Ετοιμάζεται για δοκιμή βαλλιστικού μεγάλου βεληνεκούς η Βόρεια Κορέα

Σύμφωνα με τη Νοτιοκορεατική εφημερίδα Ασάχι η Αμερικανική κυβέρνηση ενημέρωσε μυστικά τις συμμάχους Νότια Κορέα και την Ιαπωνία ότι εντόπισε προετοιμασίες της Πιονγκ Γιανγκ για δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας αρνήθηκε να επαληθεύσει ο εκπρόσωπος τύπου του νοτιοκορεατικού ΓΕΕΘΑ ο οποίος αρκέστηκε να δηλώσει  ότι το επίπεδο ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων δεν έχει μεταβληθεί.

Οι πληροφορίες για δοκιμή ενός νέους βαλλιστικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς έρχονται δύο χρόνια μετά από το σοβαρότατο επεισόδιο βομβαρδισμού της νήσου Γεονπεόνγκ από βορεοκορεατικές δυνάμεις όπου έχασαν τη ζωή τους 4 άτομα. Από τότε η Βορειοκορεατική ηγεσία δεν φείδεται δηλώσεων για τις στρατιωτικές δυνατότητες του καθεστώτος και ειδικά για την διαθέσιμη πυραυλική τεχνολογία με την οποία μπορούν να προσβληθούν ακόμα και στόχοι μέσα στην αμερικανική επικράτεια!

Αμερικανοί και Νοτιοκορεάτες αναλυτές και αξιωματούχοι θεωρούν τεχνολογικά αδύνατο η Πιονγκ Γιανγκ να έχει επιτύχει την κατασκευή βαλλιστικού συστήματος τέτοιων δυνατοτήτων. Σε κάθε περίπτωση, εδώ και ένα μήνα οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει την αναβάθμιση των νοτιοκορεατικών βαλλιστικών συστημάτων ώστε να επιτύχουν βεληνεκές 800 αντί για 300 χλμ και να μπορούν έτσι να πλήξουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο βάθος της βορεοκορεατικής επικράτειας.

Οι στρατιωτικές αναλύσεις για το βορεκορεατικό οπλοστάσιο επικεντρώνονται μέχρι σήμερα κυρίως στους πυραύλους Musudan οι οποίοι μπορούν να πλήξουν στόχους έως και 3.000 χλμ μακριά αν και πάλι το βεληνεκές είναι αρκετά περιορισμένο  για να πληγούν αμερικανικοί στόχοι οι οποίοι απέχουν περίπου 7.000 χλμ από το εγγύτερο σημείο της βορειοκορεατικής επικράτειας.

Το «παιχνίδι» των βαλλιστικών πυραύλων και του υπό ανάπτυξη πυρηνικού οπλοστασίου του Βορειοκορεατικού καθεστώτος είναι παλαιό καθώς η Πιονγκ Γιανγκ χρησιμοποιεί παραδοσιακά και τα δύο ως μοχλό αφενός για την εκμαίευση οικονομικής ή υλικής βοήθειας από τις μεγάλες δυνάμεις ώστε να αντιμετωπίσει το οξύτατο πρόβλημα παραγωγής αγαθών και τροφίμων που αντιμετωπίζει αλλά και αφετέρου για την έμμεση αναγνώρισή της ως παράγοντα που διαδραματίζει ρόλο στην περιοχή και του οποίου η κυριαρχία δεν μπορεί να τίθεται υπό αμφισβήτηση.  Δεν αποκλείεται οι φήμες για νέα πυραυλικά συστήματα της Βόρειας Κορέας να εντάσσονται ακριβώς σε έναν σχεδιασμό αυτού του είδους ο οποίος εξωτερικεύεται τώρα σε μια εκτραχυμμένη μορφή λόγω και της νεαρής και άπειρης ηγεσίας του καθεστώτος.

 

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Ασφάλεια, Διεθνη

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: