Κίνα: Κλιμακώνει προσεκτικά έναντι της Ιαπωνίας

Maritime surveillance

Κλιμακώνει με έξυπνο τρόπο η Κίνα την στάση της έναντι της Ιαπωνίας στην αντιπαράθεσή τους για τα διαφιλονικούμενα νησιά Σενκάκου (σύμφωνα με τους Ιάπωνες που είναι οι σημερινοί κάτοχοί τους) ή Ντιαογιού (σύμφωνα με την κινεζική τους ονομασία). Αντίστοιχες διαφορές έχει και η Κίνα με τις Φιλιππίνες και το Βιετνάμ.

Παρά τη μεγάλη ισχύ της προτίμησε να δηλώσει την παρουσία της και να κλιμακώσει κατά μία έννοια, με εύσχημο τρόπο. Απέστειλε στις διαφιλονικούμενες θαλάσσιες περιοχές δύο φρεγάτες και εννέα πρώην πολεμικά πλοία, τα οποία μετέτρεψε σε σκάφη επιτήρησης. Η απόφαση ήταν επιτακτική λόγω της υστέρησης σε πλοία ικανά να αναλάβουν τις αποστολές αυτού του είδους, τόσο σε τεχνικό επίπεδο όσο και σε αριθμητική δύναμη.

Να αναφέρουμε ότι κατά τη διάρκεια μιας κρίσης ή μιας διπλωματικής αντιπαράθεσης, τα τεχνικά μέσα παίζουν σημαντικό ρόλο καθώς εκπέμπουν μηνύματα με βάση την ισχύ πυρός τους ή άλλες τεχνικές τους προδιαγραφές. Για παράδειγμα αν η Ελλάδα σε μια κρίση με την Τουρκία, αναγκαστεί να στείλει κανονιοφόρους επειδή το ΛΣ – ΕΛΑΚΤ δε διαθέτει μεγαλύτερα πλοία (με επαρκή ηλεκτρονικά και οπτικά συστήματα αναγνώρισης) και η Τουρκία διαθέτει στην περιοχή μικρότερα περιπολικά σκάφη, αυτό θα συνιστά κλιμάκωση με υπαιτιότητα της Ελλάδας στο πλαίσιο του διπλωματικού διαλόγου.

Για να θυμηθούμε ένα άλλο ιστορικό παράδειγμα, η αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων από την Σερβία στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου (πριν τους βομβαρδισμού του 1999) αποτέλεσε κλιμάκωση, την στιγμή που μέχρι κάποιου σημείου συμμετείχαν αποκλειστικά αστυνομικές δυνάμεις. Οι αστυνομικές δυνάμεις κατά των πολιτών εκπέμπουν διαφορετικά πολιτικά μηνύματα και τυγχάνουν άλλης εκμετάλλευσης σε σχέση με την χρήση στρατιωτικών μονάδων κατά «πολιτών».

Υπό αυτό το πρίσμα η Κίνα σκέφτηκε με ορθό τρόπο, ότι απαιτείται διάθεση μέσων που θα είναι μεγαλύτερου εκτοπίσματος, με ενισχυμένες δυνατότητες επιτήρησης, χωρίς απαραίτητα να αποτελούν πολεμική απάντηση. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το πρόγραμμα ναυπήγησης νέων σκαφών που θα μπορούν να αναλάβουν αποστολές επιτήρησης. Είναι μια μικρή ένδειξη ωριμότητας στα των διεθνών σχέσεων.

Ετικέτες: , , , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Ασφάλεια

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: