Απόρρητο διαστημόπλοιο εκτοξεύουν οι ΗΠΑ – ΒΙΝΤΕΟ

Ετοιμάζεται για την τρίτη του εκτόξευση στο διάστημα το φουτουριστικό X-37B, ένα σκάφος του οποίου η σκοπιμότητα αποτελεί μυστήριο για τους ανταγωνιστές των ΗΠΑ αλλά και τους αναλυτές του χώρου.

Με μέγεθος όσο ένα μικρό λεωφορείο, το X-37 ξεκίνησε ως πρόγραμμά της NASA b ΤΟ 1999 για να μετακινηθεί στη διαβόητη DARPA το 2006 και στην USAF ΤΟ 2009. Η πορεία του προγράμματος αλλά και τα χαρακτηριστικά του έχουν βάλει σε σκέψεις τους αναλυτές της αεροδιαστημικής βιομηχανίας οι οποίοι δεν μπορούν να καταλήξουν για το εάν πρόκειται για ένα οπλικό σύστημα, ένα σύστημα παρακολούθησης ή για ένα όχημα επίδειξης τεχνολογίας.

Το γεγονός ότι πρόκειται για ένα απολύτως ρομποτικό όχημα το οποίο δεν πρόκειται να αναβαθμιστεί ώστε να φιλοξενήσει ανθρώπους, το ότι είναι επαναχρησιμοποιούμενο, το ότι περιλαμβάνει αποθήκη εξ-οπλισμού μεγέθους περίπου όσο ένα μικρό φορτηγό αλλά και το ότι έχει σχεδιαστεί για να παραμένει στο διάστημα από 270 εώς και 500 ημέρες δίνουν έναυσμα για διαφορετικές σκέψεις αναφορικά με τη χρησιμότητά του.

Η ιδέα ότι πρόκειται για ένα σύστημα άφεσης όπλων από το διάστημα έχει κυκλοφορήσει ευρέως αλλά το πρόβλημα παραμένει ότι το X-37 είναι ένα κλασικό διαστημόπλοιο το οποίο δεν έχει σχεδιαστεί για να μεταβάλει ταχέως την πορεία του και να κατευθύνεται προς μια συγκεκριμένη περιοχή σε χρόνο που να ευνοεί τη χρήση του ως κλασικού φορέα όπλων. Αλλοι πάλι υποστήριξαν ότι πρόκειται για φορέα πυρηνικών δηλαδή δύναται να αφήνει πυρηνικές βόμβες στη φάση της επανόδου. Ομως ένα τέτοιο σκάφος θα ήταν εύκολος στόχος για εξελιγμένα αντιαεροπορικά συστήματα εφόσον δεν μπορεί να πραγματοποιήσει ελιγμούς ενώ δεν έχει και χαρακτηριστικά stealth. Η χρήση του ως κατασκοπευτικού θα μπορούσε να αποτελεί επιλογή αν οι ΗΠΑ δεν διέθεταν ήδη ένα εκτεταμένο δίκτυο κατασκοπευτικών δορυφόρων οι οποίοι σχεδιασμένοι εξαρχής με αυτό το σκοπό έχουν έτσι κι αλλιώς εξαιρετικές δυνατότητες εντοπισμού, πολυφασματικής φωτογράφησης και μεταβίβασης πληροφοριών σε σταθμούς εδάφους. Τέλος, κάποιοι θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο το X-37 να είναι ένας «φονιάς» δορυφόρων αν και πρώην στελέχη της USAF επιμένουν ότι είναι αρκετά μεγάλο κι έχει προκαλέσει ήδη αρκετό ενδιαφέρον ώστε χιλιάδες παρατηρητές ανά τον κόσμο θα παρακολουθούν έτσι κι αλλιώς τις κινήσεις του. Θεωρείται βέβαιο ότι θα εντοπίσουν μια επιθετική ενέργεια η οποία στη συνέχεια θα μεταφραστεί ως αίτιο πολέμου από τους ανταγωνιστές των ΗΠΑ.

Με τα παραπάνω ως δεδομένα η άποψη που τελικά κυριαρχεί είναι ότι πρόκειται για ένα σκάφος επίδειξης τεχνολογίας που πέρα από τα τεχνολογικά επιτεύγματα που πιθανότατα θα αναδείξει θα βάλει και σε σκέψεις τους ανταγωνιστές της μεγαλύτερης διαστημικής δύναμης του πλανήτη. Στο εμβρυακό στάδιο στο οποίο βρίσκεται, το X-37 ίσως να είναι το πρώτο βήμα ενός νέου ανταγωνισμού τεχνολογίας στο διάστημα του οποίου η εκμετάλλευση για πολιτικούς και στρατιωτικούς σκοπούς αποτελεί μακροχρόνιο στόχο όλων των υπερδυνάμεων από τη δεκαετία του 1960 και μετά.

Αν υπάρχει πάντως κάτι το οποίο παραμένει εντυπωσιακό στην περίπτωση του X-37 είναι η αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να συντηρήσουν ένα πανάκριβο πρόγραμμά σε καιρό αμερικανικής οικονομικής δυσπραγίας και διεθνούς οικονομικής αστάθειας. Αυτό από μόνο του μάλλον λέει πολλά γι τα σχέδια της αμερικανικής κυβέρνησης. Περισσότερο από ποτέ, οι ΗΠΑ βλέπουν το μέλλον τους στο διάστημα.

 

Ετικέτες: , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Διεθνη

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: