Που πάνε τα δισεκατομμύρια του Ιράκ; Αποκαλυπτικά στοιχεία

Εξωφρενικά είναι τα στοιχεία που αποκαλύπτει έρευνα Αμερικανών επιθεωρητών, του Γραφείου Αμερικανού Ειδικού Γενικού Επιθεωρητή για την Ανοικοδόμηση του Ιράκ. Όπως αποκαλύπτεται, 800 εκατομμύρια δολλάρια φεύγουν κάθε εβδομάδα από το Ιράκ προς το εξωτερικό, με τον κίνδυνο για «στέγνωμα» της αγοράς να είναι μεγάλος.

Ειδικότερα, υπολογίζεται ότι το 80% ενός δισεκατομμυρίων δολλαρίων φεύγουν από τη χώρα κάθε εβδομάδα, χωρίς την ύπαρξη αποδεικτικών εγγράφων, κάτι που οδηγεί σε σοβαρές σκέψεις για ξέπλυμα χρήματος.

 

 

Ο Γενικός Επιθεωρητής του Ιράκ, Αμπντούλ-Μπασίτ Τούρκ, παρέδωσε τα στοιχεία στους Αμερικανούς επιθεωρητές, κάνοντας κι αυτός λόγο για ξέπλυμα χρήματος. Έκανε, όμως, ένα βήμα παραπέρα επιβεβαιώνοντας μέσω των στοιχείων την ύπαρξη του τριγώνου ακραίου εθνοτισμού, διαφθοράς και βίας, όπου η κάθε πλευρά του τριγώνου τροφοδοτεί την άλλη, απειλώντας την ευημερία και την ασφάλεια του Ιράκ.

Σύμφωνα με την έρευνα του Αμπντούλ-Μπασίτ Τούρκυ, οι εμπορικές τράπεζες της χώρας πωλούν τα δηνάρια στην κεντρική τράπεζα, αγοράζοντας δολλάρια για τους πελάτες τους. Οι τελευταίοι κανονικά είναι υποχρεωμένοι να καταθέτουν δικαιολογητικά στις τράπεζες, πριν μεταφέρουν τα δολλάρια εκτός συνόρων. Όπως απέδειξαν οι έρευνες των Ιρακινών Αρχών, όλες αυτές οι συναλλαγές βασίζονται σε ψεύτικα έγγραφα.

Ανακοίνωση για το θέμα έκανε και ο υποδιοικητής της Τράπεζας του Ιράκ, ο Μουδχίρ Μωχάμεντ Σάλιχ, που κατά την γνώμη του, τα δολλάρια μεταπωλούνται σε πελάτες στο Ιράν, το οποίο βρίσκεται υπό στενούς περιορισμούς από τις ΗΠΑ και το διεθνές σύστημα, και στην Συρία. Ωστόσο, γνώμη άλλων ειδικών είναι ότι και το σύστημα συναλλαγών βρίθει από στοιχεία έλλειψης ομαλής λειτουργίας.

Προφανώς το όλο θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό για την ασφάλεια στο υποσύστημα της Μέσης Ανατολής και του Ιράν.

Λόγω της εμπόλεμης κατάστασης που επικρατούσε τόσα χρόνια στο Ιράκ, αναπτύχθηκαν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά, τα οποία και συνεχίζουν να υπάρχουν, τα οποία συνιστούν ένα «αποτυχημένο» κράτος (failed state), στο οποίο δεν υπάρχουν εμπεδωμένες κεντρικές δομές και εξουσίες. Και δυστυχώς το πρόβλημα με το Ιράν, η ύπαρξη σουνιτών και σιιτών στο Ιράκ, που συνορεύει με το σιιτικό Ιράν, κάθε άλλο παρά δείχνει να υπάρχει ένα τέλος σύντομα. Εντός του Ιράκ οι αιτίες της βίας υπάρχουν και όπως φαίνεται υπάρχει και το χρήμα για να διατηρούνται.

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Ασφάλεια

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: