Τουρκία: Αίτημα για AIM-9X Sidewinder

 

AIM-9X 1

 

Η Υπηρεσία Αμυντικής Συνεργασίας των ΗΠΑ ενημέρωσε το Κογκρέσσο για το τουρκικό αίτημα πώλησης μέσω FMS, πυραύλων αέρος – αέρος AIM-9X-2 Sidewinder Block II.

Στο επίσημο αίτημά της, η Τουρκία ζήτησε την πιθανή πώληση 117 AIM-9X-2 Sidewinder Block II, 6 AIM-9X-2 Block II Tactical Guidance Units, 6 αδρανών εκπαιδευτικών πυραύλων, 130 εκτοξευτών LAU-129, καννίστρων αποθήκευσης, εκπαίδευσης, εξοπλισμού δοκιμών, ανταλλακτικών, τεχνικών εγχειριδίων και λογιστική υποστήριξη. Αν υλοποιηθεί το αίτημα, το κόστος του θα ανέλθει στα 140 εκατομμύρια δολλάρια.

F-16 3

Οι ΑΙΜ-9Χ-2 Block II είναι υπέρυθρης καθοδήγησης, υπερηχητικοί πύραυλοι αέρος – αέρος για εμπλοκές σε κοντινές αποστάσεις, κάτω των 20 χιλιομέτρων. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν καθ’ όλο το 24ωρο, με υψηλή αντοχή σε αντίμετρα, πολύ υψηλή ευελιξία και βελτιωμένο σύστημα εγκλωβισμού και καθοδήγησης. Το σημαντικό στοιχείο της νέας έκδοσης είναι ότι μπορεί να εγκλωβίσει τον στόχο σε οξείες γωνίες σε σχέση με τη διεύθυνση του αεροσκάφους, ενώ διαθέτει και κινητά ακροφύσια. Τα τελευταία και σε συνδυασμό με τη μη χρήση μεγάλων κινητών επιφανειών για την καθοδήγησή του, με αποτέλεσμα να μειώνεται η οπισθέλκουσα και να αυξάνεται η εμβέλεια και η ευελιξία, σε σχέση πάντα με τις προηγούμενες εκδόσεις.

Το μήκος του φτάνει τα 3 μέτρα και η διάμετρος τα 12,7 εκατοστά. Το βάρος του είναι 85 κιλά, με θραυσματική κεφαλή βάρους 9,36 κιλών και πυροσωλήνα προσέγγισης. Ο ερευνητής του πυραύλου είναι HOBS (High Off-Boresight) και μπορεί να συνδυαστεί με συστήματα σκόπευσης επί κράνους (πχ JHMCS).

Είναι μια σημαντική προσθήκη στο οπλοστάσιο της Τουρκικής Αεροπορίας, η οποία θα απολαμβάνει πλέον τα πλεονεκτήματα ενός πυραύλου, αντίστοιχου περίπου με τον IRIS-T της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, που θεωρείται από τους κορυφαίους παγκοσμίως στις κλειστές εμπλοκές. Σε συνδυασμό δε, με τα JHMCS,  αποτελεί θανάσιμο αντίπαλο στις αερομαχίες πάνω από το Αιγαίο. Επιπλέον, η Τουρκία θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους αυτούς και στα F-35 που θα αποκτήσει μελλοντικά και για τα οποία αναπτύσσεται κάσκα με σύστημα σκόπευσης.

F-16 2 IRIS-T

Ετικέτες: , , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: