USMC και US Army: Νέα όπλα στα χέρια των στρατιωτών

Ο Αμερικανικός Στρατός και το Σώμα Πεζοναυτών ανταποκρίνονται άμεσα στις επιχειρησιακές ανάγκες των στρατιωτών τους, προωθώντας άμεσα για χρήση νέα όπλα.

Ο Αμερικανικός Στρατός παρέλαβε πρόσφατα τα M26 Modular Accessory Shotgun System (MASS). Πρόκειται για αυτόματες καραμπίνες, που προσαρμόζονται στο κάτω μέρος του χειροφυλακτήρα των τυφεκίων Μ4 ή μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ανεξάρτητο όπλο, κάτι που βέβαια δεν προτιμάται.

M26 MASS 2

Οι καραμπίνες αυτού του είδους, θέτουν στο περιθώριο τις Mossberg 500, αφού σε ένα «σύστημα» μπορούν να συνυπάρξουν δύο εργαλεία. Δηλαδή, το αυτόματο τυφέκιο και η καραμπίνα. Επιπλέον, τροφοδοτούνται από γεμιστήρα και όχι από την ειδική θαλάμη, την οποία πρέπει ο στρατιώτης να γεμίσει τοποθετώντας ένα – ένα τα φυσίγγια. Επιπλέον, είναι μικρότερου μήκους, γεγονός άκρως βολικό σε κλειστούς χώρους, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι στρατιώτες πριόνιζαν το κοντάκι των Μ500.

M500

Ο πρώτος σχηματισμός που το παρέλαβε τον περασμένο Φεβρουάριο ήταν η 2η Ομάδα Ταξιαρχίας Μάχης, της 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας. 9.000 τέτοιες καραμπίνες θα παραλάβει το Μηχανικό και η Στρατονομία.

Το δεύτερο σημαντικό όπλο που έχει ξεκινήσει να χορηγείται στο Σώμα Πεζοναυτών είναι το M27 Infantry Automatic Rifle (IAR). Βασίζεται στο αυτόματο τυφέκιο ΗΚ416 των 5,56 χλστ της γερμανικής Heckler & Koch, το οποίο στην πραγματικότητα είναι ένα βελτιστοποιημένο Μ4.

Το Σώμα Πεζοναυτών είχε ξεκινήσει τη διαδικασία εύρεσης του αντικαταστάτη του πολυβόλου Μ249 από το 2005. Τρεις εταιρείες κατέθεσαν τέσσερις προσφορές. Από μία η Η&Κ και η FN, και δύο η Colt. Το τελικό συμβόλαιο το κέρδισε η Η&Κ και προέβλεπε την παράδοση 6.500 όπλων.

 

M249 4

 

Σκοπός της προμήθειας του νέου οπλοπολυβόλου ήταν η ανάγκη για παροχή πυρών υποστήριξης ακριβείας. Κάτι τέτοιο δεν προσέφερε το Μ249, καθότι η έμφαση ήταν στον όγκο των πυρών και στην κάλυψη περιοχής – όχι σημειακών στόχων. Παρ’ όλ’ αυτά, 8.000 Μ249 θα παραμείνουν σε υπηρεσία με τις μηχανοκίνητες μονάδες και τις μονάδες αναγνώρισης.

Στην αρχή υπήρξε διάσταση απόψεων. Η μία πλευρά θεωρούσε ότι δεν ήταν καλό να παραμεριστεί η ικανότητα εκπομπής όγκου πυρών, για καταστολή της εχθρικής αντίστασης και δυνατότητας αντίδρασης. Αντιθέτως, ένα άλλο τμήμα των Πεζοναυτών θεωρούσε ότι ήταν προτιμότερο να έχουν μεγαλύτερη ακρίβεια και βεληνεκές κατά των στόχων σημείου.

Η απάντηση ήρθε με τον καλύτερο τρόπο, από τα πεδία μαχών στο Αφγανιστάν. Οι σχετικές αναφορές των Πεζοναυτών αναφέρουν ότι το όπλο κερδίζει συνεχώς θετικά σχόλια, επιτυγχάνοντας ουσιαστικά τον στόχο για τον οποίο παρήχθη.

M27 IAR 1

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: