Δίνοντας ακόμα περισσότερη ώθηση στην οργιώδη ανάπτυξη μη επανδρωμένων οχημάτων η DARPA έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο το οποίο επεξηγεί το πως ένα νέο μη-επανδρωμένο σκάφος, το ACTUV (Anti-Submarine Warfare Continuous Trail Unmanned Vehicle) θα μπορεί να εντοπίζει εχθρικά υποβρύχια ακόμα κι όταν εκείνα είναι ιδιαίτερα «ήσυχα», πλέουν σε χαμηλές ταχύτητες, βρίσκονται μακριά από το στόλο και επιχειρούν σε περιοχές με έντονη κυκλοφορία.
Το πρόγραμμα ανάπτυξης $58 εκατομμυρίων που έχει εξασφαλίσει η SAIC για την αμερικανική DARPA σκοπεύει στη ναυπήγηση ενός μικρού σκάφους που δεν θα φέρει οπλικά συστήματα αλλά θα μπορεί να παραμένει στη θάλασσα για 60 με 90 ημέρες και παρακολουθώντας τα εχθρικά σκάφη και μεταβιβάζοντας στοιχεία στον αμερικανικό στόλο για μεγάλα χρονικά διαστήματα και υπό όλες τις συνθήκες!
Η κρίσιμη διαφορά με τα μέχρι τώρα γνωστά μη επανδρωμένα οχήματα είναι ο βαθμός αυτονομίας. Το ACTUV θα μπορεί μόνο του να επιλέγει στόχους, να τους αναγνωρίζει και να διαβιβάζει τα στοιχεία τους, να προβαίνει σε αυτόνομη επιλογή των αισθητήρων που θα χρησιμοποιήσει για τον εντοπισμό εχθρικών υποβρυχίων και να εναλλάσει τη χρήση τους ανάλογα με το προφίλ του στόχου, τη θέση, την ταχύτητα και την απόσταση από εκείνον. Το όχημα θα μπορεί επίσης να επεξεργάζεται διαφορετικές τακτικές προσέγγισης του στόχου και να προϋπολογίζει τους ελιγμούς διαφυγής του εκάστοτε υποβρυχίου ώστε να κρατά επαφή και να διαβιβάζει πληροφορίες. Θα χρησιμοποιεί την αμφίδρομη επικοινωνία με τα κέντρα αποφάσεων του στόλου ώστε να ανανεώνει συνεχώς τη βάση δεδομένων του και να μπορεί να ταυτοποιήσει στόχους πολύ μακριά από τη θέση των ναυτικών δυνάμεων και εκτός των ορίων δράσης των ανθυποβρυχιακών μέσων. Τέλος, το ACTUV θα μπορεί να πραγματοποιεί την αποστολή του σε θάλασσες μεγάλης κυκλοφορίας παραμένοντας αθέατο τόσο από εμπορικά σκάφη όσο και από τις εχθρικές δυνάμεις.
Το βίντεο είναι αποκαλυπτικό.