Στην κατασκευή ενός μεγάλου μη επανδρωμένου οπλισμένου αεροσκάφους (UCAV) χαμηλής παρατηρησιμότητας στοχεύει το Ισραήλ σύμφωνα με διεθνείς πηγές.

Το Ευρωπαΐκό Neuron
Πηγές μέσα από την Αμερικανική κυβέρνηση επιβεβαιώνουν ότι όντως υπάρχουν φήμες για την κατασκευή νέου μεγάλου UCAV με stealth χαρακτηριστικά από το Ισραήλ, κάτι το οποίο δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη εφόσον οι Ισραηλινοί έχουν τεχνογνωσία και, δεδομένων των διεθνοπολιτικών συνθηκών, έχουν και κίνητρο για ν κατασκευή ενός τέτοιου αεροσκάφους.
Σύμφωνα με αναλυτές της διεθνούς αγοράς UAV, οι Ισραηλινοί πιθανότατα δουλεύουν για ένα stealth UAV ήδη από τα μέσα του 1990. Ενώ όμως κατατάσσονται στους κορυφαίους τεχνολογικά παραγωγούς του τομέα δεν επιβεβαίωσαν ποτέ το ενδιαφέρον τους για τεχνολογίες χαμηλής παρατηρησιμότητας. Θεωρείται πάντως δεδομένο ότι το stealth τοποθετείται ανάμεσα στις προτεραιότητες τους αν και οι πληροφορίες για την πρόοδο του σχετικού προγράμματος είναι λιγοστές. Αναλυτές εκτιμούν ότι η ανάπτυξη θα είναι σίγουρα αργή εφόσον δεν απαιτείται απλώς η χρήση ειδικών υλικών απορρόφησης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας αλλά και ο επανασχεδιασμός ολόκληρου του αεροσκάφους με έμφαση στο stealth, με τη διατήρηση βέβαια αεροδυναμικών χαρακτηριστικών που να επιτρέπουν την αποτελεσματική χρήση του στο πεδίο της μάχης.
Τόσο για γεωπολιτικούς όσο και για καθαρά τεχνολογικούς λόγους η μετάβαση του Ισραήλ στη χρήση stealth UCAV θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, εφόσον η χαμηλή παρατηρησιμότητα είναι το λογικό επόμενο βήμα στην εξέλιξη των UCAV ως προτιμητέου οπλικού συστήματος για την πρώτη μέρα μιας σύγκρουσης. Το Ευρωπαϊκό Neuron, το Αμερικανικό X-47 και το Ρωσικό Skat αποτελούν τρανά παραδείγματα της στροφής της διεθνούς βιομηχανίας προς αυτή την κατεύθυνση.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι περισσότεροι αναλυτές αλλά και κυβερνητικοί αξιωματούχοι κρίνουν ότι μέσα σε μία δεκαετία ένα νέο οπλικό σύστημα θα κάνει την εμφάνιση του στο χώρο της Μέσης Ανατολής και θα ανατρέψει, τουλάχιστον έν μέρει, την περιφερειακή ισορροπία προσφέροντας τη δυνατότητα πρώτου πλήγματος χωρίς εμπλοκή παραδοσιακών αεροπορικών δυνάμεων. Το σημαντικότερο, ελλείψει παρέμβασης κάποιας εκ των υπερδυνάμεων, το Ισραήλ δεν θα έχει ουσιαστικό ανταγωνιστή στην περιοχή και θα απολαμβάνει ευρύτερα περιθώρια ελιγμών και περισσότερες ευκαιρίες στρατιωτικής επέμβασης χωρίς κόστος.