Νέα Ζηλανδία: Υπόδειγμα διαφάνειας ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ 200


Frigate Te Mana

Η Νέα Ζηλανδία αποφάσισε να εκσυγχρονίσει τις φρεγάτες HMNZS Te Kaha και Te Mana, στο πλαίσιο προγράμματος ΕΜΖ (Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής). Έχοντας όλοι μας την εμπειρία του πως υλοποιούνται προγράμματα προμηθειών και αναβαθμίσεων στην Ελλάδα, κάθε άλλο παρά ευχαριστημένοι πρέπει να είμαστε.

Γιατί δεν εξηγείται αλλιώς το ότι τα Επιτελεία θέτουν συγκεκριμένες απαιτήσεις, για την κάλυψη συγκεκριμένων κενών και στο τέλος να γίνονται προμήθειες συστημάτων που είναι άσχετα με τις ανάγκες μας ή με τρόπο «περίεργο». Για παράδειγμα πώς γίνεται το ΠΝ να θέλει μονάδες αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής και η κυβέρνηση να υπογράφει συμφωνία για σκάφη πολλαπλών ρόλων; Κι αυτό είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα όπου τα κόμματα όταν ανέρχονται στην εξουσία λειτουργούν με αυταρχικό τρόπο, χωρίς να καταλαβαίνουν ότι βγαίνουν στην εξουσία για να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα, που ουδέποτε έχουν. Ίσως ο όρος administration που χρησιμοποιούν στις ΗΠΑ για την εκάστοτε κυβέρνηση, να δείχνει κάπως καλύτερα το ρόλο που θα πρέπει να έχει μια κυβέρνηση στη διαχείριση της γραφειοκρατικής δομής. Κι όπως έχουμε αναφέρει και σε άλλα δημοσιεύματα του Cube Defense3 Analysis, οι ελληνικές κυβερνήσεις ουδέποτε ελέγχθηκαν για τα αποτελέσματά τους ή την τήρηση του προγράμματός τους, με ξεκάθαρα στοιχεία – αριθμητικά δεδομένα και όχι με την ασαφή μετάφραση των αποτελεσμάτων που κάνουν.

Ο Υπουργός Άμυνας της Νέας Ζηλανδίας έκανε κάτι πολύ απλούστερο. Εξέδωσε Δελτίο Τύπου στο οποίο εξηγεί τους λόγους για τους οποίους πρέπει να περάσουν από ΕΜΖ οι φρεγάτες του ναυτικού. Το σημαντικό είναι ότι όλα εξηγούνται με απλό και σαφή τρόπο, προκειμένου οι πολίτες να γνωρίζουν την ουσία της απόφασης. Η κυβέρνηση εξηγεί με τον πλέον σαφή τρόπο ότι, υπάρχει επιχειρησιακή ανάγκη που εκφράστηκε δημόσια από το 2010 όταν και εκδόθηκε η Λευκή Βίβλος του Υπουργείου Άμυνας (Αλήθεια πότε η Ελλάδα εξέδωσε την τελευταία Αμυντική Βίβλο; Πόσες φορές προσαρμόστηκαν τα επιτελικά σχέδια στην ανικανότητα της κυβερνητικής πολιτικής, προκειμένου να της παρέχουν το τεχνοκρατικό άλλοθι που δε διαθέτει;) . Βάσει των επιχειρησιακών αναγκών, όπως περιγράφηκαν στη Λευκή Βίβλο, θα πρέπει να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα. Εξηγείται επίσης για ποιο λόγο πρέπει να υλοποιηθεί σε σχέση με μια άλλη λύση και τέλος εξηγείται ποιο θα είναι το κόστος, πως θα προκύψει αρχικά και τι βήματα θα ακολουθηθούν.

Οι συγκρίσεις με τις κομματικές – κυβερνητικές ηγεσίες της Ελλάδας είναι από τραγικές έως εξευτελιστικές για την ποιότητα των πολιτικών μας και του συστήματος.

Frigate Te Kaha

Αναβάθμιση των φρεγατών του Νεοζηλανδικού Ναυτικού

Εξοχ. Δρ Τζόναθαν Κόουλμαν
Υπουργός Άμυνας

11 Δεκεμβρίου 2012
Δελτίο Τύπου

Αναβάθμιση των Φρεγατών του Νεοζηλανδικού Ναυτικού

Θα διεξαχθεί διαγωνισμός για την αναβάθμιση των ικανοτήτων αυτοάμυνας και των αισθητήρων των φρεγατών Τε Κάχα και Τε Μάνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας Δρ Τζόναθαν Κόουλμαν.

«Οι φρεγάτες είναι ζωτικό τμήμα των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά τα όπλα και οι αισθητήρες σχεδιάστηκαν στα τέλη του 1980 και απαιτούν εκσυγχρονισμό μέσης ζωής», δήλωσε ο Δρ Κόουλμαν.

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε λεπτομερές επιχειρηματικό σχέδιο και το Αίτημα Προτάσεων θα εκδοθεί από το Υπουργείο Άμυνας τον επόμενο χρόνο.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην αντικατάσταση των συστημάτων και του λογισμικού των Συστημάτων Διαχείρισης Μάχης στα πλοία, να εκσυγχρονίσει τα ραντάρ και τους αισθητήρες, και να αντικαταστήσει τα πυραυλικά συστήματα αυτοάμυνας.

«Αυτό θα λύσει τα προβλήματα παλαίωσης της τεχνολογίας των πλοίων, ενώ θα διασφαλίσει ότι τα πλοία είναι αξιόπιστα και ότι μπορούν να επιχειρήσουν στο Νότιο Ειρηνικό και στην ευρύτερη περιοχή του Ασιατικού Ειρηνικού» δήλωσε ο Δρ Κόουλμαν.

«Η Λευκή Βίβλος 2010 του Υπ. Άμυνας ανέφερε ότι οι φρεγάτες ANZAC θα απαιτήσουν εκσυγχρονισμό μέχρι το 2017 για να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα παλαίωσης των συστημάτων τους. Η κυβέρνηση εκτελεί τα όσα ανέφερε επ’ αυτού η Λευκή Βίβλος», δήλωσε ο Δρ Κόουλμαν.

Το σύστημα πρόωσης και το CIWS των φρεγατών έχει ήδη αναβαθμιστεί. Το επόμενο τμήμα εργασιών θα ολοκληρώσει την αναβάθμιση μέσης ζωής, διασφαλίζοντας επιχειρησιακή ζωή για 15 χρόνια ακόμα.

«Καμία χρηματοδοτική δέσμευση δεν έγινε ακόμα. Μόνο αφού ερευνήσουμε την αγορά μέσω διεθνούς διαγωνισμού, ως κυβέρνηση θα αποφασίσουμε για την επένδυσή μας», δήλωσε ο Δρ Κόουλμαν.

Το υπουργικό συμβούλιο πιθανόν να εξετάσει περαιτέρω το πρόγραμμα, στο δεύτερο μισό του επομένου έτους και μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάθεσης των εμπορικών προτάσεων, μόνο τότε θα δώσει ένδειξη του κόστους.

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί μέσω συνδυασμού εξοικονόμησης από υπάρχουσες οροφές και δεν θα απαιτήσει επιπλέον κονδύλια.

Προφίλ

Τι είναι η Ναυτική Δύναμη Κρούσης;
Η ναυτική δύναμη κρούσης αποτελείται από δύο φρεγάτες, τις HMNZS Te Kaha και HMNZS Te Mana, με ελικόπτερα Seasprite. Οι φρεγάτες τέθηκαν σε υπηρεσία το 1997 και το 1999 αντίστοιχα, με προσδόκιμο όριο ζωής τα 30 έτη. Είναι πολλαπλών ρόλων, μεσαίου μεγέθους σκάφη επιφανείας.

Γιατί απαιτείται η αναβάθμιση των φρεγατών;
Είναι σύνηθες για τις στρατιωτικές πλατφόρμες που είναι σε υπηρεσία για 30 συνολικά έτη να απαιτούν εκσυγχρονισμό μέσης ζωής. Οι φρεγάτες φτάνουν σε αυτό το σημείο. Τα περισσότερα από τα συστήματά τους είναι 15 ετών παλαιά και χρησιμοποιούν αρχιτεκτονική 20 ετών. Τα κόστη συντήρησης αυξάνονται ραγδαία με την πάροδο της ηλικίας των συστημάτων.

Που αναπτύξαμε τις φρεγάτες μας;
Κατά τα 15 χρόνια υπηρεσίας, οι φρεγάτες έπλευσαν πάνω από 500.000 ναυτικά μίλια και αναπτύχθηκαν σε όλα τα μέρη του κόσμου για διακλαδικές ασκήσεις, στρατιωτική διπλωματία και επιχειρησιακές αποστολές.
Οι μεγαλύτερες αποστολές αφορούν το Ανατολικό Τιμόρ (1999), τον Αραβικό Κόλπο (1999 και 2008), τα Νησιά Σολομώντα (2000-2001) και τον Κόλπο του Ομάν (2002-2004).

Τι προσφέρουν οι φρεγάτες στην Κυβέρνηση σε σχέση με άλλα μέσα όπως τα Περιπολικά Ανοιχτής Θάλασσας;
Οι φρεγάτες είναι σχεδιασμένες εξ αρχής ως μονάδες κρούσης. Η κύρια διαφορά τους με τα ΠΑΘ, εκτός από το μέγεθος και τον οπλισμό, είναι η ικανότητά τους να επιχειρούν σε περιοχές απειλών λόγω της επιβιωσιμότητάς τους και το μεγαλύτερο εύρος αποστολών που μπορούν να αναλάβουν.
Οι φρεγάτες είναι σχεδιασμένες και εξοπλισμένες να επιχειρούν σε περιβάλλοντα με υπαρκτές ή εν δυνάμει εχθρικές απειλές, με μικρή προειδοποίηση, όπου μη σκάφη κρούσης (όπως τα ΠΑΘ και το HMNZS Canterbury) δεν μπορούν να εισέλθουν εκτός κι αν προστατεύονται από μία φρεγάτα ANZAC.

Τι αναβαθμίσαμε ήδη στις φρεγάτες;
Ένας αριθμός αποφάσεων έχουν ήδη ληφθεί, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν τον ΕΜΖ των φρεγατών ANZAC, συμπεριλαμβανομένων των:
Αναβαθμίσεων συστημάτων (2007): Αντικατάσταση των κύριων μηχανών και του συστήματος πρόωσης, ψύξης/θέρμανσης και αναβάθμισης του συστήματος ελέγχου.
Αναβάθμιση του CIWS (2007): To CIWS είναι ένα πολυβόλο υψηλών δυνατοτήτων που είναι κανό να καταστρέφει όπλα σε κοντινές αποστάσεις και ταχέα σκάφη.

Ποιο είναι το επόμενο βήμα;
Το Υπουργείο Άμυνας θα εκδώσει Επιστολή Αιτήσεων στις αρχές του επόμενου έτους για τις εργασίες, την παροχή τμημάτων και άλλων υλικών για την ολοκλήρωση της αναβάθμισης.

Τέλος

Sea Sprite 1

Ετικέτες: , , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία, Πολιτική & Οικονομία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: