Περικοπές στην Άμυνα. Μια άλλη αντιμετώπιση!

Ποταμός ήταν ο Στρατηγός Σερ Ντέβιντ Ρίτσαρντς κατά της διάρκεια ομιλίας του στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Στρατηγός είπε ότι αν κοπούν περαιτέρω οι Βρετανικές αμυντικές δαπάνες, τότε η πάλαι ποτέ αυτοκρατορία θα χάσει την επιρροή της. Εμείς λέμε, θα απωλέσει τη δυνατότητα προβολής στρατιωτικής ισχύος και θα συνεχίσει να μετατρέπεται σε σκιά του εαυτού της. Και μας ενδιαφέρει ως Έλληνες που επίσης περικόπτουμε τις αμυντικές δαπάνες… ραγδαία!

«Έχουμε ένα σωρό από καθήκοντα που μας περιμένουν. Οι πολιτικοί μας ηγέτες δεν έχουν πρόβλημα να μειώσουν το μέγεθος των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά η όρεξή τους για επιρροή στην παγκόσμια σκηνή παραμένει, λογικά, η ίδια με το παρελθόν«. Ο Ρίτσαρντς εξήγησε το πως οι πολιτικοί του αναθέτουν συνεχώς νέα καθήκοντα χωρίς ωστόσο να υπάρχουν οι στρατιωτικοί πόροι για να υποστηριχθούν νέες αποστολές. Ο ίδιος υποστηρίζει «όταν μειώνεις τις ένοπλες δυνάμεις, κάτι πρέπει να δώσεις (σε τρίτους), κάτι θα χαθεί«.

Η Βρετανική κυβέρνηση πρόκειται να περικόψει το μέγεθος των ενόπλων δυνάμεων κατά 8% μειώνοντας το προσωπικό κατά 30.000 στρατιώτες. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της επάνδρωσης σε κρίσιμες θέσεις πολλές από τις οποίες θα είναι του Βασιλικού Ναυτικού. Ο Ρίτσαρντς εξηγεί πως η μειωμένη επάνδρωση έχει προκαλέσει δομικά προβλήματα στο ναυτικό το οποίο αναγκάζεται να διατηρεί το προσωπικό στις κρίσιμες μονάδες κρούσης (Type 45) τις οποίες όμως τώρα οι ναύαρχοι αναγκάζονται να χρησιμοποιούν για καθήκοντά πολύ απλούστερα από αυτά για τα οποία έχουν σχεδιαστεί, γράφοντας ώρες εν πλω, αυξάνοντας τις ανάγκες συντήρησης και προκαλώντας την κόπωση των πληρωμάτων.

«Έχουμε φτάσει στη γελοία κατάσταση όπου στην Αποστολή Αταλάντα ανοικτά των Σομαλικών ακτών, έχουμε αντιτορπιλικά του ενός δισεκατομμυρίου να ασχολούνται με πειρατές σε μικρές βάρκες με αντιαρματικά που κοστίζουν 50 δολλάρια και με εξωλέμβες μηχανές των 100 δολλαρίων. Αυτό δεν μπορεί να είναι καλό. Πρέπει να κάνουμε κάτι για να το αλλάξουμε«.

Ο Στρατηγός Ρίτσαρντς άσκησε ταυτόχρονα δριμεία κριτική στους πολιτικούς οι οποίοι πιστεύουν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις «γέμισαν» με ανώτατους αξιωματικούς, εις βάρος των υπαξιωματικών. Ο ίδιος πιστεύει ότι μεγάλο μέρος των καθηκόντων των Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι η εξασφάλιση επιρροής σε άλλες ένοπλες δυνάμεις, σε άλλους στρατούς και σε διεθνείς οργανισμούς. Αυτό μπορούν να το κάνουν μόνο οι αξιωματικοί, και ειδικά οι ανώτατοι.

Παρόλο που ο Στρατηγός Ρίτσαρντς καθησύχασε, στο τέλος της ομιλιάς του, τους παρευρισκόμενους (φοιτητές και καθηγητές της Οξφόρδης) ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν και τώρα να επιτελέσουν το έργο τους, η γεύση που άφησε στα ΜΜΕ ήταν πικρή. Και θα ήταν πολύ πιο πικρή αν καλούνταν να αντιμετωπίσει οικονομική στενότητα σαν εκείνη της Ελλάδας και συγκεκριμένα του ελληνικού ΥΠΕΘΑ.

Κι εμείς θα παραπέμψουμε απλά στις δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Εθνικής Άμυνας (πρακτικά Βουλής):

«Δεν θα σας κουράσω με αριθμούς. Θα σας αναφέρω ενδεικτικά, ότι το 2009 ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας έφτανε τα 6,5 δισεκατομμύρια. Το 2012 θα κυμανθεί στα 3,715 και το 2013 θα πέσει στα 3,3 δισ. Γενναίες περικοπές, που δεν έθιξαν όμως ούτε πρόκειται να θίξουν το αξιόμαχο, την επιχειρησιακή ετοιμότητα και την υψηλή αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Περικοπές σε λειτουργικά έξοδα, σε εξοπλιστικές δαπάνες και μικρές περικοπές στα μισθολογικά.

Δώσαμε πολύ μεγάλη μάχη, καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια, θέλω να ευχαριστήσω τη στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας για την πολύ στενή και αποδοτική συνεργασία, που είχαμε όλοι μαζί, καθώς και τους δύο Υφυπουργούς, γιατί καταφέραμε αυτές οι μειώσεις να είναι μεσοσταθμικά στα επίπεδα του 7% και όχι παραπάνω. Ταυτόχρονα, είναι προς τιμήν της στρατιωτικής ηγεσίας, που δέχθηκε και προσπάθησε μαζί μας, ώστε αυτές οι μειώσεις στους πολύ χαμηλούς βαθμούς να είναι κάτω από το 5%, ενώ στους πιο ψηλούς βαθμούς να είναι σαφώς πάνω από το 7%, για να βγει ο μεσοσταθμικός όρος του 7%.»

Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι οι ελληνικές μεσοσταθμικές μειώσεις κυμαίνονται μόλις στα επίπεδα του 7%, όταν οι Βρετανοί κόβουν 8! Όμως τα φαινόμενα απατούν. Το 2012 βρίσκει τις Βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις σε κατάσταση υπερθέρμανσης ύστερα από μακροχρόνιες μαζικές δαπάνες για τη συντήρηση στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, την ανανέωση του αεροπορικού στόλου σε μαχητικά (Eurofighter και F-35) και ελικόπτερα (Merlin), την καθέλκυση έξι αντιτορπιλικών Type 45, την κατασκευή δύο αεροπλανοφόρων (για μετά το 2016), τη σταδιακή αντικατάσταση των φρεγατών Type 23 από τα Global Combat Ships, την καθέλκυση της κλάσης υποβρυχίων Astute, νέα προγράμματα του στρατού ξηράς για ΤΟΜΑ τύπου Scout, προγράμματα για το Στρατιώτη του Μέλλοντος (Integrated Soldier System) και τη μετατροπή της Εθνοφυλακής (Terrotorial Army) σε Εφεδρικό Στρατο (Reserve Army)!

Ασφαλώς, οι ανάγκες της Βρετανίας διαφέρουν από τις ελληνικές. Ασφαλώς και η ελαστικότητα (ή ανελαστικότητα) που η βρετανική κυβέρνηση μπορεί να επιδεικνύει στα θέματα αμυντικών δαπανών είναι απότοκη και της θέσης που η Βρετανία επιθυμεί να διατηρήσει σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διαφέρουν ριζικά σε φιλοσοφία λειτουργίας και επιχειρησιακή δομή (ουσιαστικά ομοιάζουν με ανάγκες στρατού σε κατάσταση Ψυχρού Πολέμου) από τις Βρετανικές αλλά αυτό δεν συνεπάγεται ότι οι δυνατότητες περικοπών είναι σημαντικά μεγαλύτερες.

Η αριθμολογία δεν έχει μεγάλη σημασία σήμερα, ειδικά μετά από μια μακρά περίοδο (από το 2004 ουσιαστικά) που η χρηματοδότηση αμυντικού υλικού στην πατρίδα μας υπήρξε «σταγρή». Εκείνο που έχει σημασία είναι ο μεθοδευμένος τρόπος με τον οποίο γίνονται οι μειώσεις, ο μακροχρόνιος προγραμματισμός για τη διατήρηση των αμυντικών δαπανών σε ανεκτά επίπεδα, η προσπάθεια μετατροπής μέρους των μη-αναπαραγωγικών αμυντικών δαπανών σε αναπαραγωγικές (μέσω της ανάληψης τεχνογνωσίας και της παραγωγής υλικού) αλλά και η επισταμένη προσπάθεια του (διάσημου στην Ελλάδα) εξορθολογισμού των δαπανών μακριά από κατεστημένες αντιλήψεις ή πολιτικές σκοπιμότητες. Σε αυτούς τους παράγοντες έδωσαν σημασία Βρετανοί, Γερμανοί, Ιταλοί και Ισπανοί πολιτικοί και στρατιωτικοί ώστε να έχουν πετύχει σήμερα μειώσεις των αμυντικών δαπανών «που δεν έθιξαν όμως ούτε πρόκειται να θίξουν το αξιόμαχο, την επιχειρησιακή ετοιμότητα και την υψηλή αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας», όπως υποστηρίζει (εύχεται;) ο Έλληνας ΥΠΕΘΑ για τις Ελληνικές ΕΔ μετά την κρίση.

Ευχόμαστε κι εμείς το ίδιο…

Ετικέτες: , , , , , , ,

Κατηγορίες: Διεθνη, Ελλαδα, Ενοπλες Δυναμεις

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: