Ρωσία και Κίνα σε εξισορρόπηση των ΗΠΑ;

Ο Γραμματέας του Ρωσικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Νικολάι Πετρούσεφ, δήλωσε την Τετάρτη, από το Πεκίνο όπου βρίσκεται, ότι η Ρωσία και η Κίνα θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον τομέα της πυραυλικής άμυνας, ως απάντηση στις αμερικανικές δυνατότητες σε όλο τον κόσμο. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, οι Κινέζοι συνεργάτες μας έχουν τις ίδιες αντιλήψεις και αποφασίσαμε να συντονίσουμε τις δράσεις σε αυτόν τον τομέα.

Εκτός από τη δημιουργία αντιπυραυλικής ομπρέλας στην Ευρώπη, οι ΗΠΑ έχοντας στρέψει το ενδιαφέρον των διεθνών σχέσεών τους προς την Ασίας – Ειρηνικό, έχουν ήδη αποφασίσει την εγκατάσταση συστημάτων αντιπυραυλικής προστασίας στην Ιαπωνία. Ήδη υπάρχει στα βόρεια της χώρας ένα ραντάρ ΑΝ/ΤΡΥ-2, ενώ συμφωνήθηκε με το Τόκυο η εγκατάσταση ενός ακόμα μπάντας Χ στα νότια, ενώ πηγές αναφέρουν ότι ετοιμάζεται και η τοποθέτηση τρίτου.

Russia talks

Όπως παρουσιάσαμε κι εχθές στο άρθρο USAF: Προς νέο Ψυχρό Πόλεμο; , θα πρέπει όλες οι δυνάμεις να κάνουν πολύ προσεκτικά βήματα, καθώς η πιθανότητα παρανόησης στις διεθνείς σχέσεις είναι πάντα υπαρκτή, οδηγώντας κάποιες φορές σε λάθος χειρισμούς και αποφάσεις. Μια νέα ψυχροπολεμικού τύπου πόλωση θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα, σε ένα διεθνές πολυπολικό σύστημα με δυνατότητα πυρηνικού βέτο. Δηλαδή, με πολλές χώρες να διαθέτουν πυρηνικά όπλα, άρα να είναι και πιο δύσκολη η συνεννόηση. Το μόνο παρήγορο είναι ότι η Κίνα, και η Ρωσία, είναι πολύ πιο “ώριμες πυρηνικές δυνάμεις”, σε αντίθεση με την Βόρεια Κορέα ή το Πακιστάν (το οποίο αντιμετωπίζει και άλλους κινδύνους).

Ωστόσο, η σχέση Κίνας και Ρωσίας δεν μπορεί να θεωρηθεί κάποιου είδους συμμαχία, αλλά περισσότερο μια συνεργασία στο πλαίσιο κοινών απόψεων. Οι δύο χώρες έχουν αντίθετα και συχνά συγκρουόμενα συμφέροντα, ενώ το επίπεδο ισχύος τους είναι σε τέτοιο επίπεδο ισορροπίας που θα είναι δύσκολο να υπάρξει κυριαρχία κάποιων εκ των δύο ή εύκολος διαμοιρασμός “αρμοδιοτήτων”.

Ετικέτες: , , , , , , ,

Κατηγορίες: Διεθνείς Σχέσεις & Διεθνής Οικονομία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: