ΔΝΤ: Ισχυρή προειδοποίηση προς την Γαλλία

 

 

 

Δυνατό σοκ προκάλεσε η νέα ετήσια μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο για την πορεία της γαλλικής οικονομίας. Η προειδοποίησή ήταν σαφής. Αν δεν υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις, η Γαλλία θα βρεθεί πίσω από την Ιταλία και την Ισπανία.

Για τον επόμενο χρόνο, ο γαλλικός ρυθμός ανάπτυξης υπολογίστηκε στο 0,4%, που είναι ο μισός από το 0,8% που προβλέπει η γαλλική κυβέρνηση. Επιπροσθέτως, η απώλεια της ανταγωνιστικότητάς της θα προσθέσει μεγαλύτερα βάρη.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η έκθεση του ΔΝΤ συνέπεσε με μελέτη του τέως γενικού διευθυντή της EADS και νυν επιτρόπου επενδύσεων της Γαλλίας, Louis Gallois, που παραδόθηκε στον πρωθυπουργό Fr. Hollande, και η οποία αναφέρει πως το γαλλικό κράτος θα πρέπει να κάνει περικοπές της τάξης των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, ήτοι 1,5% του ΑΕΠ της χώρας. Αυτό που προτείνει και ο L. Gallois, είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, ώστε να καταστεί φιλόξενη για τις επενδύσεις.

 

 

Ωστόσο, οι προτάσεις του L. Gallois συμπεριλαμβάνουν τεράστιες περικοπές στο κόστος της εργασίας, μέσω της μείωσης των κοινωνικών επιδομάτων. Όμως, οι Γάλλοι υπουργοί φοβούνται τις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει κάτι τέτοιο στη ζήτηση, ωθώντας σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση.

Σε μία ακόμα από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης η κρίση φαίνεται όλο και πιο γιγαντωμένη. Και μάλιστα σε μια χώρα με έντονο το αίσθημα του κοινωνικού κράτους, παρεμβάσεις επί του οποίου θα προκαλέσουν πραγματικά μεγάλες αντιδράσεις.

Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι και για την Γαλλία τίθεται ζήτημα ανταγωνιστικότητας. Και πραγματικά δημιουργεί απορία το πως όλες οι χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας θα καταστούν πιο ανταγωνιστικές. Ας μη γελιόμαστε. Κατά κύριο λόγο, η αύξηση της ανταγωνιστικότητας της μιας σημαίνει απώλειες για την άλλη. Το τρίτο στοιχείο είναι ότι η έλλειψη ρευστότητας στις χώρες αυτές σημαίνει σοβαρότατα πολιτικά προβλήματα κάθε φορά που η Ελλάδα θα ζητάει χρήματα, γιατί για τη χώρα μας όλα είναι ανοιχτά, είτε αυτό είναι νέο κούρεμα, είτε νέα ανάγκη για δάνειο και ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών. Με άλλα λόγια το πολιτικό σύστημα της χώρας κάθε άλλο θα πρέπει από το να μας καθησυχάζει με την ανώριμη συμπεριφορά του.

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Διεθνείς Σχέσεις & Διεθνής Οικονομία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: