Νέες συμφωνίες Ρωσίας – Ινδίας για ελικόπτερα και αεροσκάφη

Τη συμφωνία για την πώληση 71 στρατιωτικών ελικοπτέρων και 42 μαχητικών αεροσκαφών υπέγραψε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε μια κίνηση που χαλυβδώνει περαιτέρω τις στενές σχέσεις με την Ινδία.

Το συμβόλαιο για τα ελικόπτερο M-17 είχε υπογραφεί από το 2010 αλλά η ινδική κυβέρνηση αποφάσισε τελικά να αυξήσει τον αριθμό των αεροσκαφών που θα προμηθευτεί από 59 σε 71, όπως δήλωσε ο Ινδός πρωθυπουργός Μάνμοχαν Σινγκ. Η αλλά πτυχή της συμφωνίας αφορά την προμήθεια 42 μαχητικών τύπου Su-30MKI των οποίων η άρχικη συμφωνία είχε υπογραφεί ήδη από το 2010. Τα μαχητικά αεροσκάφη θα συναρμολογηθούν στην Ινδία.

Λεπτομέρειες για την αξία της ρωσο-ινδικής συμφωνίας δεν έγιναν γνωστές αλλά οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι θα κυμαίνεται κοντά στα $2.9 δισεκατομμύρια.

Η Ρωσία αποτελεί παραδοσιακό εταίρο της Ινδίας στα θέματα εξοπλισμών ωστόσο η ινδική κυβέρνηση έχει αποπειραθεί να διαφοροποιήσει τις προμήθειές της προχωρώντας σε συμφωνίες με αμερικανικές και γαλλικές εταιρίες. Ειδικά η απόφαση του Νέου Δελχί να εξοπλίσει την αεροπορία στρατού με τα Αμερικανικά AH-64D Apache προκάλεσε την απογοήτευση στη Μόσχα. Από την πλευρά τους οι Ινδοί είναι δυσαρεστημένοι και από το γεγονός ότι αρκετά προγράμματα ρωσικών εξοπλισμών σημειώνουν καθυστερήσεις. Ειδικά η ανακαίνιση του αεροπλανοφόρου Admiral Gorshkov έχει δημιουργήσει προβλήματα σε στρατιωτικό αλλά και πολιτικό επίπεδο.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η επίσκεψη Πούτιν ήταν πολυσήμαντη και απαραίτητη. Συνοδεύτηκε δε και από τη συμφωνία μεταξύ του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων με την Κρατική Τράπεζα της Ινδιας για επενδύσεις $2 δις σε προγράμματα συνεργασίας και εμπορίου. Μέχρι στιγμής, πάντως, η ρωσική κυβέρνηση φέρεται να αισθάνεται ικανοποιημένη καθώς το διμερές εμπόριο έφτασε τα $10 δις για το 2012 (από $7.9 το 2009) ενώ ο στόχος για το 2015 ανέρχεται τώρα στα $20 δις!

Παρά τις ματιές που η Ινδία φαίνεται να ρίχνει προς τη Δύση, οι Ρώσοι πιστεύουν ότι οι διμερείς σχέσεις παραμένουν σταθερές και ελπιδοφόρες. Όντως, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.

 

 

Ετικέτες: , , , , , ,

Κατηγορίες: Ένοπλες Δυνάμεις, Αμυντική Βιομηχανία, Διεθνη

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: