Τεχνολογία: Το «απόλυτο» στρατιωτικό Wi-Fi από την DARPA

CDL 1

 

Προς ένα ακόμα επίτευγμα πρόκειται να οδεύσει η DARPA. Όπως ανακοίνωσε, ξεκίνησε ήδη την ανάπτυξη μιας νέας ασύρματης σύνδεσης υπερυψηλών δυνατοτήτων. Στόχος είναι το Wi-Fi 100 Gigabits σε αποστάσεις 200 χιλιομέτρων. Το νέο δίκτυο θα είναι πολύ ταχύτερο, αλλά ταυτόχρονα με συστήματα ίδιου βάρους ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί εύκολα στις περιοχές επιχειρήσεων.

Το πρόβλημα με τα σημερινά δίκτυα Wi-Fi είναι ότι δεν υπάρχει μεγάλη ευρυζωνικότητα, ώστε να μπορεί να γίνεται μεταβίβαση δεδομένων από ΜΕΑ (Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα), χωρίς απώλεια μέρους των δεδομένων και με ταυτόχρονη λήψη και μεταβίβασή τους.

 

CDL 2

 

Για το λόγο αυτό οι Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις προχώρησαν στη δημιουργία του Common Data Link. Πρόκειται για ασφαλές πρωτόκολλο ασύρματης επικοινωνίας, το οποίο μπορεί να συνδέσει ιπτάμενα μέσα, πλοία του στόλου, στρατιωτικές βάσεις, προωθημένες βάσεις και φυλάκια κτλ, σε ένα κοινό δίκτυο, το οποίο έχει ως αναμεταδότες αεροσκάφη ή/και δορυφόρους. Καθώς το εύρος του είναι στα 250 Mbps, η DARPA φιλοδοξεί να το ενισχύσει στα 100 Gbps ή 1.000 Mbps για να γίνει πιο εύκολα συγκρίσιμο.

Το πως θα επιτευχθεί η σύνδεση με αυτό το εύρος είναι ένα ζήτημα που θα λύσει το νέο πρόγραμμα της DARPA. Το πιο πιθανό είναι ότι θα χρησιμοποιηθεί η μπάντα κυμάτων επικοινωνίας Ku, που δε χάνει σε ισχύ λόγω ατμοσφαιρικών φαινομένων, ή και η μπάντα Ka του δορυφόρου ViaSat-1. Αν και δημιουργείται αποκλειστικά για στρατιωτική χρήση, το νέο δίκτυο της DARPA είναι σχεδόν σίγουρο ότι κάποια στιγμή, υπό κάποια μορφή, θα μπει και στην καθημερινή μας ζωή.

 

CDL 3

Ετικέτες: , , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Τεχνολογία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: