Το Ρωσικό σχέδιο απεγκλωβισμού από τη Συρία

Το ρωσικό Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι απέπλευσαν από το Νοβοροσίσκ για τη Συρία τα αποβατικά Azov και Nikolai Filchenkov φορτωμένα με οχήματα και πεζοναύτες. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, οι πεζοναύτες που επιβαινουν στα σκάφη θα εκτελέσουν καθήκοντα ασφαλείας κατα τη διάρκεια του διάπλου των Στενών του Βοσπόρου και δεν πρόκειται να αναλάβουν οποιαδήποτε στρατιωτική δράση στη Συρία. Μέσα στις επόμενες μέρες θα συναντηθούν με ένα αντιτορπιλικό κι ένα καταδρομικό του στόλου της Βόρειας Θάλασσας. Αποστολή των σκαφών θα είναι η ασφαλής εκκένωση των Ρώσων πολιτών από την πολυτάραχη Συρία.

Ρώσοι αξιωματούχοι κάνουν λόγο για μια μεγάλη επιχείρηση η οποία πραγματοποιείται σε συνεννόηση και με ξένα Υπουργεία εξωτερικών. Περίπου 30.000 Ρώσοι θα απομακρυνθούν από την περιοχή μέσα σε μερικές μέρες.

Το πρώτο σκέλος της επιχείρησης αφορά στη μεταφορά Ρώσων πολιτών με αυτοκίνητο στη Λατάκια και την Ταρτούς από όπου τα ρωσικά σκάφη θα τους μεταφέρουν στη Λάρνακα της Κύπρου. Στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε ρωσικό έδαφος με πτήση της Cyprus Airlines.

Περίπου ταυτόχρονα, οι ρωσικές αρχές έχουν κινητοποιήσει και επιβατηγά σκάφη τα οποια αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη Μεσόγειο, την Ερυθρά και τη Μαύρη θάλασσα. Ενας στολίσκος από κορβέτες και αποβατικά σκάφη του στόλου της Μαύρης Θάλασσας και της Βαλτικής θα συνοδεύσει τα επιβατηγά σκάφη μέχρι την Κύπρο.

Ρωσικοί κύκλοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν και στρατιωτικά αεροσκάφη Il-62, Il-76 και Yak-42 όπως και πολιτικά σκάφη της Aeroflot τα οποια βρίσκονται ήδη σε κατάσταση ετοιμότητας στο Πσκοβ, στο Ταγκανρόγκ και στο Όρενμπουργκ. Τα αεροσκάφη θα πετάξουν από τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, της Βουλγαρίας, της Ελλάδας, της Κύπρου και του Λιβάνου προκειμένου να φτάσουν στη Δαμασκό μέσα σε οκτώ ώρες.

Δεδομένου του αριθμού πολιτών που βρίσκονται στη Συρία αλλά και των πρακτικών δυσκολιών μετακίνησης με ασφάλεια στο συριακό έδαφος, δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες να γίνουμε μάρτυρες μιας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις εκκένωσης των τελευταίων ετών. Ασφαλώς, και μόνο η οργάνωση μιας επιχείρησης τέτοιου μεγέθους από τις ρωσικές αρχές αποτελεί μήνυμα προς κάθε αποδέκτη ότι η κατάσταση στη χώρα συνεχίζει να επιδεινώνεται.

 

Ετικέτες: , , , , , , ,

Κατηγορίες: Ένοπλες Δυνάμεις, Ασφάλεια, Διεθνη

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: