Μετατροπή ΤΠΚ σε… κορβέτα. Ιδέα για την Ελλάδα

Τα ναυπηγεία της Νοτίου Αφρικής προχωρούν στην υλοποίηση ενός ενδιαφέροντος προγράμματος. Το Νοτιοαφρικανικό Ναυτικό διέθετε τρία ταχέα περιπολικά κατευθυνομένων βλημάτων από το Ισραήλ, κλάσης Warrior, από σύνολο εννέα. Τα σκάφη παραλήφθηκαν μέσα στο διάστημα από 1977 έως 1986. Τρία είχαν ναυπηγηθεί στην Χάιφα και τα υπόλοιπα στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής.

Τα σκάφη είναι μήκους 58 μέτρων και εκτοπίσματος 450 τόννων. Διέθεταν τέσσερις κινητήρες MTU 12.000 ίππων, που τους προσέδιδαν ταχύτητα 34 κόμβων, με αυτονομία 4.800 νμ με ταχύτητα 19 κόμβων. Ο οπλισμός τους αποτελείται από έξι έως οκτώ πυραύλους Gabriel Mk II, γνωστοί και ως Scorpion, δύο πυροβόλα Oto Melara των 76 χλστ, δύο Oerlikon των 20 χλστ και δύο πυροβόλα των 12,7 χλστ.

 

 

Τα ΤΠΚ αποτελούσαν πακέτο ευρύτερης παραγγελίας από το Ισραήλ, αλλά το εμπάργκο στο καθεστώς Απαρτχάιντ, τα άφησε ως τα μόνα πλοία κρούσης αυτού του μεγέθους.

Έπειτα από 25 χρόνια υπηρεσίας, το Νοτιοαφρικανικό Ναυτικό έλαβε μια σημαντική απόφαση. Αποφάσισε να μετατρέψει τα τρία εναπομείναντα ΤΠΚ σε περιπολικά ανοικτής θαλάσσης. Όπως ανέφεραν τα ναυπηγεία, τα σκάφη θα υποστούν εκτεταμένες μετατροπές στα ηλεκτρικά, μηχανολογικά και δομικά τους στοιχεία. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι το 2013. Έτσι το ναυτικό της αφρικανικής χώρας θα μπορέσει να εξοικονομήσει χρήματα, καλύπτοντας άλλες επιχειρησιακές ανάγκες.

Αντίστοιχες λύσεις θα ήταν ενδιαφέρουσες και για τις ελληνικές ανάγκες, εφόσον φυσικά το τελικό κόστος ήταν εντός λογικών πλαισίων. Σίγουρα πρόκειται για εργασίες τις οποίες μπορούν να αναλάβουν οι υποδομές στη χώρα μας. Κι αν τα σκάφη θεωρούνται παρωχημένα στα δομικά τους πλαίσια, για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού, θα μπορούσαν να καλύψουν ανάγκες της Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ). Η τελευταία θα μπορούσε να αποκτήσει ισχυρότερες δυνατότητες προβολής ισχύος, παρέχοντας αυξημένη ασφάλεια, χωρίς να είναι επιβεβλημένη πάντα η παρουσία μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού. Επιπλέον, ως γνωστό, η παρουσία μονάδων του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ θα συνέβαλε στην ορθότερη διαχείριση των κρίσεων, καθώς δε δίνει στην άλλη πλευρά την ευκαιρία να κλιμακώνει κατά το δοκούν. Ίσως σε κάποιες καλύτερες εποχές να μπορέσουμε να εξετάσουμε ευκολότερα τέτοιες λύσεις.

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: