Νέες FREMM και Gowind από τους Γάλλους στη Euronavale (βίντεο)

Μια νέα εξαγωγική έκδοση της FREMM παροουσίασαν οι Γάλλοι κατά τη διάρκεια της ναυτικής έκθεσης Euronavale. Η φρεγάτα προβλήθηκε ως σκάφος πολλαπλού ρόλου το οποίο θα δημιουργήσει «οικονομίες κλίμακας» στα ναυτικά που θα το χρησιμοποιήσουν. Η επιλογή του φερόμενου οπλισμού δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένου του μηνύματος που οι Γάλλοι θέλουν να εκπέμψουν προς υποψήφιους αγοραστές.

Στην πλώρη η ισχύς πυρός προέρχεται από ένα Oto Melara 127/64 Ελαφρύ Πυροβόλο (η σειρά Light Weight) το οποίο μπορεί να βάλει εναντίον σκαφών, στόχων ξηράς όπως και αεροσκαφός σε δευτερεύοντα ρόλο. Το σημαντικότερο είναι ότι το 127/64 μπορεί να βάλει το μεγάλου βεληνεκούς και υψηλής ακρίβειας βλήμα Vulcano. Το τελευταίο προσφέρεται σε διάφορες παραλλαγές, καθοδηγούμενες με λέιζερ, με GPS ή με υπέρυθρο αισθητήρα εύρεσης στόχου.

Για τις ανάγκες αυτοπροστασίας η FREMM είναι εξοπλισμένη με ένα Oerlikon Millenium 35mm το οποίο λειτουργεί ως πυροβόλο εγγύς άμυνας εναντίον εισερχόμενων στόχων (close-in weapon system) και το οποίο μπορεί να βάλει βλήματα AHEAD με πυροσωλήνα που ρυθμίζεται αυτόματα από το ίδιο το πυροβόλο σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ελέγχου πυρός.

Με την παραπάνω διαμόρφωση οι Γάλλοι προβάλουν μια πλατφόρμα «πολυεργαλείο» η οποία να μπορεί να επιχειρήσει σε διαφορετικά περιβάλλοντα και σε διάφορους ρόλους (είτε κατά στόχων επιφανείας είτε για παράκτια υποστήριξη). Φυσικά, οι ελλέιψεις της φρεγάτας στον τομέα της αεράμυνας παραμένουν, όπως και στις εκδόσεις του γαλλικού ναυτικού (εκτός της FREMM-ER).

Στην ίδια έκθεση παρουσιάστηκαν και δύο εκδόσεις της κορβέτας Gowind. Η πρώτη, η Gowind Combat, φέρει το σύστημα μάχης SETIS (από τις FREMM) και αποτελεί μια ελαφριά έκδοση της FREMM με χαμηλότερο ακουστικό και ίχνος ραντάρ. Είναι δε εξοπλισμένη με ένα πυροβόλο Bofors 57mm Mk2, Μica VL σε κάθετους εκτοξευτές και MBDA MM40 BikIII  αντιπλοϊκούς πυραύλους.

Η δεύτερη, η Gowind OPV (σκάφος παράκτιας περιπολίας), στοχεύει περισσότερο στο θαλάσσιο έλεγχο και τις αποστολές ενίσχυσης ασφάλειας σε θαλάσσιες περιοχές και δίνει έμφαση στις δυνατότητες επιτήρησης και αστυνόμευσης περιοχών με ναυτικά (μικρά σκάφη, RIBs) και αεροπορικά (μεταφορικά ή και επιθετικά ελικόπτερα, UAVs) μέσα. Το σκάφος είναι εφοδιασμένο με συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και υποδομή για κέντρο επιχειρήσεων ώστε να μπορούν να υποστηριχτούν παράκτιες επιχειρήσεις μικρής έκτασης.

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία, Διεθνη, Πολυμέσα

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: