας τον πρόεδρο Χριστόφια εξέφρασε ευχαριστίες προς την Κύπρο και προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη συνεχή υποστήριξή τους προς το Λίβανο και σημείωσε ότι η υποστήριξη αυτή αποδείχθηκε στις δύσκολες στιγμές της χώρας όταν πολλοί Λιβάνιοι φιλοξενήθηκαν στην Κύπρο κατά τη διάρκεια εμπόλεμων καταστάσεων. Πρόσθεσε ότι ο Λίβανος «υποστηρίζει μια λύση στο Κυπριακό με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για μια Κύπρο ανεξάρτητη, με μια κυριαρχία, εδαφική ακεραιότητα υπογραμμίζοντας παράλληλα την υποστήριξη της χώρας του στις προσπάθειες που καταβάλλει ο πρόεδρος Χριστόφιας για την επίλυση του Κυπριακού.

Ο πρόεδρος του Λιβάνου επεσήμανε ότι κατά τις συνομιλίες του με τον πρόεδρο Χριστόφια και την κυπριακή αντιπροσωπεία έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της ανεύρεσης πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των δύο χωρών και είπε ότι «συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε στις απαιτούμενες ενέργειες για να εξορυχθεί αυτός ο πλούτος και με την εξόρυξη του πλούτου αυτού θα υπάρξουν τεράστια οφέλη για τις δύο χώρες μας. Συζητήσαμε, επίσης, την περαιτέρω συνεργασία μας στους τομείς της βιομηχανίας, της ενέργειας, του πολιτισμού. Συμφωνήσαμε και για την ύπαρξη συντονισμού στους τομείς του τουρισμού, της έρευνας, της γεωργίας, της ηλιακής ενέργειας και για θέματα της ΕΕ, της προστασίας των επενδύσεων και της υγείας».

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στις αραβικές χώρες αλλά και στο τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Λίβανος λόγω της φιλοξενίας δεκάδων χιλιάδων Σύρων προσφύγων, ο πρόεδρος Σουλεϊμάν είπε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτού του ανθρωπιστικού προβλήματος, ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε πως πρέπει να καταβληθούν μεγάλες προσπάθειες για γρήγορη επίλυση της αραβο-ισραηλινής διένεξης. Τέλος είπε πως οι ανταλλαγές επισκέψεων επί τακτικής βάσης διαφόρων αξιωματούχων και επικεφαλής διαφόρων οργανισμών μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου θα συμβάλουν στην εδραίωση των φιλικών σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας από την πλευρά του αναφέρθηκε στο εξαίρετο επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών και στις προοπτικές ανάπτυξής τους. Πρόσθεσε ότι με τον πρόεδρο του Λιβάνου συζήτησαν τις εξελίξεις στην περιοχή και κυρίως στη Συρία, εκφράζοντας την ελπίδα για σύντομη επίλυση της κατάστασης σύμφωνα με τη βούληση του συριακού λαού και σημείωσε ότι η Κύπρος χαιρετίζει την πολιτική του προέδρου και της κυβέρνησης του Λιβάνου να κρατήσουν τη χώρα μακριά από την κρίση στη Συρία και τη συμβολή τους στην προσπάθεια αντιμετώπισης του ανθρωπιστικού προβλήματος που δημιουργείται φιλοξενώντας Σύρους πρόσφυγες.

«Η Κύπρος ως μέλος της ΕΕ και ως μέχρι πρόσφατα προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου της ΕΕ θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν έτσι ώστε η ΕΕ να προσφέρει την αναγκαία βοήθεια προς το Λίβανο για να αντιμετωπίσει αυτό το ανθρωπιστικό πρόβλημα» αναφορικά με τη φιλοξενία χιλιάδων Σύρων προσφύγων, είπε ο πρόεδρος Χριστόφιας και επεσήμανε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία ετοιμάζει την αποστολή φαρμάκων στο Λίβανο».

Ο Δ.Χριστόφιας επανέλαβε τη στάση αρχής υπέρ της απελευθέρωσης όλων των αραβικών εδαφών καθώς και της ειρηνικής επίλυσης του Παλαιστινιακού σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ με στόχο την ειρηνική συνύπαρξη του κράτους του Ισραήλ με ένα ανεξάρτητο κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος, προσθέτοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει στηρίξει τη Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για παραχώρηση στάτους παρατηρητή στο παλαιστινιακό κράτος.

«Ενημέρωσα τον πρόεδρο Σουλεϊμάν για την κατάσταση στο Κυπριακό, ουσιαστικά για το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η διαδικασία των συνομιλιών ως αποτέλεσμα της αποχώρησης της τουρκοκυπριακής πλευράς από τις συνομιλίες από τις 29 Μαρτίου 2012. Θέλω να εκφράσω τη βαθειά ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τη στάση αρχών την οποία τηρεί ο Λίβανος στο Κυπριακό», είπε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε επίσης ότι «ζούμε σε μια περιοχή η οποία υπέστη πολλά δεινά στο διάβα της ιστορίας. Η ευλογία της ανεύρεσης υδρογονανθράκων φυσιολογικά δημιουργεί προσδοκίες για τους λαούς μας. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες και τις ενέργειες μας με πλήρη άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Απορρίπτουμε τακτικές και νοοτροπίες οι οποίες καταφεύγουν σε απειλές και εκφοβισμούς. Η δική μας απάντηση είναι η προσήλωση στο διεθνές δίκαιο, στην ειρήνη και τη σταθερότητα».

Αναφερόμενος στην παγκόσμια οικονομική κρίση, ο Πρόεδρος είπε ότι αυτή ανέδειξε τα αδιέξοδα της λεγόμενης «νέας τάξης πραγμάτων» και υπογραμμίζει την ανάγκη για συλλογική προσπάθεια για την εξεύρεση ελπιδοφόρας διεξόδου με εργαλείο την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Πρόσθεσε ότι η άποψη που εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ είναι ότι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που καθηλώνουν την ανάπτυξη και ρίχνουν τους λαούς στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό πρέπει να εγκαταλειφθούν.

«Έχω την πίστη ότι θα καταφέρουμε να πείσουμε για αυτή την αναγκαιότητα», είπε.

Κληθείς να αξιολογήσει τις προοπτικές που διανοίγονται στη διεύρυνση των σχέσεων των δύο χωρών, ο πρόεδρος του Λιβάνου είπε ότι «σήμερα η Κύπρος είναι η πύλη του αραβικού κόσμου στην Ευρώπη και ο Λίβανος είναι η πύλη των Ευρωπαίων προς τον αραβικό κόσμο», προσθέτοντας ότι «με τις ανταλλαγές επισκέψεων σε όλα τα επίπεδα θα πετύχουμε πολλά στους τομείς της άμυνας, της οικονομίας, του πολιτισμού», ενώ σημείωσε ότι με τον υποθαλάσσιο πλούτο «θα πρέπει μέσα από μια πραγματική και αμοιβαία φιλία και συνεργασία να εκμεταλλευτούμε το αμοιβαίο όφελος για όλα αυτά».

Σημείωσε ότι ήδη πολλά γίνονται στους τομείς της διμερούς συνεργασίας, τονίζοντας ότι «ο πρόεδρος Χριστόφιας έδωσε πραγματικά μια νέα ώθηση στην ανάπτυξη των σχέσεων Κύπρου και Λιβάνου».

Ερωτηθείς για τη θέση της Κύπρου σε σχέση με την κατοχή μέρους του εδάφους του Λιβάνου από τον Ισραήλ, ο πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε σε θέση υπέρ της απελευθέρωσης των κατεχόμενων εδαφών του Λιβάνου και όλων των αραβικών εδαφών.

Σε ερώτηση αν η Κύπρος μπορεί να φιλοξενήσει αριθμό Σύρων προσφύγων, ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «η Κύπρος αντιμετωπίζει προσφυγικό πρόβλημα από πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το ένα τρίτο του κυπριακού πληθυσμού έχει μετατραπεί σε πρόσφυγες στην ίδια του την πατρίδα, λόγω της τουρκικής εισβολής και κατοχής». Πρόσθεσε ότι η Κύπρος έχει πολλές φορές προσφέρει βοήθεια προς Σύρους, Παλαιστίνιους, Λιβάνιους πρόσφυγες.

Είπε, ωστόσο, ότι «οι δικές μας δυνατότητες όπως και οι δικές σας στην αποδοχή και υποδοχή προσφύγων είναι εξαντλημένες». Πρόσθεσε ότι όποτε υπήρξε κρίση στον αραβικό κόσμο η Κύπρος δέχθηκε κύματα προσφύγων και τους καλοδέχτηκε.

«Τώρα ο κόσμος από τη Συρία καταφεύγει σε αραβικές χώρες που συνορεύουν με τη Συρία. Και πληρώνετε ένα σοβαρό τίμημα και εσείς και άλλα κράτη. Προσπάθησα ώστε η ΕΕ να προσφέρει σημαντική βοήθεια στην Ιορδανία για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα και θα κάνω την ίδια προσπάθεια σε σχέση με το Λίβανο. Θα έχω συνάντηση αύριο Παρασκευή με τον κ. Μπαρόζο και θα θέσω το θέμα επιτακτικά», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος είναι μια χώρα διχοτομημένη που υποφέρει από κατοχή και εποικισμό από την Τουρκία, σημειώνοντας ότι «δεν αρκεί μόνο η διάθεση πρέπει να υπάρχει και η δυνατότητα».

Ερωτηθείς για τη διαφορά μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες, ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «εμείς δεν έχουμε καμιά διαφορά με το Λίβανο. Υπάρχει διαφορά μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ. Προσπαθήσαμε να διαδραματίσουμε ένα ρόλο φιλικού διαμεσολαβητή για το θέμα, το οποίο βρίσκεται στα Ηνωμένα Έθνη από την κυβέρνηση του Λιβάνου και ευχή δική μας είναι να επιλυθεί το θέμα. Επιθυμούμε το συντομότερο δυνατόν να επικυρωθεί η συμφωνία μας με το Λίβανο και να αρχίσουμε συνομιλίες πάνω σε πρακτική βάση για την κοινή εκμετάλλευση των κοινών χώρων όπου ενώνονται οι Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες Λιβάνου και Κύπρου».

Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με τη στάση του Ισραήλ έναντι του Λιβάνου σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες, ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «δεν εκπροσωπώ το κράτος του Ισραήλ ούτε και είμαι απεσταλμένος του Ισραήλ», σημειώνοντας ότι «εγώ εκπροσωπώ την Κυπριακή Δημοκρατία και σας λέγω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εύχεται και προσπάθησε να λυθεί το ζήτημα προς το συμφέρον του λαού και της κυβέρνησης του Λιβάνου».

Πηγή: ΚΥΠΕ, Ο Φιλελεύθερος

 

Christofias Lebanon 2

Ετικέτες: , , , , , , ,

Κατηγορίες: Εξωτερική Πολιτική & Ασφάλεια, Πολιτική & Οικονομία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: