Ανάλυση: Τί σημαίνει η άδεια ανέγερσης χριστιανικού ναού στην Τουρκία;

Kilisesi 2

Άδεια ανέγερσης «ορθόδοξου» ναού στην Κωνσταντινούπολη!

Του Μανώλη Γεωργουδάκη – Ισλαμολόγου

http://haber.stargazete.com/politika/taksime-camlicaya-cami-yesilkoye-suryani-kilisesi/haber-710587

Έκπληξη και αμηχανία προκάλεσε η είδηση περί αδείας ανεγέρσεως ορθοδόξου (sic) ναού στο Γιεσίλκιοϊ (Άγιος Στέφανος).

Μάλιστα πολλοί έγραψαν περί Αραβο-ορθοδόξων (sic), ενώ ουδεμία αναφορά εμφανίστηκε στην ιστοσελίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου!

Είναι προφανές ότι κάτι συμβαίνει με την είδηση. Ερευνώντας λοιπόν περισσότερο διαπιστώσαμε ότι:

Η είδηση αφορά τους Συρορθοδόξους χριστιανούς, γνωστούς στα καθ’ ημάς ως Μονοφυσίτες ή Συροϊακωβίτες με λειτουργική γλώσσα την Συριακή δηλ. την ελληνιστική-μεσαιωνική Αραμαϊκή, μία γλώσσα συγγενή της αραβικής και περισσότερο της Εβραϊκής και διεθνούς γλώσσας της Ανατολής από την εποχή των Ασσυροβαβυλωνίων μέχρι την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, οπότε και σταδιακά υποχωρεί και εξαφανίζεται ουσιαστικά την περίοδο  των Σταυροφοριών, οπότε λήγει και πολύ σημαντική τους συμβολή στα γράμματα (μαθηματικά, αστρονομία, μεταφράσεις, ιστορία, θεολογία, φιλοσοφία).

Η Συριακή Εθνότητα (σουριάν ή συριάν στις Ανατολικές γλώσσες), διασώζεται στην Τουρκία και στο Ιράν και δευτερευόντως στην Συρία, στο Ιράκ και Λίβανο. Πλέον με την μετανάστευση απαντώνται κυρίως στην Γερμανία, Σουηδία και ΗΠΑ (συνολικά περί τις πεντακόσιες χιλιάδες περίπου).

Θρησκευτικά είναι διασπασμένοι κυρίως σε τρείς Εκκλησίες:

1) Μονοφυσίτες ή Συροϊακωβίτες ή Συρορθόδοξοι

2) Νεστοριανοί ή Ασσύριοι Ορθόδοξοι και

3) Χαλδαίοι ή Ουνίτες Ασσύριοι

Οι πρώτοι και οι δεύτεροι δεν αποδέχονται πλέον τους όρους Μονοφυσίτης και Νεστοριανός, ενώ οι τρίτοι αναγνωρίζουν το Λατινικό δόγμα και τον Πάπα, αν και τηρούν την αρχαία εκκλησιαστική τους παράδοση.

Οι περισσότεροι εξοντώθηκαν από τις διώξεις των μουσουλμανικών δυνάμεων της περιοχής (Τούρκων, Περσών, Κούρδων και Αράβων) με αποτέλεσμα σήμερα να αποτελούν μάλλον ένα ζωντανό απολίθωμα παρά μία ενιαία εθνότητα.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια από πλευράς τους στο να συγκλίνουν εθνικά όλες οι Εκκλησίες, με την διδασκαλία της κλασσικής συριακής αλλά και της νεοσυριακής (Τουρογιώ< διάλεκτος του Τουρ Αμπντίν στην Τουρκοσυριακή μεθόριο) ενώ ασκούν πνευματική επιρροή σε πάνω από οκτώ εκατομμύρια Χριστιανών της Ινδίας στο κρατίδιο της Κεράλα (περ. 20% του πληθυσμού).

Επιστρέφοντας στην αρχική είδηση θα πρέπει να θεωρηθεί σημαντική ως προς το εξής:

Το ισλαμικό δίκαιο απαγορεύει την οικοδόμηση νέων ναών και επιτρέπει μόνο την επισκευή παλαιών. Υπ’ αυτήν την έννοια και με δεδομένη την στάση του κοσμικού τουρκικού κράτους από της ιδρύσεώς του, αποτελεί πράγματι μία υπέρβαση για τα μέτρα των Τούρκων τόσο των κεμαλιστών όσο και των ισλαμιστών.

Ίσως δεν είναι τυχαίο καθώς φαίνεται να αποτελεί μία προσέγγιση στενότερης ενσωμάτωσης των μειονοτήτων κάτω από μία φιλελεύθερη (νέο)οθωμανική ομπρέλλα καθώς μάλιστα η είδηση αυτή θα πρέπει να συνδυαστεί με την επιστροφή του ψηφιδωτού του Ορφέα (με συριακή επιγραφή) που είχε καταλήξει στο Μουσείο Τέχνης του Ντάλλας από την Έδεσα (Ούρφα).

http://www.archaiologia.gr/en/blog/2012/11/29/return-of-orpheus-mosaic-from-dallas-to-turkey/

Άρα  λοιπόν, αυτά ίσως αποτελούν ένα κομμάτι της ευρύτερης Τουρκικής-νεοοθωμανικής πολιτικής που αποσπά συμμάχους από το κεμαλικό σύστημα στο εσωτερικό ενώ στο εξωτερικό μετριάζει τις ανησυχίες μειονοτήτων και κρατών με πικρές εμπειρίες από την Οθωμανική πολιτεία.

Ετικέτες: , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Διεθνείς Σχέσεις & Διεθνής Οικονομία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: