Κούρδοι και Βαγδάτη σε «σύγκρουση» για το πετρέλαιο και όχι μόνο…

Η κυβέρνηση των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ σταμάτησε την εξαγωγή πετρελαίου μέσω της επίσημης, ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην Βαγδάτη, λόγω χρεών της τελευταίας προς τις ημι-αυτόνομες περιοχές.

Στη μεταξύ τους τελευταία συμφωνία που υπεγράφη τον Σεπτέμβριο, οι κουρδικές επαρχίες θα εξήγαγαν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση 200.000 μηνιαίως και ως αντάλλαγμα θα λάμβαναν 833 εκατομμύρια δολλάρια. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, όμως, όπως υποστηρίζουν οι Κούρδοι, χρωστάει στις ξένες εταιρείες πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο δολλάρια από τον περασμένο Απρίλιο. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, οι Κούρδοι μείωσαν τις ποσότητες εξόρυξης στα 5.000 βαρέλια ημερησίως, από 100.000 που ήταν νωρίτερα.

Η Βαγδάτη από την πλευρά της υποστηρίζει ότι έδωσε στο Κουρδιστάν 542 εκατομμύρια δολλάρια και ανέμενε τα τιμολόγια των πληρωμών, τα οποία οι Κούρδοι ουδέποτε παρέδωσαν, με αποτέλεσμα να μην έχει αποδεσμεύσει άλλα 280 εκατομμύρια δολλάρια περίπου. Το πρόβλημα δεν είναι καινούριο. Ερμπίλ και Βαγδάτη συγκρούονται συνεχώς στο ζήτημα αυτό. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει τα συμβόλαια που υπογράφουν οι Κούρδοι με τις ξένες εταιρείες, να λαμβάνουν την εξουσιοδότηση, άρα να ελέγχονται, από αυτήν, κάτι στο οποίο αντιδρούν οι Κούρδοι.

Το θέμα έχει και μεγαλύτερες προεκτάσεις. Εν τάχει και πολύ γενικά μπορούμε να πούμε ότι στη μία πλευρά βρίσκονται οι Κούρδοι που δεν επιθυμούν να ελέγχονται από την Βαγδάτη, με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός δικού τους, ανεξάρτητου κράτους. Από την άλλη πλευρά η Βαγδάτη επιθυμεί να διατηρεί τον έλεγχο στις περιοχές στο πλαίσιο ομοσπονδιακού συστήματος διακυβέρνησης. Φυσικά το ζήτημα της ανεξαρτητοποίησης των Κούρδων είναι πολύ ευρύτερο και αφορά άμεσα το Ιράν, την Τουρκία και την Συρία, και η όποια σταθερότητα ή αποσταθεροποίηση της περιοχής περνάει και μέσα από τους Κούρδους. Πρόκειται για μια ισορροπία δυνάμεων στην οποία οι εχθροί, όπως το Ιράν και το Ιράκ έρχονται εγγύτερα ή σταθερότητα του καθεστώτος Μπασάρ αλ Άσσαντ να μην επιτρέπει τους Κούρδους να διεκδικήσουν κάτι παραπάνω. Το θέμα είναι περίπλοκο και σίγουρα ενδιαφέρον για να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε το πως η στρατηγική των Κούρδων για ανεξαρτητοποίηση περνάει μέσα από τέτοια γεγονότα.

Kurdistan oil

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Διεθνείς Σχέσεις & Διεθνής Οικονομία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: