Βουλγαρία… Κατάρ… επενδύσεις…

Όταν υπάρχει διάθεση για δουλειά και ιδέες, πολλά μπορούν να γίνουν. Το Βουλγαρικό Τεχνικό Επιμελητήριο ανακοίνωσε ότι εντός του μήνα, θα ανοίξει γραφείο αντιπροσώπευσης στο Κατάρ.

Λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης, ο κατασκευαστικός κλάδος εντός της Βουλγαρίας κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα. Το μόνο που απομένει είναι η αγορά του εξωτερικού. Στόχος, λοιπόν, του γραφείου θα είναι να ειδοποιεί τις βουλγαρικές κατασκευαστικές εταιρείες για νέα προγράμματα και διαγωνισμούς που λαμβάνουν χώρα στο Κατάρ αλλά και στα γειτονικά κράτη. Επιπλέον, θα παρέχει υποστήριξη στις εταιρείες για προετοιμασία των προτάσεών τους.

Στελέχη του Υπουργείου Δημοσίων Έργων και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Βουλγαρίας, υπέγραψαν διεθνή συμφωνία για τη δημιουργία του φορέα αντιπροσώπευσης, αλλά και για να εγκατασταθούν στο κατάλληλο κτήριο.

Το Cube Defense Analysis έχει αναφέρει στο παρελθόν και θα συνεχίσει να το τονίζει, ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε μάθει στην αξιολόγηση, με ουσιαστικά κριτήρια και απτά αποτελέσματα. Εν προκειμένω, θα είχε ενδιαφέρον αν για παράδειγμα το ΥΠΕΞ μπορούσε να παρουσιάσει το έργο του και μέσω του ποσοστού της αύξησης των εμπορικών συναλλαγών με την εκάστοτε χώρα. Αναφέρουμε το ΥΠΕΞ γιατί ο τομέας των Εμπορικών Ακολούθων είχε αποτελέσει «μήλον της Έριδος» μεταξύ του Εξωτερικών και του Υπουργείου Εμπορίου. Κάποτε οι Εμπορικοί Ακόλουθοι αποφοιτούσαν από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Εδώ και λίγα χρόνια το ΥΠΕΞ κατάφερε και ενέταξε το θεσμό στο οργανόγραμμά του, τοποθετώντας διπλωμάτες στη θέση των Εμπορικών Ακολούθων. Λίγο ή πολύ, σε όλες τις χώρες οι διπλωμάτες αξιολογούνται και με βάση τους στόχους που έχει θέσει η ηγεσία και στους οποίους εντάσσονται και οι εμπορικές συναλλαγές. Ποιά είναι άραγε τα στατιστικά στοιχεία για την ελληνική περίπτωση; Έχει αποδόσει η επικράτηση του ΥΠΕΞ έναντι του Υπ. Εμπορίου νυν Ανταγωνιστικότητας;

 

Qatar

Ετικέτες: , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Διεθνείς Σχέσεις & Διεθνής Οικονομία, Πολιτική & Οικονομία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: