Η τουρκική κυβέρνηση σχεδιάζει την κατασκευή τρίτου αεροδρόμιου στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης. Όπως αναφέρουν οι κυβερνητικες πηγές, το Αεροδρόμιο Ατατούρκ κρίνεται ανεπαρκές στην εξυπηρέτηση των τρεχουσών και μελλοντικών αναγκών. Η εκτίμηση είναι ότι η προκήρυξη για την έναρξη του προγράμματος θα βγει προς τα τέλη του χρόνου.
Όπως αναφέρεται στα τουρκικά ΜΜΕ, το νέο αεροδρόμιο είναι πιθανό να κατασκευαστεί κοντά στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, 50 χιλιόμετρα βόρεια της Κωνσταντινούπολης. Η σχεδίασή του θα γίνει με στόχο να εξυπηρετεί αρχικά 100 εκατομμύρια επιβάτες και μελλοντικά 150. Για το λόγο αυτό υπολογίζεται να διαθέτει 5 ή 6 διαδρόμους απο/προσγειώσεων.
Το θέμα έχει άμεσες επιπτώσεις και για την Ελλάδα, δεδομένου ότι οι δύο χώρες είναι ανταγωνιστικές στο τουριστικό προϊόν. Όπως αναφέραμε σε προηγούμενο δημοσίευμα του Cube Defense Analysis, την στιγμή που η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας και η μοναδική, ουσιαστικά, μεγάλη πηγή εισροής δισεκατομμυρίων ευρώ, η χώρα προικοδοτήθηκε με ένα πανάκριβο διεθνές αεροδρόμιο. Ο Αερολιμένας Ελεύθεριος Βενιζέλος είναι πανάκριβος σε σχέση με τους κύριους ανταγωνιστές του στην περιοχή και σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, το πρόβλημα πολλαπλασιάζεται. Και είναι κατά βάση ανικανότητα της πολιτικής ηγεσίας να αναπτύξει μια στρατηγική στις αερομεταφορές. Είναι ζητήματα που η πολιτική ηγεσία, ακόμα και τώρα, δείχνει να μην εχει αντιληφθεί στο πλήρες εύρος τους.
Στο ακόλουθο άρθρο γίνεται εκτενέστερη παρουσίαση της κατάστασης των αερομεταφορών στην Ελλάδα, σε σύγκριση με άλλες χώρες: Πως η πολιτική αεροπορία γίνεται ισχυρότατος μοχλός ανάπτυξης