Τουρκικά Anka για την Αίγυπτο – Βίντεο

Η Αιγυπτιακή κυβέρνηση φέρεται να αποφάσισε την προμήθεια 10 Μη-Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV) τύπου Anka από την Τουρκία σε μια κίνηση με αρκετές διπλωματικές προεκτάσεις.

Τα τουρκικά UAV κατασκευάζονται από την Τουρκική Αεροπορική βιομηχανία (Turkish Aerospace Industries) και μπορούν να μεταφέρουν φορτίο μέχρι 250 κιλά για περίπου 24 ώρες. Το Anka έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορεί να φέρει διαφορετικά είδη φορτίου ανάμεσα στα οποία πιθανών συγκαταλέγονται πέραν του «κλασικού» ηλεκτρο-οπτικού πυργίσκου πολλαπλών αισθητήρων (έγχρωμη κάμερα ημέρας, FLIR, τηλέμετρο laser, καταδείκτη laser) και ραντάρ συνθετικού διαφράγματος σε διαφορετικές εκδόσεις και για διάφορους ρόλους. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να καταδεικνύει ότι το Anka θα παραχθεί και σε οπλισμένη έκδοση.

Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, η εν λόγω συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου για τα UAV έχει λιγότερο επιχειρησιακή  και περισσότερο πολιτική σημασία. Κατά τους Ισραηλινούς αναλυτές, οι δύο χώρες ήρθαν πιο κοντά από τη στιγμή που η Τουρκία διέκοψε τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ισραήλ αλλά και τη φιλοδυτική κυβέρνηση Μουμπάρακ αντικατέστησε μια νέα με φιλο-ισλαμικό χαρακτήρα. Η Τουρκία τώρα επιδιώκει να προβληθεί στην περιοχή της βόρειας Αφρικής ως η χώρα η οποία μπορεί έμπρακτα να στηρίξει τα καθεστώτα που προέκυψαν μετά την Αραβική Άνοιξη με πολιτική και υλική υποστήριξη αλλά και… με το αζημίωτο.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για την πρώτη εξαγωγική επιτυχία του Anka. Οι παραδόσεις αεροσκαφών θα λάβουν χώρα σε δύο χρόνια από σήμερα.

Ετικέτες: , , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία, Διεθνη, Ενοπλες Δυναμεις, Πολυμέσα

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: