Τουρκία: Αναβάλει ή όχι το πρόγραμμα Α/Α άμυνας;

Σύμφωνα με πληροφορίες στο Defense News, η Τουρκία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να ακυρώσει το πρόγραμμα αντιαεροπορικής άμυνας μακρού βεληνεκούς. Βέβαια, έχει ενδιαφέρον το πως ο συντάκτης του άρθρου αιτιολογεί την είδησή του.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρει ότι το Υπουργείο Άμυνας εξετάζει την αναβολή του προγράμματος 4 δισεκατομμυρίων δολλαρίων, για ακαθόριστο χρονικό διάστημα, κάτι που σύμφωνα με πηγές σημαίνει και την ουσιαστική ακύρωσή του.

Αναφέρει μάλιστα και το ακόλουθο γεγονός. Η MBDA Italy, μέλος της κοινοπραξίας Eurosam, είχε διοργανώσει περιήγηση σε Τούρκους δημοσιογράφους, οι οποίοι θα παρακολουθούσαν και βολές πυραύλων της σε δύο τοποθεσίες στην Ιταλία. Το περίεργο είναι ότι οι Τουρκικές Αρχές απαγόρευσαν την τελευταία στιγμή στους δημοσιογράφους να πάνε στην Ιταλία, οπότε η MBDA Italy ακύρωσε την περιήγηση.

Κι αυτό το γεγονός τροφοδότησε τις εικασίες ότι το τουρκικό πρόγραμμα ακυρώνεται ή αναβάλλεται επ’ αόριστο.

Το Defense News φιλοξενεί και την άποψη δύο Τούρκων αμυντικών αναλυτών. Ο Τζεϊχάν Εργκιουβέν ανέφερε πως αυτά τα συστήματα θα είναι επιχειρησιακά πολύ καιρό μετά το θάνατο του Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ η Τουρκική Αεροπορία είναι πολύ πιο ισχυρή από την Συρίακή και μπορεί να τιμωρήσει την Συρία αν η Δαμασκός πράξει κάτι ανόητο.

Αντιθέτως, ο Αντνάν Τσαγλαγιάν υποστηρίζει πως θα πρέπει να υλοποιηθεί η προμήθεια του συστήματος λόγω του Ιράν και πως δε γίνεται να έχεις δίπλα σου μια φίλια χώρα όπως οι ΗΠΑ.

Φυσικά όλα τα όσα αναφέρει το Defense News, μαζί με το υψηλό κόστος των 4 δισ. δολλαρίων, δε συνιστούν απόδειξη ή έστω επαρκή ένδειξη ακύρωσης ή αναβολής του προγράμματος. Μπορεί να είναι ακόμα και διαπραγματευτικά τεχνάσματα της τουρκικής ηγεσίας. Εξάλλου, είναι γνωστό πως εξετάστηκε και το ενδεχόμενο προμήθειας κινεζικών συστημάτων, τα οποία δεν είναι συμβατά με τα υπόλοιπα συστήματα της τουρκικής αεράμυνας, ενώ οι ΗΠΑ προειδοποίησαν την Άγκυρα πως αν τα προμηθευτεί, το ΝΑΤΟ θα θέσει την Τουρκία εκτός συστήματος ελέγχου αεράμυνας.

Διαβάστε το άρθρο του Defense News στον ακόλουθο σύνδεσμο: DEFENSE NEWS

Ετικέτες: , , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: