Πρόβλημα με τα “σκωτσέζικα” πυρηνικά Y/B Vanguard;

Το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας αποκάλυψε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που ίσως προκύψει ενόψει του δημοψηφίσματος στην Σκωτία, για την πιθανή ανεξαρτητοποίησή της από το υπόλοιπο Βασίλειο.

Λόγω του ζητήματος έχουν γίνει μελέτες στις Βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις που αφορούν την πιθανή κατανομή των οπλικών συστημάτων και των μονάδων. Στην περιοχή της Σκωτίας έχουν τη βάση τους και τα πυρηνικά υποβρύχια Trident, που συνιστούν την πυρηνική αποτροπή της Βρετανίας.

Αρχικά λεγόταν πως αν ανεξαρτητοποιηθεί η Σκωτία κανένα από αυτά δε θα μείνει εκεί και θα επιστρέψουν σε βρετανικές βάσεις. Εντούτοις, όπως αποκάλυψε το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας, τα υποβρύχια δεν μπορούν να μετακινηθούν σε καμία από τις υπόλοιπες βάσεις της χώρας, διότι δεν υπάρχουν υποδομές ασφαλείας. Όχι τόσο για τα της ασφάλειας των υποβρυχίων από απειλές, αλλά της ασφάλειας που απαιτείται για να έχει έδρα σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, ένα υποβρύχιο με πυρηνικά υλικά.

 

HMS Vanguard

 

Η μεγαλύτερη βάση του Βρετανικού Ναυτικού στο Ντέβονπορτ του Πλύμουθ, βρίσκεται κοντά σε πυκνοκατοικημένη περιοχή. Σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος υπολογίστηκε ότι μπορεί να υπάρξουν και 11.000 νεκροί πολίτες και χιλιάδες άλλοι τραυματίες, καθώς σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων κατοικούν 166.000 άτομα. Επιπλέον, για τη μόλυνση που θα προκληθεί, τα στοιχεία έδειξαν ότι είναι πολύ παραπάνω από τα “αποδεκτά όρια”.

Στη μελέτη λήφθηκαν υπόψη διάφορα σενάρια. Στο πρώτο θεωρήθηκε η έκρηξη των συμβατικών εκρηκτικών του ενός υποβρυχίου, έπειτα η έκρηξη όλου του πλουτωνίου στους πυραύλους (περίπου 160 κιλά) διασκορπίζεται και προκαλείται μόλυνση.

Το θέμα διχάζει πάντως τις Αρχές. Σε κατάθεσή του στην επιτροπή Άμυνας του Κοινοβουλίου, ο τέως Α/ΓΕΝ Λόρδος Γουέστ, δήλωσε ότι τα υποβρύχια μπορούν να μετασταθμεύσουν στο Πλύμουθ. Αλλά το Υπουργείο Άμυνας δηλώνει ότι κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο. Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο ανέφερε ότι ούτε οι προβλήτες της βάσης, ούτε οι προβλήτες του ναυπηγείου της Babcock που είναι στο ίδιο μέρος, μπορούν να φιλοξενήσουν ένα υποβρύχιο φορτωμένο με πυρηνικά όπλα.

Ετικέτες: , , , , , , ,

Κατηγορίες: Ασφάλεια

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: