ΗΠΑ – Ανακάλυψη: Νέα εντυπωσιακή στολή από το UMass Amherst

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μασσαχουσέττης στο Άμχερστ ανέπτυξαν ένα νέο εντυπωσιακό ύφασμα για χρήση στις στρατιωτικές στολές. Πρόκειται για ύφασμα με νανοσωλήνες που θα μπορεί να προστατεύει τους στρατιώτες σε περιβάλλον ΡΒΧΠ πολέμου.

Οι στολές για ΡΒΧΠ πόλεμο ως γνωστό είναι κατασκευασμένες από αδιαπέραστα υλικά, τα οποία δεν επιτρέπουν την είσοδο του μολυσμένου αέρα, αυξάνοντας κατακόρυφα την εφίδρωση του προσωπικού.

Το νέο ύφασμα, όμως, που ανέπτυξαν οι επιστήμονες του UMass Amherst είναι σαν ένα «απλό», διαπνέον ύφασμα. Το εντυπωσιακό είναι ότι ενεργοποιείται αυτόματα και μετατρέπεται σε προστατευτική στολή όταν έρθει σε επαφή με βιολογικούς ή χημικούς παράγοντες! Ουσιαστικά η στολή καταλαβαίνει πριν από τον στρατιώτη την ύπαρξη κινδύνου και τον προστατεύει αυτόματα.

NBC 1

 

Η κατασκευή του υφάσματος γίνεται από μείγμα μεμβρανών με υψηλή διαπνοή και κάθετων νανοσωλήνων άνθρακα κάτω από την επιφάνεια του υλικού, που αντιδρούν στους βιολογικούς και χημικούς παράγοντες. Δηλαδή, επιτρέπουν την έξοδο αέρα για μείωση της εφίδρωσης από τους μικροσκοπικούς πόρους, αλλά είναι τόσο μικροί ώστε δεν επιτρέπουν σε βακτήρια και ιούς να εισέλθουν μέσα. Για τα αέρια νεύρων ή μουστάρδας, που έχουν μικρότερη διατομή βακτηρίων, τα υλικά αντιλαμβάνονται την παρουσία τους και κλείνουν τους πόρους του υφάσματος για να αποτρέψουν την είσοδο.

Επιπλέον, οι επιστήμονες του UMass Amherst αναπτύσσουν ένα δεύτερο μηχανισμό, με τον οποίον το ύφασμα θα αποβάλλεται, όπως γίνεται με την απολέπιση του ανθρώπινου δέρματος, διώχνοντας το μολυσμένο τμήμα. Ανάμεσα στα δύο υφάσματα θα υπάρχει κάποιο υλικό που θα επιτρέπει στους στρατιώτες να επιχειρούν με ευκολία σε θερμά κλίματα.

Η τεχνολογία είναι ακόμα σε επίπεδο εργαστηρίου, αλλά οι ερευνητές δηλώνουν ότι σε μια δεκαετία θα μπορεί να έχει μπει σε χρήση. Πραγματικά εντυπωσιακή τεχνολογία που δείχνει και το επίπεδο έρευνας κι ανάπτυξης σε προηγμένες χώρες. Σε αντίθεση με απλές συγκρίσεις αεροσκαφών ή φρεγατών ή πυραύλων, τέτοιες τεχνολογίες δείχνουν τη διαφορά στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική οργάνωση ορισμένων κοινωνιών.

UMass

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Τεχνολογία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: