Βρετανικά αεροπλανοφόρα: Οι πιο ακριβοί στατικοί στόχοι

Σε μειονεκτική θέση θα βρίσκονται τα δύο μελλοντικά αεροπλανοφόρα του Βρετανικού Στόλου, που θα παραληφθούν από το 2017 κι έπειτα, καθώς ένα χρόνο νωρίτερα θα έχουν αποσυρθεί τα ελικόπτερα έγκαιρης προειδοποίησης του στόλου, τα Sea King AEW.

Τα ελικόπτερα αυτά διαθέτουν πτυσσόμενο ραντάρ έρευνας του θαλασσίου κι εναέριου περιβάλλοντος. Το πρόβλημα παρουσιάζεται λόγω του ότι δεν υπάρχει κάποια άλλη πλατφόρμα να τα αντικαταστήσει το διάστημα που θα υπάρχει το κενό κι επιπλέον δεν υπήρξε απόφαση για το ποιος σύστημα θα τα αντικαταστήσει. Το αποτέλεσμα είναι να πρέπει να καλυφθεί το κενό με άλλα συστήματα, τα οποία δεν είναι σχεδιασμένα για τον ρόλο AEW του στόλου, και φυσικά από τα ραντάρ των σκαφών.

Στρατιωτική πηγή σε βρετανικό δημοσίευμα χαρακτηρίζει τα αεροπλανοφόρα ως «τους πιο ακριβούς στατικούς στόχους». Επιπλέον, ο Λόρδος Άλαν Γουέστ, αρχηγός του Βρετανικού Ναυτικού από το 2002 έως το 2006 και κυβερνήτης του HMS Ardent που χτυπήθηκε κατά τον Πόλεμο στα Φώκλαντς, προειδοποίησε λέγοντας το εξής «είμαστε θέση επανάληψης επικίνδυνων λαθών του παρελθόντος. Θα μάθουμε ποτέ; Η έγκαιρη προειδοποίηση είναι απολύτως αναγκαία».

Sea King 5 AEW

(Φωτ.: Royal Navy)

Ετικέτες: , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: