Τουρκία: ζητάει PATRIOT από το NATO εναντίον της Συρίας

Η Άγκυρα πρόκειται να ζητήσει ένα σύστημα Patriot στο πλαίσιο της συνδρομής του ΝΑΤΟ για την περίπτωση που η σύγκρουση με το καθεστώς Άσαντ στη Συρία κλιμακωθεί. Μέχρι στιγμής η Τουρκία έχει επικαλεστεί το άρθρο 4 του καταστατικού χάρτη του ΝΑΤΟ ύστερα από την κατάρριψη τουρκικών μαχητικών και το βομβαρδισμό τουρκικής περιοχής όπου έχασαν τη ζωή τους πέντε Τούρκοι. Ωστόσο, δεν έχει επικαλεστεί ακόμα το άρθρο 5 το οποίο αφορά στην αρωγή σε κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ το οποίο βρίσκεται υπό επίθεση.

Τουρκικοί διπλωματικοί κύκλοι διαψεύδουν φήμες ότι η χώρα ενδέχεται να ζητήσει και τη χρήση του ΝΑΤΟϊκού συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης που έχει εγκατασταθεί στη Μαλάτια. Οι δυνατότητες των τουρκικών ραντάρ στην περιοχή κρίνονται επαρκείς ώστε να είναι εφικτός ο εντοπισμός πυραύλων.

Η επιχειρησιακή αξία των συστημάτων Patriot στη συγκεκριμένη περίπτωση έγκειται στις δυνατότητες της έκδοσης PAC-3 η οποία μπορεί να αναχαιτήσει αεροσκάφη αλλά και πυραυλικά συστήματα. Προφανώς, η τουρκική κυβέρνηση θέλει μια εγγύηση ότι οι νοτιοανατολικές περιοχές δεν θα είναι παραμείνουν όμηροι μια συριακής «ομοβροντίας» πυραύλων σε περίπτωση που η κατάσταση των διμερών σχέσεων εκτραχυνθεί. Οι μόνοι χρήστες PAC-3 στον Ευρωπαϊκό χώρο μέχρι στιγμής είναι οι Κάτω Χώρες και η Γερμανία και στο παρελθόν ήταν οι πρώτες που είχαν παράσχει συστήματα όποτε η Τουρκία το ζήτησε.

Πέρα από την επιχειρησιακή χρησιμότητα του συστήματος η εγκατάσταση των Patriot θα έχει και πολιτικά ωφέλη. Καταρχήν, θα εμπλέξει ακόμα περισσότερο το ΝΑΤΟ στη συριακή κρίση, μεταδίδοντας ένα μήνυμα συμμαχικής αλληλεγγύης που θα ασκήσει έμμεση πίεση στην κυβέρνηση Άσαντ. Επίσης, θα ενισχύσει και τον χαρακτήρα του επείγοντος όσον αφορά στη διαχείριση του συριακού ζητήματος που η Τουρκία θέλει να «περάσει» στους συμμάχους της. Η Τουρκία θα παρουσιαστεί για μία ακόμα φορά, με αυτό τον τρόπο, ως το προπύργιο των δυτικών συμφερόντων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής αλλά, πιο σημαντικό, θα καταφέρει να αναδείξει τη σοβαρότητα της κρίσης και να ακυρώσει όσους πιστεύουν ότι προσπαθεί να κερδίσει επιρροή εκμεταλλευόμενη τον συριακό εμφύλιο. Είναι εξάλλου ενδεικτική των τουρκικών απόψεων η σθεναρή αντίδραση του Τουρκικού Υπ.Εξ. στις δηλώσεις του Αμερικανού Αντιστρατήγου Μαρκ Χέρτλινγκ ο οποίος διατήρησε επιφυλάξεις για το κατά πόσο ήταν ο Συριακός στρατός που έβαλε μέσα στην Τουρκία κι όχι κάποια ανεξάρτητη ένοπλη ομάδα που επιθυμεί ευρύτερη τουρκική εμπλοκή. «Αυτά που λέει είναι γελοιότητες» ήταν η τουρκική απάντηση.

 

Ετικέτες: , , , , , ,

Κατηγορίες: Ασφάλεια, Διεθνη

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: