Παρουσίαση των UGV Guardium του Ισραήλ – Βίντεο

 

Guardium 2
Ο Ισραηλινός Στρατός έχει θέσει σε υπηρεσία το μη επανδρωμένο όχημα Guardium, χρησιμοποιώντας το μάλιστα στην περιοχή της Λωρίδας της Γάζας για την εκτέλεση περιπολιών.

Το σύστημα αποτελείται από οχήματα που διαθέτουν αισθητήρες για την παροχή εικόνας-βίντεο σε πραγματικό χρόνο, και μεγάφωνα για την εκπομπή μηνυμάτων. Ο έλεγχός τους γίνεται από ειδικό κέντρο, στο οποίο οι χειριστές χρησιμοποιούν συστήματα καθοδήγησης αντίστοιχα με αυτά των εξελιγμένων ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Το UGV Guardium βέβαια, μπορεί να εκτελέσει αποστολές ρουτίνας σε προγραμματισμένο δρομολόγια, χωρίς εξωτερική καθοδήγηση. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η περιπολία στην περίμετρο ενός αεροδρομίου ή στρατιωτικής βάσης, όπου θα μπορούσε να αντιδράσει σε μη προγραμματισμένα συμβάντα.

Το όχημα κινείται μαζί με πεζούς στρατιώτες, οι οποίοι αναλαμβάνουν σε περίπτωση που χρειαστεί, να εξουδετερώσουν στόχους. Το πακέτο των αισθητήρων που φέρει μπορεί να τροποποιηθεί ανάλογα με τις απαιτήσεις των πελατών, ώστε να ολοκληρωθεί στο δικό τους σύστημα C4I. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα ολοκλήρωσης του πακέτου ελέγχου του οχήματος, σε άλλα οχήματα, ώστε να μετατραπούν σε μη επανδρωμένα.

 

Guardium 1

 

Οι αισθητήρες που μπορεί να φέρει ποικίλουν ανάλογα με τις απαιτήσεις των πελατών και τις επιχειρησιακές ανάγκες. Δηλαδή, μπορεί να φέρει ηλεκτροπτική κάμερα (υπέρυθρη ή/και ημέρας), συστήματα ηλεκτρονικών παρεμβολών, εντοπιστές εχθρικών πυρών, σύστημα προειδοποίησης εισερχομένων πυραύλων, αναμεταδότες τηλεπικοινωνιών, εντοπιστές χημικών και βιολογικών ουσιών, πυροσβεστήρες κτλ.

Το ύψος του οχήματος είναι 2,2 μέτρα, το πλάτος 1,8μ και το μήκος 2,95μ. Το συνολικό βάρος του ξεκινάει από τα 1.400 κιλά. Η μέγιστη ταχύτητα κυμαίνεται στα 50 χλμ/ώρα ανάλογα με τη διαμόρφωση καθοδήγησης και η μέγιστη διάρκεια συνεχούς λειτουργίας ξεκινάει από τις 24 ώρες και μπορεί να διαρκέσει μερικές ημέρες, ανάλογα φυσικά με το προφίλ της αποστολής και τα συστήματα που φέρει.

Αντίστοιχα συστήματα έχουν αναπτυχθεί και από άλλες χώρες, για την κάλυψη αποστολών αναγνώρισης και επιτήρησης, ενώ σημαντικό κομμάτι των μη-επανδρωμένων οχημάτων καταλαμβάνουν αυτά του μηχανικού και της διάσπασης ναρκοπεδίων. Πρόκειται για οικονομικές λύσεις, που χρησιμοποιούν υπάρχουσες πλατφόρμες (από απλά οχήματα μέχρι και άρματα). Βασική λογική αυτών των συστημάτων είναι ο περιορισμός των απωλειών από την έκθεση στις εχθρικές απειλές.

 

Ετικέτες: , , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία, Πολυμέσα

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: