Αγοράζει υποβρύχια η Νορβηγία

Τα σχέδιά του για την αντικατάσταση του στόλου των έξι πεπαλαιωμένων υποβρυχίων κλάσης Ula ανακοίνωσε το Νορβηγικό Υπουργείο Άμυνας πριν από λίγες μέρες. Η τελικά απόφαση πρόκειται να παρθεί μέσα στο 2014 και τα πρώτα νέα υποβρύχια θα αρχίσουν να παραλαμβάνονται κοντά στο 2020.

Η απόφαση δεν είναι απλώς το αποτέλεσμα της ανάγκης ανανέωσης του στόλου αλλά και της μακροχρόνιας έρευνας (2007-2011) του Νορβηγικού ΥΠΕΘΑ αναφορικά με το αν τελικά η Νορβηγία έχει όντως ανάγκη από υποβρύχια! Έπρεπε να περάσουν τέσσερα χρόνια μελέτης ώστε οι Νορβηγοί επιτελείς να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι με βάση τα ειδικά χαρακτηριστικά των Νορβηγικών Ενόπλων Δυνάμεων, της νοβηγικής οικονομίας και του γεωστρατηγικού περιβάλλοντος η χώρα όντως έχει ανάγκη από σύγχρονα υποβρύχια.

Ακόμα δεν έχουν παρθεί αποφάσεις πάνω στην τελική σύνθεση της υποβρυχιακής δύναμης για μετά το 2020, δηλαδή αν θα πρέπει ολόκληρος ο στόλος των Ula να αντικατασταθεί ή αν είναι προτιμότερο κάποια να εκσυγχρονιστούν και να παραμείνουν σε υπηρεσία μαζί με τα νέα υποβρύχια.

Τα υποβρύχια που πιθανών να αντικαταστήσουν την κλάση Ula είναι τα γαλλικά Scorpene που ήδη χρησιμοποιούνται από τη Βραζιλία, την Ινδία, τη Χιλή  και τη Μαλαισία, τα μικρότερα Andraska που ακόμα σχεδιάζονται από τη γαλλική DCNS, τα γνωστά Type 212 της Thyssen Krup αλλά και τα S-80 της Navantia. Τέλος, ένας από τους επικρατέστερους υποψήφιους είναι τα τελευταίας τεχνολογίας, και γνωστά στην Ελλάδα, Type 214 που ήδη έχουν βρει πελάτες πέρα από τη χώρα μας στην Τουρκία, τη Νότια Κορέα και την Πορτογαλία.

Μέχρι στιγμής η Νορβηγική κυβέρνηση δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για το μέγεθος της χρηματοδότησης του προγράμματος αλλά ούτε και για συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές που πρέπει να τηρηθούν. Περίπου ενάμισι χρόνος θα απαιτηθεί μέχρι να μελετηθούν οι προτάσεις των εταιριών (που θα κατατεθούν τους επόμενους μήνες) ώστε να παρθεί μία απόφαση. Ο ανταγωνισμός αναμένεται ιδιαίτερα σκληρός.

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Ένοπλες Δυνάμεις, Αμυντική Βιομηχανία, Διεθνη

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: