Ρωσία: Ακυρώνει τα δύο εγχώρια Mistral;

Περίεργες καταστάσεις εκτυλίσσονται στην Ρωσία γύρω από τη ναυπήγηση των αποβατικών ελικοπτεροφόρων Mistral. Τις τελευταίες ώρες έκαναν εμφάνιση δημοσιεύματα που εμφάνιζαν το πρόγραμμα να ακυρώνεται. Ωστόσο, η ρωσική εταιρεία ναυπήγησής τους, η United Shipbuilding Corporation, δήλωνε νωρίτερα ότι δεν έχει καμιά πληροφόρηση από το Υπουργείο Άμυνας, οπότε και τόνισε ότι η ναυπήγηση συνεχίζεται. Βέβαια, αυτή η δήλωση θα μπορούσε να θεωρηθεί ταυτόχρονα και άδειασμα του ΥΠΑΜ, οπότε και θέσαμε το άρθρο με ερωτηματικό.

Πριν από λίγες ώρες, το RIA Novosti δημοσίευσε ότι πηγή του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε πως το πρόγραμμα ναυπήγησης των δύο σκαφών με γαλλική άδεια (δηλαδή αυτών που θα ναυπηγηθούν στην Ρωσία), αναβάλλεται για πέντε χρόνια, με τις εργασίες να ξεκινούν το 2016.

Όπως, όμως, αναφέρει και πάλι το RIA Novosti, η ημερήσια οικονομική εφημερίδα Vedomosti, επικαλούμενη κυβερνητική πηγή, ανέφερε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να εγκαταλείψει πλήρως το πρόγραμμα ναυπήγησης των δύο επιπλέον σκαφών. Υπενθυμίζουμε ότι το συμβόλαιο των δύο σκαφών, με τη μεταφορά τεχνογνωσίας, κόστισε 1,2 δισεκατομμύρια δολλάρια.

Οι αιτίες της αναβολής ναυπήγησης, που προαναφέρθηκαν, οφείλονται στην ανάγκη αξιολόγησης των επιδόσεων του πλοίου και του ρόλου του στο πλαίσιο του Ρωσικού Ναυτικού. Η πηγή του RIA Novosti ανέφερε ότι ίσως είναι αναγκαίο να γίνουν αλλαγές στο σχέδιο του πλοίου, να εισαχθούν νέα στοιχεία και μηχανισμοί που θα λαμβάνουν υπόψη τις ρωσικές ανάγκες.

Αν είναι αλήθεια όλα αυτά, τότε πρόκειται για ένδειξη σοβαρής άγνοιας των Ρώσων επιτελών για το πως αξιοποιείται μία τέτοια πλατφόρμα, έλλειψη τεχνολογικών εξελίξεων και κακού επιτελικού κι επιχειρησιακού σχεδιασμού γενικότερα, αν και δύσκολο να πιστέψουμε ότι υπάρχει τόσο μεγάλο κενό σε όλους αυτούς τους τομείς. Διαφορετικά κάτι συμβαίνει μεταξύ του πολιτικού και βιομηχανικού μπλοκ.

Mistral 6

Ετικέτες: , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: