Βουλγαρία: Ελήφθη η απόφαση για τα νέα μαχητικά

Το Υπουργείο Άμυνας της Βουλγαρίας αποφάσισε ποιο θα είναι το νέο μαχητικό που θα αντικαταστήσει τα παλαιά σοβιετικού τύπου αεροσκάφη MiG-29. Η απόφαση αναμενόταν από πολλές πλευρές με ανυπομονησία, αλλά τελικά φαίνεται ότι δυσαρέστησε αρκετούς εντός των συνόρων της χώρας με αρκετές υπόνοιες για την καθαρότητα της συμφωνίας.

Τα νέα αεροσκάφη θα είναι τα F-16 Block 15, τα οποία θα προμηθευτεί μεταχειρισμένα από την Πορτογαλία. Εντούτοις, η απόφαση του κυβερνητικού συμβουλίου υπέρ των συγκεκριμένων μαχητικών είναι αποκλειστικά και μόνο εξουσιοδότηση για το ΥΠΑΜ να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις, κι εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς, τότε θα γίνει και η προμήθειά τους. Τα εννέα συνολικά αεροσκάφη θα κοστίσουν 469 εκατομμύρια δολλάρια περίπου, την στιγμή που η Πορτογαλία προμηθεύτηκε 25 εξ αυτών το 1999 έναντι 180 εκατομμυρίων δολλαρίων.

 

F-16 1

 

Στο βουλγαρικό διαγωνισμό συμμετείχαν τα Gripen, μεταχειρισμένα Eurofighter της Ιταλίας και φυσικά τα πορτογαλικά F-16 Block 15. Ο Αρχηγός ΓΕΑ της χώρας είχε δηλώσει πως αν και τα τελευταία είναι ηλικίας 30 ετών, μπορούν να χρησιμοποιηθούν άλλα 25 χρόνια. Επιπλέον ανέφερε ότι στην τιμή τους συμπεριλαμβάνονται τα όπλα, η υποστήριξη και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται για τη λειτουργία και υποστήριξή τους. Αντιθέτως, οι άλλοι δύο υποψήφιοι προσέφεραν τα μαχητικά χωρίς όπλα και μόνο με τον απόλυτα βασικό εξοπλισμό.

Ετικέτες: , , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: