Ιράν: έτοιμο νέο «στρατηγικό» UAV εναντίον του Ισραήλ (βίντεο)

Αλλάζει άρδην τα δεδομένα στην ισορροπία μη επανδρωμένων αεροσκαφών η αποκάλυψη του Ιρανού Υπουργού Άμυνας Στρατηγού Αχμάντ Βαχίντι ότι το UAV που διαπέρασε την αεράμυνα του Ισραήλ στις αρχές Οκτωβρίο δεν ήταν ό’τι πιο εξελιγμένο έχει να παράξει η ιρανική αεροπορική βιομηχανία.

Σύμφωνα με ισραηλινές στρατιωτικές πηγές που επικαλείται γνωστός ιστοχώρος της άμυνας και ασφάλειας, η Τεχεράνη έχει ήδη έτοιμο νέο UAV του οποίου το βεληνεκές μπορεί να αγγίξει τα 2000 χιλιόμετρα κι επομένως μπορεί να πλήξει Ισραηλινούς στόχους απευθείας από το Ιράν.

Το Abadil-T είναι η εξέλιξη της πρώτης έκδοσης του Abadil την οποία η Χεζμπολάχ είχε χρησιμοποιήσει, ανεπιτυχώς, για να πλήξει το Τελ-Αβίβ κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Λίβανο το 2006. Από τότε οι Ιρανοί επικεντρώθηκαν στην αύξηση του βεληνεκούς του συστήματος ώστε σήμερα να παράγονται τρεις εκδόσεις του: το μικρού βεληνεκούς Abadil-B, το μέσου βεληνεκούς Abadil-S και το νεότερο Abadil-T. Το τελευταίο είναι σχεδιασμένο να φέρει εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου (παρεμβολείς), να συλλέγει πληροφορίες στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα και να αναμεταδίδει πληροφορίες προς τα μετώπισθεν.

Αξιωσημείωτο είναι πως οι Ιρανοί υποστηρίζουν μάλιστα ότι το σύστημα έχει δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες μάχης όταν το Νοέμβριο του 2011 πέταξε πάνω από τα σκάφη του Αμερικανικού Πέμπτου Στόλου και συνέλλεξε πληροφορίες χωρίς να εντοπιστεί. Η πληροφορία δεν έχει ωστόσο επιβεβαιωθεί.

Την επιτυχία του Ιρανικού προγράμματος ισραηλινές πηγές αποδίδουν στην τεχνολογία που οι Ιρανοί έχουν αποκτήσει μετά την κατάρριψη του Αμερικανικού RQ-170 Sentinel, διάφορες τεχνολογίες που έχουν αγοράσει από τη Ρωσία και την Κίνα αλλά και από επιχειρήσεις κατασκοπείας εναντίον της Δύσης. Τέλος, αλλά εξίσου ενδιαφέρον, οι Ισραηλινοί είναι πλέον πεπεισμένοι ότι το Ιρανικό πρόγραμμα επωφελείται πια σημαντικά από Ιρανούς φοιτητές οι οποίοι επιστρέφουν από σπουδές στο αμερικανικό MIT αλλά και από άλλα γνωστά αμερικανικά και ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Ασφάλεια, Αμυντική Βιομηχανία, Διεθνη, Ενοπλες Δυναμεις, Πολυμέσα

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: