Ρωσία: Χάνει 4 δισ δολλάρια από συμβόλαια όπλων του Ιράκ

Η ιρακινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ακύρωσε τις αγορές ρωσικών όπλων που σχεδίαζε να υλοποιήσει και οι οποίες ανέρχονταν στα 4,2 δισεκατομμύρια δολλάρια. Αιτία της απόφασης είναι οι σοβαρές υποψίες για δωροδοκία. Το αξιοπερίεργο είναι ότι ο Υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε άμεσα ότι καμία ακύρωση δεν έγινε, για να διαψευστεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από τον Εκπρόσωπο Τύπου του πρωθυπουργού, ότι τα συμβόλαια έχουν ακυρωθεί!

Πιο συγκεκριμένα, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Πρωθυπουργού Νούρι αλ Μαλίκι δήλωσε ότι κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Μόσχα, του δημιουργήθηκαν οι υποψίες ότι υπήρξε θέμα διαφθοράς / δωροδοκίας, οπότε και αποφάσισε να ακυρώσει τα συμβόλαια, για να τα εξετάσουν οι Ιρακινές Αρχές. Το ποιος θεωρείται πιθανός υπεύθυνος για το σκάνδαλο δεν ανακοινώθηκε.

Ο εκτελών χρέη Υπουργού Άμυνας, Αλί Μουσάουι, σε μια συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε ταχύτατα, δήλωσε ότι τα συμβόλαια είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση και πως δεν τίθεται θέμα ακύρωσής τους, αφού δεν υπογράφηκαν. Τόνισε μάλιστα ότι, ξεκίνησαν νέες διαπραγματεύσεις με την Μόσχα, γιατί τα όπλα είναι αναγκαία.

Η ρωσική διπλωματική αποστολή στην Βαγδάτη απέφυγε να κάνει επίσημες δηλώσεις και το μόνο που αφέθηκε να εννοηθεί, από ανώνυμη πηγή, είναι ότι φταίνε οι ΗΠΑ για όλο το ζήτημα, κάτι το οποίο διέψευσε ο Ιρακινός Υπουργός Άμυνας.

Το συμβόλαιο περιελάμβανε την προμήθεια 30 επιθετικών ελικοπτέρων Mi-28, 24 αντιαεροπορικών Pantsir S1, πακέτου μαχητικών MiG-29 και πολλά άλλα συστήματα.

Ετικέτες: , , , , , ,

Κατηγορίες: Διεθνείς Σχέσεις & Διεθνής Οικονομία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: