Συνομιλίες ΜΙΤ – ΡΚΚ μέσω Α. Οτζαλάν

Δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Χιουριέτ αναφέρει ότι στελέχη της ΜΙΤ διεξάγουν συνομιλίες με τον Αμπντουλάχ Οτζαλάν, προκειμένου να τον πείσουν και μέσω αυτού το ΡΚΚ, να παραδώσει τα όπλα.

Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα, ο Αμπ. Οτζαλάν ζήτησε τη δυνατότητα να άμεση επαφή με την οργάνωση και καλύτερες συνθήκες κράτησης, ως πρώτο βήμα. Το κουρδικό κόμμα BDP ζήτησε οι συνομιλίες να καταστούν πιο ανοιχτές προς τους πολίτες, καθώς πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά το μέλλον της χώρας.

Οι συνομιλίες μπορούν να θεωρηθούν ένα σημαντικό βήμα, καθώς δείχνουν ότι η τουρκική ηγεσία καταλαβαίνει πως η αντιμετώπιση επαναστατικών κινημάτων, και γενικότερα οι συγκρούσεις ή πόλεμοι χαμηλής έντασης, είναι βίαιες αντιπαραθέσεις που διεξάγονται στο πολιτικό φάσμα, με την χρήση βίας (ουδεμία σχέση με θεωρίες συνομωσίας ή τον έλεγχο του ανθρώπινου νου κτλ). Πρόκειται για μια μορφή σύγκρουσης που ξεφεύγει από τα στενά όρια των Αρχών του Πολέμου του Κ. φον Κλαούζεβιτς. Αυτό έχουν αποδείξει και δύο από τις μεγαλύτερες συγκρούσεις της εποχής – στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Υπό αυτές τις συνθήκες η τουρκική στάση δεν μπορεί να αξιολογηθεί ως παραδοχή ήττας ή νίκης. Είναι είναι η ενδεδειγμένη στρατηγική αντίληψη σε αυτές τις περιπτώσεις.

PKK hunger strike 1

Ετικέτες: , , , , , ,

Κατηγορίες: Ασφάλεια, Διεθνείς Σχέσεις & Διεθνής Οικονομία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: