Βιετνάμ: Εξισορρόπηση της Κίνας μέσω Ρωσικού Ναυτικού;

Ως κίνηση εξωτερικής εξισορρόπησης μπορεί να χαρακτηριστούν οι θερμές συζητήσεις μεταξύ Βιετνάμ και Ρωσίας, για τη δημιουργία βάσης συντήρησης του Ρωσικού Ναυτικού στην περιοχή Cam Ranh.

Το Βιετνάμ αντιμετωπίζει εδώ και αρκετό καιρό προβλήματα από την ισχύ της Κίνας, η οποία κάθε άλλο παρά αφήνει περιθώρια στις γειτονικές, μικρότερης ισχύος χώρες να διεκδικήσουν τα συμφέροντά τους. Μόνη λύση για την ηγεσία του Βιετνάμ είναι η δημιουργία συμμαχιών σε διαφόρους τομείς, ιδιαίτερα δε στον στρατιωτικό, προκειμένου να αυξήσει την ισχύ της. Κάτι που στη θεωρία διεθνών σχέσεων ονομάζεται εξωτερική εξισορρόπηση.

Η κυβέρνηση του Ανόι έχει ήδη εντείνει την στρατιωτική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, στις οποίες παρέχει διευκολύνσεις σε μη πολεμικά σκάφη του Αμερικανικού Ναυτικού, επίσης στη βάση Cam Ranh. Αντίστοιχα βήματα κάνει και με την Ινδία.

Η είδηση, όμως, έρχεται από το γεγονός ότι η Ρωσία βλέπει ιδιαίτερα θετικά την χρήση και πάλι της ίδιας βάσης, την οποία έκανε μέχρι το 2001, όταν και ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε τότε να μην την ξαναχρησιμοποιήσουν λόγω έλλειψης χρημάτων.

Όμως, αυτές τις ημέρες, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ είναι σε επίσκεψη στο Βιετνάμ, στο πλαίσιο συνομιλιών με την ηγεσία της χώρας. Ένα από τα θέματα που τέθηκαν και το οποίαο όπως φαίνεται είναι σε διαδικασία υλοποίησης, είναι η χρήση της ναυτικής βάσης Cam Ranh Bay από το Ρωσικό Ναυτικό, μόνο ως επισκευαστική βάση.

Προς το παρόν δεν έχει καθοριστεί το ακριβές πλαίσιο της συνεργασίας, οπότε όλα είναι ανοιχτά, όπως τόνισε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Το σημαντικό πάντως είναι ότι, η Βιετναμέζικη ηγεσία βάζει μία ακόμα μεγάλη δύναμη στη σειρά των συμμαχιών της, απέναντι από την επιθετική εξωτερική πολιτική της γειτονικής Κίνας. Στην περίπτωση της Ρωσίας θα μπορεί να έχει στη διάθεσή της μια χώρα που διατηρεί φιλικές σχέσεις με το Πεκίνο.

Ωστόσο, όπως φαίνεται, το Ανόι δε μιλάει για χρήση της βάσης για καθαρά πολεμικούς σκοπούς, αλλά για γενική παροχή διευκολύνσεων και υποδομών συντήρησης πολεμικών σκαφών, από φίλιες χώρες. Μια δήλωση που στόχο έχει να μην προκαλέσει την κινεζική κυβέρνηση. Από την άλλη, το Ρωσικό Ναυτικό αποκτάει μία βάση εκτός συνόρων και σε μια περιοχή που θεωρείται πολύ πιο ήσυχη από την Συρία όπου βρίσκεται η βάση Ταρτούς, της οποίας το μέλλον είναι αβέβαιο.

Φυσικά η στάση αυτή θα προκαλέσει επιφυλάξεις στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα μετά την στροφή της εξωτερικής πολιτικής τους προς την Ασία, από την Ευρώπη και την Μέση Ανατολή. Πολύ απλά το Βιετνάμ δε συμπλέει ούτε ευθυγραμμίζεται (alignment) με τις στοχεύσεις των ΗΠΑ, αλλά τηρεί πολύ έξυπνη, αλλά ιδιαίτερα φιλόδοξη πολιτική, που μένει να δούμε πως θα συνεχίσει να εφαρμόζεται. Υπό αυτό το πρίσμα, μένει να δούμε και την τελική έκβαση των συνομιλιών μεταξύ Βιετνάμ και Ρωσίας.

Ετικέτες: , , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Διεθνείς Σχέσεις & Διεθνής Οικονομία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: