Προς πώληση τα δύο υποβρύχια Τ214; Πρόταση βόμβα! Τι ισχύει;

Submarine 3 Papanikolis

 

Σε μια πρόταση – βόμβα προχώρησε ο συντονιστής για την ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία Νίκος Αναστασόπουλος. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της Η Καθημερινή, ο συντονιστής προτείνει την πώληση των δύο υποβρυχίων Τ214 που κατασκεύασαν τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, προκειμένου να διασωθούν από το πλήρες κλείσιμό τους. Η πρόταση αυτή είναι μία εκ των τεσσάρων που τέθηκαν και συζητήθηκαν με τα κόμματα του κοινοβουλίου. Μάλιστα, το δημοσιευμα αναφερει ότι βρέθηκε αγοραστής για αυτά.

Για μία ακόμη φορά στην Ελλάδα καλούμαστε να απαντήσουμε σε ψευτοδιλήμματα ή ανάμεσα στο πολύ κακό και το κάκιστο. Κι αυτό δεν έχει καμία άλλη πηγή πέρα από την ανικανότητα και τη χείριστου είδους ντροπή της πολιτικής ηγεσίας.

Βέβαια, με βάση τα όσα αναφέρει το δημοσίευμα, δε φαίνεται να έχει αλλάξει κάτι, αφού από τα ψευτοδιλήμματα του τύπου «κανόνια ή βούτυρο» της κυβέρνησης Σημίτη, περάσαμε στα περίεργα εξοπλιστικά συμβόλαια, μετα στις χαμηλές διαθεσιμότητες της κυβέρνησης Καραμανλή, για να καταλήξουμε σε αυτό το πρόβλημα το οποίο γνώριζε η παρουσία ηγεσία Σαμαρά, αλλά χτυπούσε το χέρι στο τραπέζι λέγοντας ότι την επομένη της εκλογής της θα ανακηρύξει ΑΟΖ…, σε μια κόντρα υπερπατριωτισμού με τα δεξιότερα της ευρύτερης παράταξης.

Όσον αφορά την πρόταση καθαυτή, η επιχειρηματολογία είναι φτωχή, αναγνωρίζοντας την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα ναυπηγεία. Φυσικά η ποιότητα των επιχειρημάτων δείχνει την άγνοια των «ειδικών» που καταλαμβάνουν κρατικές-κομματικές θέσεις.

Ειδικότερα, ο κ. Νίκος Αναστασόπουλος χαρακτηρίζει το πρόγραμμα φιλόδοξο, κάνοντας αριθμητική σύγκριση με τα αντίστοιχα προγράμματα του Ισραήλ και της Τουρκίας.

Το Πολεμικό μας Ναυτικό διαθέτει:
– 3 υποβρύχια Type 209/1200 με ηλικία 33 με 34 ετών περίπου. Ένα τέταρτο υποβρύχιο της κλάσης Type 209/1200 ήταν αυτό που υποβλήθηκε στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού Neptune II, τοποθετήθηκε σύστημα ΑΙΡ, μεταύ άλλων, αλλά δεν έχει ολοκληρώσει τις δοκιμές, οπότε και δεν παραδόθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό.
– 3 υποβρύχια Type 209/1100 με ηλικία 39-41 που υποβλήθηκαν στο πρόγραμμα Neptune I στις αρχές της δεκαετίας του ’90.
– 1 υποβρύχιο Type 214 (κλάση Παπανικολής). Είναι το μόνο σύγχρονο υποβρύχιο που διαθέτει ο στόλος της χώρας μας.

Το Τουρκικό Ναυτικό διαθέτει:
– 6 υπό παράδοση, σύγχρονα υποβρύχια Type 214, αντίστοιχα με το Παπανικολής.
– 4 Type 209/1400, με ηλικία από 6 έως 10 έτη. Θα φέρουν σύγχρονες τορπίλες SeaHake Mod4 (DM24).
– 6 Type 209/1200, με ηλικία από 24 έως 38 έτη. Τα δύο νεότερα εκσυγχρονίζονται με νέα περισκόπια, σύστημα αδρανειακής ναυτιλίας και νέα ESM της Aselsan.

Το Ισραηλινό Ναυτικό διαθέτει:
– 4 U212 συν άλλα 2 υπό παράδοση. Τα νέα υποβρύχια του Ισραήλ θα διαθέτουν σύστημα αναερόβιας πρόωσης και λοιπές ειδικές ικανότητες που δεν έχουν γίνει πλήρως γνωστές.

Το ελληνικό πρόγραμμα δεν ήταν ή είναι φιλόδοξο, αλλά πλήρως εναρμονισμένο με το τουρκικό και τη μορφολογία του Αιγαίου και τις ανάγκες κάλυψης της Κύπρου στο πλαίσιο του Δόγματος Ενιαίου Αμυντικού Χώρου. Εκτός κι αν εκγαταλείπεται επίσημα από την κυβέρνηση, κάτι στο οποίο θα πρέπει να απαντήσει ο ΥΕΘΑ.

Επιπλέον τίθεται ζήτημα αξιοπιστίας των λόγων του Υπουργού Άμυνας στο κοινοβούλιο όταν έλεγε ότι δεν επηρεάζονται οι επιχειρησιακές ικανότητες των Ενόπλων Δυνάμεων από τις περικοπές που έχουν γίνει.

Η αριθμητική σύγκριση του κ. Ν. Αναστασόπουλου και των συμβούλων του, φανερώνει αποκλειστικά άγνοια του επιχειρησιακού στοιχείου. Εδώ τίθεται το ερώτημα αν κλήθηκε να συμβάλλει με τις γνώσεις της η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού ή αν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας, λοιπών υπουργείων και των κομμάτων συνεδρίασε μόνη της σε συνδυασμό με την άγνοια που τη χαρακτηρίζει. Το αριθμητικό επιχείρημα στερείται στοιχειώδους θεώρησης των ποιοτικών χαρακτηριστικών της τεχνολογίας των υποβρυχίων Ελλάδας και Τουρκίας, και των χαρακτηριστικών της μορφολογίας του Αιγαίου, του Ιονίου και της Κύπρου. Μόνο η ηλικιακή σύγκριση των στόλων υποβρυχίων των δύο χωρών, λέει αρκετά από μόνη της.

Τα υπόλοιπα δύο επιχειρήματα είναι επίσης εκτός τόπου και χρόνου. Ούτε εξοικονόμηση 1 δισεκατομμυρίου θα υπάρξει, ούτε ουσιαστική συνέχεια της λειτουργίας του ναυπηγείου.

Θα ξεκινήσουμε από το δεύτερο σημείο. Το ναυπηγείο έχει προβλήματα που προκύπτουν από τις συμβάσεις που υπέγραψαν οι ελληνικές κυβερνήσεις όλων αυτών των ετών. Προβλήματα τα οποία σε ένα μεγάλο βαθμό θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν όλα τα κόμματα ενωμένα ενώπιων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά δεν το έπραξαν για λόγους ιδεολογικούς ή αναρρίχησης στην εξουσία. Έτσι άφησαν ελεύθερο το πεδίο στους ενδοκοινοτικούς ανταγωνισμούς, με τους επιτρόπους να στηρίζουν τα ναυπηγεία των δικών τους χωρών, τα οποία είναι και ανταγωνιστικά προς τα ελληνικά, ειδικά αυτά που βρίσκονται στην Μεσόγειο. Τα ίδια νομικά και οργανωτικά προβλήματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν και μετά την πιθανή πώληση των δύο υποβρυχίων. Άρα τα λεφτά που θα εξοικονομηθούν θα συνεχίσουν να δίνονται σε μισθούς εργαζομένων οι οποίοι δεν παράγουν έργο. Απλά θα δίνονται για να μην προστεθούν ουσιαστικά άλλοι 1.000 άνεργοι και φοβόμαστε ότι σε λίγο καιρό πάλι θα επανέλθουμε στο ίδιο πρόβλημα.

Όσον αφορά την εξοικονόμηση του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, δεν εξηγείται επαρκώς πως θα προκύψει, έχοντας υπόψη τα όσα χρήματα πλήρωσε η Ελλάδα για τα υποβρύχια, τις αναθεωρημένες συμβάσεις και τα διάφορα πρόστιμα.

Πάνω στο ίδιο επιχείρημα θα πρέπει να απαντήσουν, ο κ. Ν. Αναστασόπουλος, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και οι ηγεσίες των κομμάτων που έλαβαν γνώση των προτάσεων, γιατί δε θεωρούν ως εξοικονόμηση η μη προμήθεια των σύγχρονων υποβρυχίων, με την ταυτόχρονη απόσυρση των παλαιοτέρων που και εκσυγχρονισμό απαιτούν και το προσδόκιμο όριο ζωής της κατασκευής τους είναι ελάχιστο σε σχέση με αυτό των νέων Τ214;

Ακολουθεί το άρθρο της Καθημερινής.

 

Submarine Okeanos 1

 

Πώληση δύο υποβρυχίων

Προτείνει ο ειδικός συντονιστής προκειμένου να «διασωθούν» τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Του Τασου Τελλογλου

Την πώληση δύο εκ των υποβρυχίων τύπου 214, που προορίζονται για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού, προτείνει ο συντονιστής για την ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία Νίκος Αναστασόπουλος, προκειμένου να διασφαλισθεί η χρηματοδότηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και η συνέχιση της ναυπηγοεπισκευαστικής τους δραστηριότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η συγκεκριμένη πρόταση είναι η επικρατέστερη μεταξύ τεσσάρων εναλλακτικών που έχουν υποβληθεί από τον συντονιστή στους υπουργούς Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και Εθνικής Αμύνης Πάνο Παναγιωτόπουλο και έχουν συζητηθεί με τα κόμματα της συγκυβέρνησης, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Αναστασόπουλος φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, από τις συνομιλίες που είχε τις τελευταίες τρεις εβδομάδες να ενθαρρύνει τη λύση της πώλησης των υποβρυχίων, καθώς:

– Μικραίνει ένα πρόγραμμα που έτσι και αλλιώς ήταν πολύ φιλόδοξο (κατασκευή 7 υποβρυχίων με τον «Ωκεανό» της τάξης 209 έναντι 6 της Τουρκίας και 8 του Ισραήλ).

– Διασφαλίζει την εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ από την πώληση των υποβρυχίων για τα οποία έχει βρεθεί αγοραστής χωρίς να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός για την περαιτέρω χρηματοδότηση της σύμβασης κατασκευής των υποβρυχίων.

– Δίνει δυνατότητα συνέχισης της λειτουργίας του ναυπηγείου χωρίς μαζικές απολύσεις 1.000 εργαζομένων.

Στα μειονεκτήματα της λύσης είναι ότι το Πολεμικό Ναυτικό θα θεωρήσει ότι δεν εξυπηρετούνται οι ανάγκες του με την περικοπή του προγράμματος και ότι θα χρειασθεί αναθεώρηση της σύμβασης που είχε ψηφίσει επί υπουργίας Ευ. Βενιζέλου η Βουλή κατά πλειοψηφία.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες της «Κ», η λύση έχει τεθεί υπ’ όψιν του Λιβανέζου επενδυτή Ισκαντάρ Σάφα, ο οποίος υπό όρους την αποδέχεται. Ο κ. Σάφα ζητεί ένα ποσό για να επαναφέρει το Ναυπηγείο σε κατάσταση λειτουργίας και να εξοφλήσει τις οφειλές του στους φορείς του δημοσίου (εφορία, ΙΚΑ), καθώς και να αναλάβει το Δημόσιο την ευθύνη συντήρησης των υποβρυχίων που υπάρχουν ήδη στον Σκαραμαγκά. Οι δύο πλευρές, ο εθνικός συντονιστής και ο κ. Σάφα, συζητούν ακόμα το ύψος του ποσού που θα απαιτηθεί για την επαναλειτουργία του Ναυπηγείου.

Τον Απρίλιο του 2012 η ιδιοκτησία του Ναυπηγείου και ο κ. Σάφα είχαν προχωρήσει σε εκ περιτροπής εργασία (1 μέρα την εβδομάδα) εξαιτίας του γεγονότος ότι το Δημόσιο είχε σταματήσει τις πληρωμές. Το Δημόσιο από την πλευρά του επικαλείτο το γεγονός ότι τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά δεν παρέδιδαν έργο για να δικαιολογήσει τη διακοπή πληρωμών. Ταυτόχρονα τα ΕΝΑΕ προσέφυγαν στη διαιτησία. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στις προτάσεις του κ. Αναστασόπουλου περιλαμβάνονται επίσης η μονομερής καταγγελία της σύμβασης με κρατικοποίηση του Ναυπηγείου, καθώς και η διακοπή λειτουργίας του.

Πηγή: Η Καθημερινή

 

Submarine Okeanos 2

Ετικέτες: , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Ένοπλες Δυνάμεις

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: