Ένταση Ρωσίας – Ουκρανίας για τη βάση στην Κριμαία

Νέα εστία τριβών δημιουργήθηκε μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, έπειτα από την άρνηση του Ρωσικού Στόλου Μαύρης Θάλασσας να πληρώσει τους φόρους στα καύσιμα των πλοίων, τα οποία εισάγονται από την Ρωσία. Ως γνωστό, η Ρωσία διαθέτει βάση στην Σεβαστούπολη της Κριμαίας, η οποία ανήκει στην Ουκρανία. Μέχρι σήμερα πληρώνονταν κανονικά όλοι οι φόροι.

Ωστόσο, οι Ρώσοι αξιωματούχοι δηλώνουν πλέον ότι δεν υπάρχει λόγος πληρωμής τους και παραπέμπουν στις διεθνείς συμφωνίες και στην ουκρανική νομοθεσία βάσει της οποίας δεν υπάρχει φορολογία στα προϊόντα που παράγονται στην Ρωσία και εισάγονται για τις ανάγκες του Στόλου Μαύρης Θάλασσας.

Η Ουκρανία αρνείται τους ισχυρισμούς, προειδοποιώντας τους Ρώσους για επιβολή ποινών που μπορεί να φτάσουν στο 300% της αξίας των καυσίμων ή και στον αποκλεισμό ανεφοδιασμού με καύσιμα των ρωσικών πλοίων. Αν αναλογιστεί κανείς ότι η Ρωσία πληρώνει ετησίως 10 με 15 εκατομμύρια δολλάρια, τότε τα πρόστιμα θα εκτοξεύσουν το ποσό.

Το θέμα δεν έχει λυθεί και οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διαμάχη, χωρίς να φαίνεται να υπάρχει διάθεση ομαλής συνδιαλλαγής, καθώς η μία πλευρά εκβιάζει την άλλη.

Ετικέτες: , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Διεθνείς Σχέσεις & Διεθνής Οικονομία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: