Νέος ρόλος για τα Piaggio Avanti P-180

 

Piaggio P180 2

 

Ένα νέο ρόλο επιφύλαξαν οι Piaggio Aero και η Saab για τα αεροσκάφη P-180 Avanti, τα οποία είχε αγοράσει, αλλά ουδέποτε χρησιμοποιήσει, η Ελλάδα για τις αποστολές του ΕΚΑΒ. Ωστόσο, απορρίφθηκαν αφού αγοράστηκαν, με την “απλή” αιτιολογία ότι δεν μπορεί να εισέλθει φορείο σε αυτά… Όπως και να ‘χει, στην έκδοση αεροδιακομιδής χρησιμοποιούνται από το Πολωνικό “ΕΚΑΒ”, τη Διασωστική Ομάδα της Καναδικής Αστυνομίας, αλλά και από ιδιωτικές εταιρείες, στις ΗΠΑ και αλλού, οι οποίες εκτελούν επείγουσες ή προγραμματισμένες αεροδιακομιδές ασθενών/τραυματιών, ανεξαρτήτου κρισιμότητας.

 

Piaggio P180 1

 

Ο νέος ρόλος των αεροσκαφών είναι στον τομέα της ναυτικής περιπολίας. Η Piaggio παρήγγειλε στην Saab συστήματα αποστολής ναυτικής συνεργασίας, τα οποία θα ενσωματωθούν σε δύο αεροσκάφη. Αυτά θα περιλαμβάνουν αισθητήρες, ραντάρ της Telephonics, υπέρυθρες κάμερες, αποστασιόμετρο και το σύστημα αποστολής. Το συνολικό κόστος θα φτάσει τα 15,5 εκατομμύρια ευρώ.

Λόγω των άριστων τεχνικών χαρακτηριστικών του αεροσκάφους, οι οποίες είναι ίδιες με αυτές ενός τζετ, αλλά με πολύ χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου, οι δύο εταιρείες αποφάσισαν να το μετατρέψουν σε αεροσκάφος περιπολίας. Η αρχή γίνεται από την έκδοση ναυτικής περιπολίας. Στη νέα έκδοση το P-180 Avanti II έχει ενισχυμένη άτρακτο, αυξημένο βάρος απογείωσης, επιπλέον δεξαμενές καυσίμου, ενισχυμένες πτέρυγες, αυτονομία 10 ωρών, μέγιστη ακτίνα δράσης 3.300 ναυτικών μιλίων και ταχύτητα πλεύσης 330 κόμβων.

Σύμφωνα με τα στελέχη της Piaggio Aero, το αεροσκάφος θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των χρηστών που επιθυμούν κάποιο αεροσκάφος ναυτικής περιπολίας με χαμηλότερο κόστος από αυτό των ATR42 ή C295. Υπολογίζουν ότι το κόστος ανά ώρα πτήσης του P-180 θα κυμαίνεται κοντά στα 1.300 με 1.400 δολλάρια. Οι επόμενες εκδόσεις που θα αναπτυχθούν μελλοντικά θα είναι για χερσαία επιτήρηση, συλλογή πληροφοριών / επιτήρηση / αναγνώριση του πεδίου μάχης και SIGINT.

 

Piaggio P180 4

Piaggio P180 5

Ετικέτες: , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: