Altay: Η νέα απειλή είναι εδώ – Βίντεο

Μέσα σε κλίμα ευφορίας και υπό το βλέμμα του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν παρουσιάστηκε την Πέμπτη το πρωτότυπο του νέου Τουρκικού Άρματος Μάχης γνωστού και ως Altay.

Το πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2008 αφορά στην κατασκευή αρχικά 250 αρμάτων μάχης και η ανάπτυξή του κόστισε μέχρι στιγμής περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολλάρια. Το Altay είναι προϊόν της συνεργασίας των τουρκικών εταιριών Aselsan και Rotetsan με τη Νοτιοκορεατική Hyundai Rotem η οποία και παρείχε τεχνογνωσία για σημαντικά τμήματα του σκάφους αλλά και του λειόκαννου πυροβόλου των 120 χιλιοστών. Αξίζει  να σημειωθεί ότι το Altay αποτελεί αδελφό του Νοτιοκορεατικού K2 το οποίο σχεδιάστηκε με γνώμωνα την αντιμετώπιση στρατιωτικών δυνάμεων «ρωσικού τύπου», δηλαδή υψηλής κινητικότητας, χαμηλής προστασίας και περιορισμένων δυνατοτήτων ελέγχου πυρός και παρατήρησης.

Η εσωτερική διαρρύθμιση είναι ίδια τόσο στο K2 όσο και στο Altay. Το όχημα θα επιχειρεί με τετραμελές προσωπικό που περιλαμβάνει τον αρχηγό πληρώματος, τον πυροβολητή, τον γεμιστή και τον οδηγό. Τους 66 τόνους του θα κινεί ένας MTU EuroPowerPach 1500 ίππων που θα μεταφέρει την κίνηση μέσω κιβωτίου ταχυτήτων (5 εμπροσθοπορείας – 3 οπισθοπορείας) της γερμανικής Renk. Οι τουρκικές εταιρίες συνεισέφεραν το σύστημα ελέγχου πυρός (Volkan-III), τα θερμικά ηλεκτροοπτικά συστήματα οδήγησης και ιχνηλάτησης ενώ θα παρέχουν και το σύστημα διοίκησης και ελέγχου που θα εγκατασταθεί στο άρμα σε μεταγενέστερο στάδιο.

Στο Altay θα εγκατασταθεί επίσης τηλεχειριζόμενος πυργίσκος (ROWS) εξοπλισμένος με πολυβόλο των 0.50 ιντσών ο οποίος θα ελέγχεται από τον διοικητή του οχήματος ή τον γεμιστή μέσω οθόνης στο εσωτερικό. Η επιλογή του ROWS  πιθανότατα οφείλεται και στο δόγμα υπό το οποίο το άρμα μάχης θα χρησιμοποιηθεί, το οποίο θα περιλαμβάνει και τη μάχη εντός αστικού πεδίου εναντίον μικρών κι όχι καλά οχυρωμένων στόχων.

Επιχειρησιακά το Altay θα προσφέρει αξιοπρεπέστατες επιδόσεις για την κατηγορία του, χωρίς ωστόσο να κινείται στα επίπεδα προστασίας, κινητικότητας ή δυνατοτήτων παρατήρησης και στοχοθεσίας των Leo II. Από την άλλη, η παραγωγή του Altay είναι ένδειξη της βιομηχανικής ρώμης της γείτονος η οποία βήμα-βήμα προχωρά προς την βιομηχανική επάρκεια όσον αφορά στις βασικές στρατιωτικές της ανάγκες. Εγγύηση ότι το Altay θα αποδειχθεί αντάξιο των προσδοκιών των Τούρκων επιτελών δεν υπάρχει αλλά σίγουρα η παραγωγή του και μόνο δείχνει ότι η Τουρκία εμμένει με «θρησκευτική προσήλωση» στο δόγμα της αυτόνομης παραγωγής στρατιωτικού υλικού με σκοπό να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στην περιφέρειά της χωρίς τα σοβαρά προβλήματα που «ενοχλητικοί» προμηθευτές του εξωτερικού μπορούν να της δημιουργήσουν.

Η απειλή του Altay έφτασε και δεν βρίσκει τις Ελληνικές ΕΔ ανέτοιμες. Είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα και «παράγουμε» ακόμα την απαραίτητη αποτροπή ώστε η σταθερότητα να διατηρείται. Το ερώτημα είναι βέβαια ένα (και είναι σημαντικό): έχουμε σχεδιάσει τις κινήσεις μας για την επόμενη δεκαετία όταν το Altay θα αυξάνεται σε αριθμούς και θα εξελίσσεται; Σκεπτόμαστε στρατηγικά για την περιφερειακή ισορροπία μετά από μια δεκαετία; Πιθανών, αν και δεν είμαστε βέβαιοι.

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία, Διεθνη, Ενοπλες Δυναμεις, Πολυμέσα

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: