Διοικητική Μέριμνα στον Αμερικανικό Στρατό

Kandahar crews load F/A-18 onto C-5

 

Οι Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ξεκινήσει ήδη διαδικασίες επιστροφής των στελεχών και των υλικών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η πολιτική ηγεσία. Στο πλαίσιο αυτό θα δοκιμαστεί για μία ακόμα φορά το σύστημα Διοικητικής Μέριμνας. Λόγω του ότι η όλη διαδικασία κάθε άλλο παρά εύκολη είναι, ο Αμερικανικός Στρατός ανέθεσε στην Cubic ένα πολύ σημαντικό συμβόλαιο.

Η εταιρεία θα αναπτύξει στο Αφγανιστάν, έναντι 4,8 εκατομμυρίων δολλαρίων, το σύστημα παρακολούθησης υλικών. Τα Mesh Asset Tags (ΜΑΤ), για κάθε φορτίο, θα καταχωρούνται στο κέντρο διαχείρισης (Device Management Center – DMC) το οποίο θα λειτουργεί επάνω στο διαδίκτυο. Με τον τρόπο αυτό θα είναι δυνατή η παρακολούθηση του εξοπλισμού.

Το συμβόλαιο στην Cubic αποτελεί υπεργολαβία, αφού κύρια ανάδοχος ευρύτερου προγράμματος είναι η ARINC. Το κύριο πρόγραμμα ονομάζεται AMATS (Army Mobility Asset Tracking System) και χρησιμοποιείται ήδη για την παρακολούθηση οχημάτων σε τρεις κύριες βάσεις των ΗΠΑ στο Κουβέιτ. Το σύστημα αποτελείται από σύστημα κωδικοποίησης (MAT) με ενσωματωμένο δέκτη GPS, τα οποία προσαρμόζονται στα οχήματα, τα οποία συνδέονται ασύρματα δημιουργώντας ένα δίκτυο επικοινωνίας. Έτσι, καθίσταται γνωστή η ακριβής θέση κάθε οχήματος μέσω της πρόσβασης στο DMC.

Μία ακόμη φορά που δοκιμάστηκε το σύστημα Διοικητικής Μέριμνας των ΗΠΑ, ήταν κατά τη διάρκεια του πρώτου πολέμου στον Περσικό Κόλπο. Ενδεικτική και πολύ καλή βιβλιογραφική αναφορά αποτελεί το βιβλίο του Στρατηγού Gus Pagonis “Moving Mountains” και το «Powerlift Getting to Desert Storm» του Douglas Menarchik. Αν τα διαβάσει κανείς θα καταλάβει την αξία της ρήσης “When others talk about tactics we talk about logistics” που αναφέρουν συχνά τα στελέχη της Διοικητικής Μέριμνας. Υπό αυτό το πρίσμα μπορεί να κριθεί κι ένας στρατός, αφού η δυνατότητα προβολής ισχύος σε παγκόσμιο επίπεδο εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη ΔΜ. Οι Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια στον τομέα αυτό, για αυτό και διαθέτουν τόσο σημαντικές δυνατότητες, που κανείς άλλος Στρατός δε διαθέτει σήμερα.

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Ασφάλεια, Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: